Tariame sudie Audėjai Zofijai

      Gerbiama Zofija Jablonskienė vaikų dienos centre dirbo savanore nuo 2007 metų. Ji pasiaukojamai darė gerus darbus – be atlygio bei aukodama savo laiką dalijo išmintį ir puoselėjo senovinius amatus. Su didele meile atsidavimu ir kantrumu, atgaivindama tradicijas ir tautos vertybes sugebėjo sudominti ir įprasminti dienos centro vaikų užimtumą.
Ji mokėjo bendrauti, turėjo daug žmogiškos šilumos, nepaprasto kantrumo , visada kupina gražių idėjų, kūrybiškumo, savo pavyzdžiu, begaliniu darbštumu, darė visų gyvenimą prasmingą ir gražų.

I.Šeiniaus premija. 2009 metai. Mokytoja, etninės kultūros ir tradicijų puoselėtoja, juostų audimo meno propaguotoja, Vaikų dienos centro savanorė ZOFIJA JABLONSKIENĖ – už etninės kultūros ir tradicijų puoselėjimą, jaunosios kartos tautinių vertybių ugdymą ir skatinimą, kultūrinio savitumo branginimą, už Širvintų krašto garsinimą Lietuvoje ir už jos ribų.

    Vaikų dienos centro juostų audimo būrelyje ne tik buvo audžiamos juostos, bet vaikai buvo supažindinami giliau su šiuo amatu. Kartu su vaikais gerb. Zofija dalyvavo ne vienoje parodoje: Vilniaus apskrities tautodailės parodoje Ukmergėje, Širvintų kultūros centre buvo eksponuojami gražiausi vaikų darbeliai. Nė viena miesto šventė , derliaus šventė neapsiėjo be tautodailininkės Z.Jablonskienės audimo būrelio. 2009 metais ji dalyvavo Lietuvos 1000-mečio dainų šventėje, amatų dienose, kur net Lietuvos pats kardinolas Audrys –Juozas Bačkis dėkojo už tokį retą atsidavimą ir audimo perdavimą vaikams. Tais pačiais metais kartu su vaikų dienos centru dalyvavo amatų dienose „Vilniaus miesto istoriją beaudžiant į amatų būrelį“, filmuota medžiaga buvo portale „Delfi“. Tai ypatingai domino praeivius, net ir berniukai iš kitų mokyklų norėjo išmokti austi. Ir taip kiekvienoje respublikinėje Dainų šventėje Zofija su mūsų vaikais buvo kviečiama į amatų skverelį.
Savo nuoširdžiu ir kantriu darbu Zofija garsino Lietuvą. Audimo meno mokė mūsų draugus iš Vokietijos senovinių automobilių klubo, kurie susižavėję filmavo, mokėsi ir džiaugėsi dovanotomis juostelėmis su žodžiais „Lietuva“ ir „Širvintos“. Visi mūsų rėmėjai visada apdovanojami šiomis šiltomis lietuviškomis juostelėmis, kaip meilės ir pagarbos simboliais, kuriems tai pati brangiausia ir šilčiausia dovana, „Tai dalelė Lietuvos“ sakė jie.
O kaimynai iš Baltarusijos (ministerijų, psichologinių vaikų teisių apsaugos tarnybų vadovai), kurie sėmėsi darbo patirties mūsų centre, buvo labai sužavėti Audėjos ir vaikų darbeliais, gėrėjosi ir glostė juosteles bei kvietė gerb. Zofiją Jablonskienę pas save.
Kiekvienas žmogus yra unikalus, nepakartojamas, kaip ir mūsų gerbiama Mokytoja Zofija. Skleisdama gyvenime šviesą ji darė gyvenimą gražesnį, laimingesnį ir prasmingesnį, ypač tų, kuriems jis toli gražu toks nėra. O įaugusi į kraują jos meilė audimui, tautiškumui atsispindi jos darbuose ir žodžiuose.
Jos darbo įprasminimui ir pagerbimui Zofija apdovanota rajono garbingiausia Igno Šeiniaus premija, bei išrinkta rajone tarp 100 žmonių 100-mečio širvintiškių.
Su giliu liūdesiu, Mieloji mūsų Audėjele, tariame Tau sudie ir tegu Tave apkabina ir glaudžia Aukščiausiasis, kaip mes Tave -mylėjome, tikėjome, didžiavomės. Tebūnie Tau lengva mūsų mylimos Lietuvos žemelė!
O mes, Tavo mokiniai, pažadame, kad ir toliau puoselėsime audimo meną, kad mūsų audžiamų juostelių raštai pasakos Tavo, miela Audėja Zofija, nueitą kelią, Tavo meilę Tėvynei ir mums – vaikams.

Širvintų vaikų dienos centras

Nuotraukos iš VDC ir N.Tuškevičienės archyvų