Vasario 16-ąją įteiktos Igno Šeiniaus premijos

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos Janinos Voleišo /

    Sausio 30 d. Širvintų rajono svaivaldybės tarybos sprendimu nutarta Igno Šeiniaus premijas skirti Bronislavui Liubomirui ir Janinai Vošteriams Povilui ir Liudmilai Malinauskams. Vasario 16-osios iškilmingo minėjimo metu ir buvo įteikta jau tradicine tapusi Širvintų rajone Igno Šeiniaus premija.

Bronislavui Liubomirui ir Janinai Vošteriams – už tradicijų puoselėjimą, bendruomeniškumo skatinimą, Širvintų krašto garsinimą Lietuvoje ir už jos ribų. Vošterių šeimos ūkis, esantis Bagaslaviškio krašte, žinomas visoje Lietuvoje ne tik dėl tautinio paveldo aukščiausios kokybės produkcijos, įvertintos ne vienu respublikiniu prestižiniu „Agrobalt“ apdovanojimu, bet ir dėl plačios kultūrinės – edukacinės veiklos. Kasmet ūkyje organizuojama „Lino šventė“, leidžianti prisiminti ir šiandieniniame kontekste įprasminti šio Lietuvai svarbaus augalo tradicijas, papročius. Daugybės lankytojų, sveiko gyvenimo būdo propaguotojų lankosi ir ūkyje įrengtame degustacijos kambaryje-muziejuje, kuriame žinomi Lietuvos gydytojai bei mokslininkai skaito paskaitas, veda seminarus bei diskusijas apie linų sėmenų aliejų, avižų ir žirnių naudą žmogaus mitybai. Pastaraisiais metais B.L. Vošteris išleido leidinius „Linų kelias 25“, „Sekant Hipokrato priesaikomis, „Gyvenimo formulė“.

Povilui ir Liudmilai Malinauskams – už reikšmingą kultūros amatų puoselėjimą, Širvintų krašto garsinimą Lietuvoje ir už jos ribų. Povilui Malinauskui 2005 m. suteiktas meno kūrėjo statusas, o 2009 m. – drožėjo tradicinių amatų meistro pažymėjimas ir tautinio paveldo produkto sertifikatai jo kuriamiems medžio kūriniams. Menininko skulptūromis, koplytstulpiais, kyžiais puošiamas ne tik Širvintų kraštas, bet daugelis Lietuvos vietovių. O šalia namų Čiobiškyje kartu su žmona įkurtas skulptūrų parkas „Malinauskų takas” sulaukia nemaža lankytojų. Liudmila Malinauskienė yra tautinio kulinarinio paveldo tradicijų puoselėtoja. Kartu su vyru dalyvauja įvairiose parodose, mugėse, šventėse, vykdo edukacijas, pristato iš senovės atėjusius tradicinius lietuviškus kepinius.