Vyriausybės atstovui rašoma apie galimą gimnazijų jungimą, o žiniasklaidai informacija neigiama

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

Pasklido, nuaidėjo kalbos, kad ruošiamasi jungti Musninkų Alfonso Petrulio ir Gelvonų gimnazijas. Vieni pakalbėjo ir užmiršo, tačiau mokinių tėvai nerimauja. Kadangi esu Musninkų gimnazijos Tarybos narė, sulaukiau ne vieno klausimo ir net priekaištų, kad viskas slepiama nuo tėvų.

Su prašymu patvirtinti arba paneigti informaciją apie planuojamą kaimo gimnazijų jungimą, „Krašto naujienos“ kreipėsi į abiejų kaimo gimnazijų vadoves, Švietimo ir kultūros skyriaus vedėją Reginą Jagminienę ir Širvintų rajono merę Živilę Pinskuvienę.

Visos atsakė, kad neigia informaciją apie gimnazijų jungimą. Gimnazijų vadovės Jūratė Stankevičienė ir Palmira Kvietkauskienė akcentavo, kad jų vadovaujamose įstaigose šiemet mokinių padaugėjo, dėl to Musninkų gimnazijoje po ilgos pertraukos suformuotos net dvi I gimnazijos klasės.  (Visi atsakymai pridedami nuotraukų galerijoje po tekstu.

Smagu girdėti geras prognozes tiek vienai, tiek kitai gimnazijos bendruomenei. Lyg ir būtų baigta istorija. Tačiau, kas mane gerai pažįsta, žino, kad niekada neklausiu nieko neturėdama ar nieko nežinodama.

Į mano rankas prieš kurį laiką pateko 2019 m. birželio 20 d. Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas. Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija viešame teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo administracinę bylą pagal pareiškėjo Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje prašymą atsakovei Širvintų rajono savivaldybės tarybai dėl įpareigojimo atlikti veiksmus.

Nieko daug nerašysiu ir neaiškinsiu. Siūlau paskaityti kelias ištraukas iš nutarties ir Jums paaiškės, kas ir kodėl sukėlė nerimą:

  • Tačiau Vyriausybės atstovo tarnyboje gautas Širvintų rajono savivaldybės merės 2019 m. balandžio 9 d. raštas Nr. 13-1069, kuriame pranešama, jog reikalavimas Nr. 1R-2 iki Vyriausybės atstovo 2019 m. vasario 14 d. potvarkiu Nr. 1P-4 nustatyto termino, nėra įvykdytas. Nurodyta, jog mažėjant mokinių skaičiui rajone svarstoma galimybė reorganizuoti Širvintų r. Gelvonų gimnaziją ir (arba) Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnaziją, tuo tikslu rengiamasi suformuoti darbo grupę, spręsiančią švietimo įstaigų optimizavimą rajone.
  • Iš savivaldybės merės pateiktos informacijos matyti, jog Taryba nepagrįstai nevykdo Vyriausybės atstovo 2019 m. sausio 10 d. reikalavimo Nr. 1R-2, nes vien svarstymas reorganizuoti Širvintų r. Gelvonų gimnaziją ir (arba) Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnaziją negali būti ta aplinkybe dėl kurios negali ir/ar neturi būti skelbiami konkursai į šių įstaigų vadovo pareigas, todėl tai laikytina savivaldybės tarybos neveikimu.
  • Savivaldybės manymu, vertinant nedidelį ir kasmet mažėjantį mokinių skaičių, nėra tikslinga ir ekonomiškai naudinga išlaikyti dvi gimnazijas kaimuose. Todėl svarstoma galimybė reorganizuoti Širvintų r. Gelvonų gimnaziją ir (arba) Širvintų r. Musninkų Alfonso Petrulio gimnaziją. Siekiant optimalaus rezultato, rengiamasi suformuoti darbo grupę, spręsiančią švietimo įstaigų optimizavimą rajone, taip pat yra formuojamos ir kartu su gimnazijomis derinamos strategijos, planuojant rajono biudžetą. Taip pat prašyme buvo motyvuota, kad numatoma švietimo įstaigų pertvarka yra kardinali, kuriai yra būtinas Tarybos pritarimas ir priežiūra. Savivaldybės pozicija, kad Širvintų rajono švietimo įstaigų optimizavimui ir atitinkamos pertvarkos įgyvendinimui turi pritarti naujai išrinkta Taryba, kurios kadencijos laikotarpiu atitinkama pertvarka faktiškai ir bus vykdoma.
  • Taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Savivaldybė, atsižvelgiant į ženkliai rajone mažėjantį mokinių skaičių, planuoja peržiūrėti Širvintų rajono bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 metų bendrąjį planą.
  • Tik atlikus analizę ir įvertinus rajone veikiančių švietimo įstaigų veiklos racionalumą, Savivaldybė galėtų priimti sprendimą skelbti konkursą į Širvintų rajono Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos direktoriaus pareigas (tuo atveju jeigu nebūtų nuspręsta šios gimnazijos neprijungti prie kitos rajone veikiančios gimnazijos). Savivaldybė yra įpareigota naudoti lėšas racionaliai, todėl priėmus skubotą sprendimą skelbti konkursą į pareigas, kurių po pusmečio gali nebelikti, būtų reikalingi papildomi finansiniai šaltiniai sprendimo įgyvendinimui, reikėtų atleidinėti tik ką priimą direktorių ir mokėti jam išeitines kompensacijas.
  • Su teismo sprendimu galite susipažinti čia

Tad klausimas, ką sugalvojo rajono merės vadovaujama komanda, lieka atviras. Būkime budrūs ir kartu stebėkime įvykius.

    Privalomas interesų deklaravimas. Autorė Neringa Tuškevičienė yra Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos tarybos narė.