Merė Ž.Pinskuvienė ir vėl melavo žiniasklaidai

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ / Krašto naujienos /

/ Nuotraukos KN archyvo /

       Po to, kai BNS viešai paskelbė apie galimą tiesioginio valdymo įvedimą Širvintų rajone, situacija susidomėjo bene visos žiniasklaidos priemonės. Iki šiol dar niekada nėra buvę, kad kurioje nors savivaldybėje būtų įvestas tiesioginis valdymas. Tad natūralu, kad visi stebi, kuo baigsis ši analogų neturinti situacija.

Radijo, televizijos, portalų žurnalistai kalbino merę ir  tarybos narius, opozicijos siūlytus į Etikos komisijos pirmininkus: Anną Kuznecovienę ir Virginijų Sarpauską.

Suprantama, kad kalbėti prie mikrofonų ir į kameras nėra lengva, tačiau melo kojos trumpos ir jis greitai paaiškėja. O pameluota tikrai buvo.

Širvintų rajono savivaldybės tarybos opozicijos nariai

Širvintų rajono savivaldybės tarybos opozicijos nariai

Žinių radijui Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė kalbėjo: „Aš galėčiau paaiškinti, kad pirmasis kandidatas, kuris buvo teikiamas į Etikos komisijos pirmininkus, teistas už šmeižtą, praeitą kadenciją išmestas iš tarybos. Jis tuo metu iškart atsisakė savo kandidatūros. Pats pasiteikė, paskui atsisakė…“ Širvintiškiai neleis abejoti, kad čia kalbama apie Alfredą Astiką. Tik štai kokia bėda – Alfredas Astikas niekada nekandidatavo (nei pats išsikėlė, nei buvo siūlomas opozicijos) į Etikos komisijos pirmininkus.

Kad būtų aiškiau, peržiūrėjome visus Tarybos posėdžių įrašus ir štai, ką radome:

Kas ir kada buvo siūlomas į Etikos komisijos pirmininkus?

  • 2019 m. gegužės 26 dienos Tarybos posėdyje į Etikos komisijos pirmininkus buvo siūlomas Virginijus Sarpauskas. Valdančiųjų sprendimu kandidatūrai nepritarta.
  • Živilė Pinskuvienė

    Živilė Pinskuvienė

    2019 m. birželio 27 d. Taryba nepatvirtino opozicijos siūlomos Virginijaus Sarpausko kandidatūros Širvintų rajono savivaldybės tarybos Etikos komisijos pirmininku.

  • 2019 m. liepos 30 d. penkiolikos Tarybos narių balsais (palaikė kandidatūrą šeši) nuspręsta nepritarti opozicijos siūlymui Etikos komisijos pirmininke skirti Anną Kuznecovienę.
  • 2019 m. rugpjūčio 29 d. opozicijos siūloma Annos Kuznecovienės kandidatūra į Etikos komisijos pirmininko poziciją nepatvirtinta.

Kodėl taip balsuoja valdantieji? Sunku pasakyti, bet prisiminkime, ką žiniasklaidai yra sakiusi merė, kad be jos žinios Širvintų rajone ir lapas nenukrenta. Kas paneigs, kad…?

Kodėl merė prakalbo apie V.Šimonėlį?

Virginijus Sarpauskas

Virginijus Sarpauskas

Nustebino ir dar vienas akibrokštas. Delfi žurnalistams merė jau kalba apie tai, kad opozicija siūlo ne tuos žmones į pirmininkus. Ji kaip pavyzdį pateikia Vyto Šimonėlio kandidatūrą, kurią neva visi palaikytų, nors praktiškai kiekviename posėdyje būtent šį Tarybos narį pati kritikuoja.

Tačiau ji stebuklingai „užmiršta“ tai, ką pati prieš kelias savaites priminė Tarybai – Etikos komisijos pirmininku gali tapti tik asmuo, esantis komisijos sudėtyje. Ir čia pat teigia, kad V.Sarpauskas nėra Etikos komisijos narys.

Skaitytojams primename, kad šių metų gegužės 26 dieną yra patvirtinta Etikos komisijos sudėtis: Violeta Naraškevičienė, Vaida Gujytė, Zofija Drėgvienė, Janina Pažusienė, Virginijus Daugėla, Rima Jasevičienė, Vilma Bartusevičienė, Anna Kuznecovienė ir Virginijus Sarpauskas.

Taigi, nori ar nenori, kaip dažnai kartoja Širvintų merė, bet valdantieji privalo rinktis vieną iš dviejų opozicijos kandidatų: Virginijų Sarpauską arba Anną Kuznecovienę. Jei jie tiko į Etikos komisijos narius, tai kodėl netinka į pirmininkus? Juo labiau, kad teisės aktai numato

Teistas ar neteistas V.Sarpauskas?

Anna Kuznecovienė

Anna Kuznecovienė

Virginijaus Sarpausko teistumas eskaluojamas nuo priešrinkiminio periodo. Tačiau prieš akis guli pažyma, kurioje rašoma „Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro 2019-01-04 duomenimis Virginijus Sarpauskas, gim. 1968 m. vasario 17 d., neteistas“ (dokumentas nuotraukų galerijoje). Ir čia nėra kažkokio kriminalo. Skirtingose santvarkos, skirtingose valstybėse įstatymai skiriasi.

Nuteisė be teismo

     Merė BNS teigė, kad „socialdemokratė Anna Kuznecovienė pripažinta pažeidusi viešų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, nes laiku nedeklaravo interesų“. Taip, raštą savivaldybė gavo, jame dar kelios Etikos komisijos narių (ir ne tik jų) pavardės. Ir nusižengimas paminėtas. Deklaravę viešus ir privačius interesus kaip kandidatai į Tarybos narius, po rinkimų nepakeitė savo statuso į esamą Tarybos narį. Bet juk pačios deklaracijos yra. Komisija dar nenusprendė, o jei nusprendė, sprendimo niekur nepaskelbė. Kaip su nekaltumo prezumpcija, kuri galioja Lietuvoje? Ar jau visus teisime be teismo?

Ar bus paneigtas melas?

    Merė akivaizdžiai pamelavo visai Lietuvai. Sąmoningai ar netyčia – esmės nekeičia. Melas lieka melu. Klausimas, ar šis melas bus paneigtas?

PASTABA. Pridedame Žinių radijo laidos “Aktualusis interviu” ištrauką, kurioje kalbama apie situaciją Širvintų rajone. Informuojame, kad VšĮ Širvintų spauda turi leidimą ją viešinti. Visą laidą galite perklausyti čia: https://www.ziniuradijas.lt/laidos/aktualusis-interviu/ka-visu-pirmiausia-reiketu-issiaiskinti-tiriant-i-rozovos-rysius-su-rusijos-diplomatais?video=1