Vidmantas Mateika: politinėse parodijose aš nedalyvauju (VIDEO)

Vidmanto Mateikos pasisakymo Tarybai STOP kadras

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Video autorės /

      Prieš svarstant klausimą, susijusį su įkainių už paslaugas ikimokyklinėse įstaigose kėlimu, pasisakymui buvo užsirašęs Vidmantas Mateika. Tad jam ir suteiktas žodis:

– Gerbiami Tarybos nariai,

        Mes turbūt puikiai suprantame, kad šis sprendimas yra labai svarbus ikimokyklinio amžiaus vaikams, jų tėvams ir tų įstaigų darbuotojams. Besikeičiant tvarkoms, didėjant reikalavimams didėja ir kaštai. Tie kaštai gali būti dengiami dviejom formom: iš savivaldybės biudžeto arba didinant tėvų mokamą įmoką. Taip, tai yra sunkus sprendimas. Komitetų metu mes labai ilgai diskutavome šia tema. Man užklausus Administratorės direktorės, ar mes turime galimybę finansuoti šią dalį iš biudžeto, buvo atsakyta, kad tokių galimybių nėra. Lieka antra galimybė – padidinti mėnesinę įmoką už darželyje lankančių vaikų (ugdymą).

Sprendimas yra politiškai, kaip sakoma, labai sudėtingas. Žmogui yra svarbu, kai eini gatve, su tavim sveikinasi, tave giria už padarytus darbus rajonui. Bet turbūt nelabai būtų smagu, kai gatvėje sutiktas žmogus sakytų: va, tu tas niekšelis, kuris kėlei įkainį ir dabar mes esame labai nepatenkinti. Jo, tai yra sudėtinga situacija. Bet. Mes turbūt pamiršome, kad praeitoj kadencijoj už visus blogus dalykus, kurie vyksta Širvintų rajone, kalta opozicija. Ir šioje kadencijoje išdrįso išlikti vienas, kažkaip netyčia prasibrovė į Tarybą. Vienas iš šešių asmenų opozicionieių. Kaip tai įvyko? Jo. Taip įvyko.

     Ir galbūt mes galime kažkaip šį sprendimą priimti ir atskomybę suversti vienam Tarybos nariui, kuris yra opozicijoje. Sprendimas dar neįsigaliojo, sprendimas dar nėra priimtas… Turbūt žinote, nesakysiu, kam šitas laikraštukas priklauso. Pirmajame lape aiškiai parašyta „V.Mateika pasiūlė mokestį didinti iki dešimt eurų“. Jo. Yra sudėtinga situacija. Mateika labai galingas, jis pasiūlė ir visi dabar pritars. Taip aš sutinku. Nenoriu šį klausimą paversti pajuokos objektu. Bet politinės parodijos tikrai nereikia daryti ir politinėse parodijose aš nedalyvauju. Ačiū.

* * *

        Paprašytas paaiškinti situaciją, Tarybos narys Vidmantas Mateika atsakė raštu:

    „Šiais klausimais buvo sušauktas atskiras švietimo, kultūros, sporto, jaunimo komiteto posėdis. Daug diskutavome pirmuoju klausimu dėl ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo veiklos. Posėdyje dalyvavo ir į Tarybos narių klausimus atsakė darželio „Boružėlė“ atstovė. Ji pristatė  pasikeitimus darželyje, kuriuos privalo vykdyti pagal sveikatos ir švietimo ministerijų įsakymus. Pasikeitęs maitinimo meniu, todėl didėja kruopų įvairovė, gausėja vaisių, daržovių. Kokybiškesni produktai brangiau kainuoja.

    Socialiai remtinų vaikų maitinimui valstybė finansuoja apie 2,50 euro ir užtikrina maitinimą pagal reikalavimus, tuo tarpu tėvai už vaikų maitinimą moka apie 1,70. Pasak darželio atstovo, tai sudėtinga situacija, kurioje socialiai remtini vaikai turėtų papildomai gauti vaisių, daržovių ir kitų maisto produktų, o tėvų išlaikomiems vaikams mokama suma to neleidžia. Mano manymu tai nenormalu.

