Balsų skaičiavimo klaidos – netyčia ar suplanuotos?

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Ekrano foto autorės iš KN VIDEO įrašo /

Ko gero ne vienas prisimenate, kaip merė Ž.Pinskuvienė praėjusioje kadencijoje pašiepdavo Joną Purvanecką dėl to, kad kartais nespėdavo suskaičiuoti, kaip kas balsuoja. Buvo matyti, kad žmogus išties nespėja, nes rankos pakeliamos labai trumpam.

4 klausimas. UŽTačiau paskutiniame posėdyje skaičiai netalkino pačiai merei. Turint omenyje, kad šis Tarybos posėdis buvo atidžiai stebimas (gal tiesioginė transliacija, gal įrašas) tiek Vyrausybės atstovo Vilniaus apskrityje komandos, tiek VRM atstovų, tokios klaidos išties neatleistinos nei tuomet, kai kas nors stebi posėdį, nei tuomet, kai niekas nestebi. Juo labiau, kad tai nebuvo klaidos dėl skubėjimo. Nustebino ir tai, kad šalia sėdintis savivaldybės teisininkas, rašantis balsavimo rezultatus į lentelę, net nepastebėjo klaidų ir nepaprašė patikslinti. Kas paneigs, kad tai nebuvo sumanymas?

2 klausimas. SUSILAIKĘSakote, nieko baisaus tas vienas skaičius nekeičia. Na, nekeičia, tačiau labai būtų smalsu pažiūrėti, ar protokolas parašytas pagal garso įrašą, ar klaida jame ištaisyta. Klausimas, į kurią pusę ištaisyta – improvizacijai vietos yra.

1 klaida

    Skelbiamas antro klausimo balsavimas. Vytas Šimonėlis pasitaiso iš PRIEŠ balsavęs SUSILAIKĖ. Merė skelbia viešai: „keturiolika UŽ, keturi SUSILAIKO“. Net eilinis žmogus susizgribtų, juk posėdyje dalyvavo DEVYNIOLIKA tarybos narių. Kur dingo vieno nario balsavimas? Pasileidžiame savo darytą video medžiagą ir sustabdome balsavimą SUSILAIKĖ. Paklentos penkios rankos: A.Astikas, A.Skeberienė, V.Šimonėlis, V.Mateika ir A.Kuznecovienė. Tai kiek susilaikė? KETURI, kaip sakė merė, ar PENKI, kaip matyti įraše?

2 klaida

    2 klausimas. SUSILAIKĘPrieš pristatant ketvirtąjį klausimą pranešama, kad Linas Šalkauskas nori nusišalinti nuo klausimo svarstymo. Taryba tam pritaria, Tarybos narys palieka posėdžių salę. Joje lieka AŠTUONIOLIKA Tarybos narių. Balsuojama. V.Mateika susilaiko, kiti balsuoja UŽ. Merė įgarsina: „vienam susilaikius, aštuoniolikai UŽ, sprendimas priimtas“. 18-18 yra VIENAS? Ar tikrai? (Nuotraukoje Tarybos nariai sunumeruoti sėdėjimo tvarka).

Iškart po to L.Šalkauskas pakviečiamas į salę. ir pasklebiama, kad dalyvauja devyniolika Tarybos narių.

3 klaida

     14 klausimo balsavimasŠi klaida rugsėjo Tarybos posėdžio metu buvo pati grubiausia. Pristačius keturioliktą klausimą opozicija pakyla iš savo vietų ir palieka salę. Iš devyniolikos lieka trylika Tarybos narių. Kvorumas yra, tad balsuojama. Paklausus, kas UŽ, pakyla dvylika rankų, merė net neatsisuka į vietą grįžtančią Tarybos narę Rimą Jasevičienę. Paklausus, kas PRIEŠ, rankos nepakyla, paklausus, kas SUSILAIKO, skubiai sėsdama ranką pakelia R.Jasevičienė (žiūrėkite STOP kadrą po tekstu). Paprastai tokiais atvejais, kai balsavimas nėra aiškus, paprašoma balsuoti dar kartą. Šį kartą niekas nemato ir nepasitikslina. O gal neveltui kalbama rajone, kad valdantieji iš anksto suderina, kaip balsuos? Nei patvirtinti, nei paneigti to negalime. Tačiau šiandien nėra aišku, kaip balsavo klausimą pristačiusi Tarybos narė Rima Jasevičienė. Ir kodėl jos balsavimas paskelbtas kitaip, nei ji kėlė ranką.

P.S. Tiems, kuriems nepatinka tokia kritika: Lyg ir nieko nenutiko. Visi mes galime klysti. Tačiau, jei žurnalistas, žiūrintis tik savivaldybės įrašą, kuriame rodomas tik prezidiumas, parašytų taip, kaip išgirdo, greičiausiai būtų apskųstas dėl melagingos informacijos. Tačiau, jei protokole bus parašyti tikrieji skaičiai, tai jau bus dokumentų klastojimas, nes protokolas rašomas pagal įrašą. Tai kaip parašys protokole?

     „Krašto naujienų“ video įrašas pridedamas. Jame aiškiai matoma, kas kaip balsavo.