Bendruomenės iniciatyva prisidėjo prie mažesnio ir taupesnio vartojimo

     Įsigyti naujus daiktus ir taip atsinaujinti namus – tikrai nėra problema šiais laikais. Tačiau kaip pasielgti su senais daiktais? Jei jie savo jau atitarnavo, sugedo ar sulūžo, problemų nėra – jie tiesiog išmetami. Tačiau kaip pasielgti su daiktais, kurie tiesiog pabodo, bet savo funkcijų dar neprarado? Tokių nereikalingų, bet vis dar geros būklės daiktų susikaupia kiekvienuose namuose.

    Jau po susikūrimo 2013 m., bendruomenė didelį dėmesį skyrė socialiniam darbui ir organizavo akcijas „Dalintis gera ir smagu“. Jų metu kvietėme širvintiškius neišmesti į konteinerius daiktų, kurie dar gali pasitarnauti kitiems. Ir tikrai sulaukėm nemažai pasiūlymų pasidalinti. Žmonės atiduodavo ne tik drabužius, bet ir baldus, žaislus, buitinę įrangą bei prietaisus, vežimėlius, dviratukus. Tada visi šie daiktai keliavo į mažiau pasiturinčias šeimas. Pamatėme, kad mūsų iniciatyva labai reikalinga, bet trūko ploto tiems daiktams surinkti ir sandėliuoti. Tad 2015 m. pabaigoje asociacija „Širvintų miesto bendruomenė“ raštu kreipėsi į UAB „VAATC“ dėl ekonominio bendradarbiavimo. Rašte buvo informuojama, kad bendruomenė inicijuoja socialinį – ekologinį projektą: „Visuomenė be atliekų“. Tada įvardijome ir projekto tikslus:

aplinkosauginiu aspektu: UAB „VAATC“ priklausančioje Širvintų r. sav. Šniponių k. didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje iš Širvintų rajono gyventojų nemokamai surenka atliekas (baldus, namų apyvokos reikmenis, veikiančią, bet moraliai pasenusią buitinę techniką ar elektroninę įrangą, knygas ir t.t.), tinkamas panaudoti antrą kartą, prikelti „naujam gyvenimui“. Taip sumažėtų aikštelėje surinktų ir VAATC atiduodamų perdirbimui, utilizavimui ar šalinimui sąvartyne atliekų kiekis,

– socialiniu aspektu: per Bendruomenės organizuojamą sistemą (dalijimasis atiduotų daiktų  nuotraukomis) tinkamus panaudoti daiktus išdalinti tolesniam naudojimui.

    Smagu, kad tada buvom išgirsti, susitikom su VAATC vadovybe, daug diskutavome su tuometiniu aplinkos apsaugos viceministru L. Jonausku, kuris prisiėmė pareigą apsvarstyti tokią galimybę vyriausybiniu lygiu. Po ilgų diskusijų mechanizmas užsisuko, buvo inicijuoti teisės aktų pakeitimai. Iki tol teisės aktuose nebuvo numatyta galimybės į atliekų surinkimo aikšteles atvežtų daiktų atiduoti tolesniam naudojimui. Jie visi buvo buvo priimami tik kaip atliekos, kurias buvo privalu perduoti atliekų tvarkytojams. Jei būdavo atvežami ir geri daiktai ir net atsirasdavo norintys juos pasiimti, aikštelių darbuotojai negalėdavo to leisti, nes tai prieštaraudavo įstatymams.

  Galimybė įgyvendinti keitimosi naudotais daiktais projektus atsirado nuo 2018 m. vidurio, kai įsigaliojo teisės aktų pakeitimai, numatantys, kad pakartotinis daiktų naudojimas yra tolygus jų perdirbimui.

   Pirmasis šalyje įrengęs naudotų daiktų keitimosi paviljonus buvo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras. 2018 m. pabaigoje čia jau veikė 19 naudotų daiktų paviljonų, kurie buvo įrengti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse.

     Nuo 2019 m. vidurio, tokio tipo aikštelės atsidarė ir Vilniaus apskrityje. Tokių daiktų dalijimosi stotelių, pavadinimu „Dėk‘ui“, iki metų pabaigos Vilniaus apskrityje turėtų būti atidaryta 18. VAATC direktoriaus T. Vaitkevičiaus nuomone, pirmosios Vilniuje atidarytos aikštelės labai pasiteisino. Vien per kelis mėnesius tokiose aikštelėse apie 2000 stambių daiktų surado savo naujus šeimininkus. Džiaugiamės, kad tokia aikštelė jau netrukus galės tarnauti ir Širvintų rajono žmonėms. Ir jau greitai galėsime dar geros būklės daiktus nemokamai atiduoti ar pasiimti stotelėje „Dėk‘ui“, įsikūrusioje didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje Šniponių kaime.

    Tikimės, kad palaipsniui bus prieita ir iki mūsų pasiūlymo, tokiose aikštelėse įrengti smulkių defektų taisymo paslaugas, nes daiktų tvarkymas yra pigesnis nei išmetamų daiktų perdirbimas.

Asociacijos „Širvintų miesto bendruomenė“ pirmininkę

Alytę Skeberienę kalabino Neringa Tuškevičienė

Apie tai rašyta

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Bendruomenės iniciatyva prisidėjo prie mažesnio ir taupesnio vartojimo

  • 2019-11-27 at 20:08
    Permalink

    Nu ok. Nesipiktinkite. Juk darbų mėgdžiojimas tai akivaizdus jų įvertinimas. Gerai sugalvojot, tai prichvatizavo

  • 2019-11-27 at 20:05
    Permalink

    Buvo atidarymas po atidarymo

  • 2019-11-27 at 19:37
    Permalink

    O tai ką šiandien atidarė tarybų rūmų ponios?

Comments are closed.