Posėdžiai vyksta ne reglamente numatytu laiku

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

Dar praėjusios kadencijos opozicijos lyderiai yra kalbėję apie tai, kad Širvintų rajono Tarybos posėdžiai vyksta chaotiškai. Apie juos paskelbiama vos likus kelioms dienoms, tad nespėjama tinkamai išsinagrinėti klausimus, o ką jau kalbėti apie pasitarimą su savo rinkėjais. Tam elementariausiai nelieka laiko. Kaip nelieka laiko atšaukti suplanuotas komandiruotes.

Tiesa, pagal  Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentą, klausimai Tarybos nariams pateikiami ne vėliau, kaip likus trims paroms iki posėdžio. Jie dažniausiai taip ir pateikiami mūsų rajone – likus trims dienoms ir ne anksčiau. Tačiau vis labiau tolstančioje praeityje (prie senosios valdžios) klausimus Taryba gaudavo prieš savaitę ir daugiau.

Pasidomėjome, kada Tarybos posėdžiai vyksta kituose rajonuose. Vilniuje posėdžiai šaukiami pagal iš anksto numatytą tvarką, du kartus per mėnesį fiksuotomis dienomis. Taip vyksta ir Ukmergės rajone. Beje, čia svarbu parašyti, kad posėdžio pabaigoje Ukmergės meras informuoja apie sekančio Tarybos posėdžio ir komitetų posėdžių datas.  O Širvintų rajone, kada kas sugalvoja, tada ir vyksta posėdis.  Tai ketvirtadienį ryte, tai antradienį vakare, tai penktadienio popietę…

Štai pasižiūrėkime šios kadencijos posėdžių laiką (lentelė sudaryta KRAŠTO ŽINIŲ):

2019.04.15 d. 15.00 val. PIRMADIENIS
2019.04.26 d. 13.00 val. PENKTADIENIS
2019.05.28 D. 15.00 val. ANTRADIENIS
2019.06.27 d. 10.00 val. KETVIRTADIENIS PAGAL REGLAMENTĄ
2019.07.30 d. 15.00 val. ANTRADIENIS
2019.08.29 d. 15.00 val. KETVIRTADIENIS PAGAL REGLAMENTĄ
2019.09.27 d. 15.00 val. PENKTADIENIS
2019.10.07 d. 16.00 val. PIRMADIENIS

 

Kaip matote, tik du šios kadencijos Tarybos posėdžiai iš aštuonių vyko pagal Širvintų rajono savivaldybės tarybos  veiklos reglamentą – numatytą dieną. Tai tas pats reglamentas, kuriuo dažnai prisidengia besivadovaujanti rajono merė Ž.Pinskuvienė.

Sakysite, nieko baisaus? Kad tik dirbtų?

Pirmiausia tai mažų mažiausia didžiulė nepagarba Tarybos nariams.

Toks chaosas labiausiai ir trukdo Tarybos nariams. Juk kiekvienas jų turi savo darbus ir įsipareigojimus. Kai kuriems tenka vykti į komandiruotes, kiti dirba Vilniuje. Kaip suderinti darbus, kai šitaip blaškomasi? Koks darbdavys toleruos nuolatinį chaotišką nebuvimą darbe?

Dar abejojate? Tuomet, kaip jaustumėtės užsiregistravęs pas gydytoją tam tikru laiku, bet atėjus Jums pasakytų, kad teks valandą, o gal ir ilgiau palaukti, nes … gydytojas Tarybos posėdyje. Nemanau, kad patiktų.  Ir nebūtinai medicinoje. Bet kurioje kitoje srityje, nueini pas specialistą, o jo numatytu laiku nėra – žinoma, kad skųsitės vadovui. Arba kitas pavyzdys, kas užima mokinius pamokoje, kai jų mokytojas atlieka pareigą ir dalyvauja Tarybos posėdyje? O kaip reaguotumėte, jei autobuso vairuotojas pakelėje sustotų ir dingtų, nes… jam reikia dalyvauti Traybos posėdyje? Nemanau, kad tokie dalykai suteiktų džiaugsmo ar pasitenkinimo.

Sakysite, kad eidami į Tarybą žinojo, kur eina? Na, taip, žinojo reglamento reikalavimus. O ten juodu ant balto parašyta: „35. Savivaldybės tarybos posėdžiai paprastai vyksta kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį Širvintų rajono savivaldybės pastate (Vilniaus g. 61, Širvintos) esančioje salėje nuo 10 iki 17 val. Kas pusantros valandos gali būti daroma 15 minučių pertrauka. Pietų pertrauka nuo 13 iki 14 val. Jei nėra svarstytinų reikalų, posėdis gali būti ir nešaukiamas kas mėnesį.“

Kiek ilgai Tarybos nariai toleruos reglamento nesilaikymą, pamatysime ateityje.

tik du šios kadencijos Tarybos posėdžiai iš aštuonių vyko pagal Širvintų rajono savivaldybės tarybos  veiklos reglamentą – numatytą dieną

5 thoughts on “Posėdžiai vyksta ne reglamente numatytu laiku

  • 2019-10-14 at 10:56
    Permalink

    Pilietiškų žmonių laukia didžiuliai iššūkiai. Išdrįsai pakritikuoti kokį politiką, valdininką, pareigūną, teisėją, atskleidei betvarkę, klerkų tingumą, abejingumą, korupciją, skandalingus baliukus, iškėlei į paviršių visas šias žaizdas – lauk keršto atakos.

    Nuplėšusieji uždangas bombarduojami skundais, ieškiniais, juos užgriūva patikrinimai, kuriuos neretai atlieka tų pačių korumpuotų „nuskriaustųjų“ draugeliai, mėginantys prisiūti kuo daugiau paragrafų – nesvarbu, kad siūlai visiškai balti, teisinė mėsmalė ima sunktis visu pajėgumu, traiškanti „išsišokėlius“ taip, kad ateityje nė vienam nekiltų noras kovoti prieš blatų sistemą ir tuos, kurie joje lobsta. Daugelis įbaugintų žmonių neatlaiko, nutyla, pavargsta kautis su galingais švogerizmo čiuptuvais.

  • 2019-10-14 at 10:55
    Permalink

    Gyvename paradoksų šalyje – kol aukščiausi politikai skelbia gražius šūkius apie gerovės valstybę, negeroves iškeliantys drąsūs, principingi ir švarūs žmonės smarkiai rizikuoja savo karjera, finansais, sveikata, puokštėmis ligų, kurias sukelia dėl persekiojimo kylanti įtampa ir stresas. Lietuvą vis dar krečia postsovietinės eros drugys, ta jau beveik 30 metų trunkanti karštinė, sergančioje visuomenėje leidžianti kuo įžūliausiai karaliauti valdininkijos kastai. Čia klerkų prikimštos institucijos nesprendžia daugybės susikaupusių bėdų – apraizgytos drumzlinų verslo, interesų, pažinčių čiuptuvų, jos kaip velnias kryžiaus bijo pozityvių permainų, tačiau baisiausiai įniršta, kai kažkas nuplėšia butaforines dekoracijas ir apnuogina išpampusias, supiktybėjusias votis.

  • 2019-10-14 at 10:19
    Permalink

    Posėdžiai vyksta tada, kai to reikia pačiausiajai, o reglamentas – tik visokiems krivulių dalintojams apgauti. “Monarchinėje” savivaldybėje veikia savas reglamentas.

  • 2019-10-14 at 08:23
    Permalink

    Bet juk kaip patogu. Neateina, tie, kurių nereikia, ir balsuoja visi vienbalsiai.

Comments are closed.