      Ugdymo procese daugėja lavinimo priemonių, kurios padės vaikams ugdyti saviraišką.

      Norint įstaigai subalansuoti finansus, reikia didinti biudžetą, kad galėtų užtikrinti reikalavimus ir išvengti diskriminacijos.

      Aišku, kad ikimokyklinėms įstaigoms trūksta lėšų. Yra du keliai: savivaldybės lėšomis arba didinti tėvų mokamą mėnesinę įmoką. Man paklausus administracijos direktorės, ar savivaldybė surastu lėšų šiam susidariusiam skirtumui padengti buvo atsakyta, kad savivaldybė šiam sprendimui lėšų neturi. Tad nieko nelieka kaip didinti mėnesinę tėvų mokama įmoką. Manau politiškai sunkus sprendimas bet vaikai yra svarbiau.

      Dėl Meno mokyklos, tai mokestis subalansuotas pagal užimtumo valandas. Mokestis nedidėjo jau 8 metus, tuo tarpu Meno mokyklos kaštai augo kiekvienais metais. Tokius argumentus išgirdome komitete.

      Šie sprendimai kaip ir būtų sutarti ir įgyvendinti, tačiau politiškai nenaudingus sprendimus valdantieji kad išvengtų nepatenkintų tėvų priekaištų, rado atpirkimo ožį, tai yra opoziciją, kuri kalta dėl visų negerovių Širvintų r. Ir štai Širvintų krašto laikraštyje pirmame puslapyje atsiranda straipsnis „V.Mateika pasiūlė didinti mokestį“. Rastas kaltininkas, kuris ir atsakys dėl didėjančio mokesčio.

       Tarybos posėdyje aš sakiau kad valdantieji šį svarbų sprendimą pavertė politine parodija, kurioje aš nedalyvausiu.”

***

       Dėkojame Tarybos nariui už komentarą, o apie patį sprendimą rašysime netrukus.

Redakcijos pastaba. 2015-2019 m. kadencijoje opoziciją sudarė penki Tarybos nariai: V.Šimonėlis, K.Pakalnis, J.Šiukštienė, V.Mateika ir J. Purvaneckas. O merės minėta A.Kauznecovienė priklausė LSDP frakcijai. Šioje kadencijoje opoziciją sudaro šeši Tarybos nariai: V.Mateika, V.Sarpauskas, I.Matukaitė, A.Skeberienė, A.Kuznecovienė ir A.Astikas.

         Pasisakymo video galite peržiūrėti čia.

5 thoughts on “Vidmantas Mateika: politinėse parodijose aš nedalyvauju (VIDEO)

  • 2019-11-04 at 20:52
    Permalink

    Tokie žmonės mokina mūsų vaikus, išrenkami į Savivaldybės tarybą, rašinėja melagingus straipsnelius Pinskų šeimos laikraštyje „Širvintų kraštas“, bet daug kam tokia situacija tinka.

  • 2019-11-04 at 08:07
    Permalink

    Kaip galima šitaip meluoti ir šmeižti kolegas? Ir dar mokytojas. Kokias vertybes transliuoja jaunimui?

  • 2019-11-04 at 07:58
    Permalink

    Gerai, kad netylit. Viešinkit kiekvieną jų šmeižtą ir duokit į teismą. Tegu atsako.

  • 2019-11-04 at 07:34
    Permalink

    Skaičiau tą straipsnį. Kažkoks marazmas. Ar mokytojui negėda taip rašyti? Man būtų gėda paskui prieš mokinius.

  • 2019-11-04 at 07:13
    Permalink

    Eilinis ponios bandymas padaryti atpirkimo ožiu

Comments are closed.