Kai dideli važiuoja kur tik nori

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /
    Beveik kiekvieną rytą, vedžiodamas šunį, praeinu pro vieną namą, tiksliau, einu per pievą, esančią šalia namo. Anksčiau, kol nebuvo išardytas skveras prie Norfos parduotuvės, eidavau tuo skveru. Per anksti išardė tą skverą, arba per vėlai filmavo mini serialą “Černobilis”,  nes tas skveras buvo kuo puikiausia “Sovietinės Gerovės tikrovės rekonstrukcija”.
     Šiandien ryte atkreipiu dėmesį į žmogų, stovintį ant pievelės šalia namo ir žiūrintį į skvere vykstančias statybas. Prieinu, pasisveikinam. Pasirodo, tai yra namo savininkės sūnus. Visai netikėtai naujas pažįstamas ima pasakoti įdomius dalykus.
     Stovi žmogus ir dvejoja, nežino ką daryti. Nuo pat statybos darbu skvere pradžios, visi rangovai, subrangovai, subsubrangovai be jokių ceremonijų, be jokių skrupulų ir svarbiausia- be jokių leidimų važinėja jų teritorija, tiksliau, greta skvero esančio sklypo pieva. Visi sunkvežimiai, visi “bobkatai” važiuodavo jų pieva, tiek išveždami senus stulpus, tiek atveždami naujus, tiek perveždami trinkeles. Savininkės sūnus puikiai supranta, kad šiandien vyks atraminės sienelės betonavimo darbai, kad atvažiuos automobilinis betono siurblys, kad atvažiuos betonvežis.
    Kalbuosi su nauju pašnekovu, ir požiūriai sutampa. Jeigu vykdomi svarbūs visuomenei miesto tvarkymo darbai, būtų visiškai nepilietiška užsispirti ir neleisti pasinaudoti pieva, kai nėra kitos išeities. Viskas suprantama. Tik vienas BET. Yra visiškai neteisinga žmogų laikyti nežinomybėje, be jokio leidimo važinėti per jo nuosavybę, ir žmogui užsiminus- “Tai ką darysite su sumaitota pieva?” mestelėti PRORABIŠKĄ atsakymą- “Ai, tai pataisysim”.
    Sugadinta žmonių pievaPamąstykim, kaip viskas ir galėjo, ir turėjo būti. Dar prieš vykdant statybos darbus, ne brigadininkas, ne darbų vadovas, o RANGOVAS SU SAVIVALDYBĖS ATSTOVAIS turėjo ateiti pas KAIMYNĄ, supažindinti su planuojamais darbais, atsiprašyti už būsimus nepatogumus, už triukšmą ir dulkes. Reikėjo su sklypo savininke rasti BENDRĄ sprendimą dėl galimybės naudotis pieva, ne darbininkų, ne praeivių vaikščiojimui, o būtent- sunkiasvorio transporto važinėjimui. Juk tiek aš pats, ir tikriausiai nei vienas praeivis net nenutuokėm, kad vaikščiojom ŽMOGAUS pieva ir  nesulaukėm jokių priekaištų.
    Koks taikus sprendimo būdas? Kokia situacija? Žemės sluoksnis sutrombuotas mažiausiai keliasdešimt centimetrų. Kadangi tarp žmonių sklypo ir miesto teritorijos nėra jokios tvoros, jokios aiškios ribos, tai tas bendras plotas atrodo kaip vientisas. Mano nuomone, rangovui ir savivaldybei su sklypo savininkais reiktų rasti bendrą sprendimą ir pasirašyti RAŠTIŠKĄ susitarimą. Manyčiau, kad būtų tikslingiausia tiek savivaldybės, tiek žmonių besiribojančius žemės plotus tvarkyti vienu metu ir kaip vientisą sprendimą.

    Mano pašnekovas ir mūsų  KAIMYNAS yra pilietiškas žmogus ir jis, nors ir dvejoja, bet tikrai leis šiandien atvažiuoti sunkiasvoriam transportui ir nestabdys betonavimo darbų. O ar rangovas ir savivaldybė yra teisiški ir žmogiški?

 Virginijus Sarpauskas yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys