Ar buvo galima išvengti konflikto su lenkais? (arba administracija apgavo Tarybą)

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos iš N.T. archyvo /

/ Video autorės /

      Vasario 20 dieną Tarybos posėdžio metu Širvintų rajono merė informavo, kad gautas raštas iš Lenkijos, reikalaujantis grąžinti 23 471 eurą už Barskūnų įrangą, perduotą Širvintų ligoninei.

   Apie įrangos perdavimą ir abejones, ar ją buvo galima perduoti, mes jau rašėme https://www.krastozinios.lt/2020/02/14/sirvintu-rajono-taryba-savavaliskai-pasisavino-svetima-turta/

   Tuomet septyniolikai Tarybos narių balsavus „UŽ“, trims „SUSILAIKIUS“ (I.Matukaitė, A.Skeberienė ir V. Sarpauskas) Širvintų rajono savivaldybės taryba nusprendė perimti iš Širvintų r. Bartkuškio mokyklos-daugiafunkcio centro patikėjimo teise valdomą, naudojamą ir disponuojamą turtą ir perduoti jį Širvintų rajono savivaldybės administracijai., o ši turtą perduos Širvintų ligoninei.

Žinoma, liūdna pripažinti, kad rajonas netenka puikios įrangos arba pinigų. Tačiau šiandien kirba svarbiausias klausimas – ar buvo galima išvengti konflikto su lenkais?

 Tuomet mūsų kalbinti nuo sprendimo susilaikę Tarybos nariai vienbalsiai tvirtino, kad jiems nebuvo atsakyta į visus klausimus, todėl jie negali aklai pritarti sprendimui, kuris nėra aiškus.

Tarybos neinformavo

   Žinoma, liūdna pripažinti, kad rajonas netenka puikios įrangos arba pinigų. Tačiau šiandien kirba svarbiausias klausimas – ar buvo galima išvengti konflikto su lenkais? Po jo dar vienas – kaip Taryba vertina savivaldybės administraciją, pakišusią neteisėtą sprendimo projektą?

   Išties yra nepateisinama, kad projekto rengėjai (savivaldybės administracija) neinformavo Tarybos, jog lenkų fondas „Wspólnota Polska“ Barskūnų virtuvei skyręs beveik 30 tūkstančių eurų, pasirašant sutartį turėjo papildomų sąlygų. Tai yra, pagal sutartį, įranga mokiniai turėjo naudotis iki 2020 metų pabaigos. Administracija turi tą sutartį ir privalėjo informuoti Tarybą. Neinformuodama administracija apgavo Tarybą, ko pasekoje Tarybos nariai klaidingai balsavo.

kaip Taryba vertina savivaldybės administraciją, pakišusią neteisėtą sprendimo projektą?

    Liūdna, kad administracija, nesuteikusi visos informacijos, apgavo Tarybos narius, kurie balsavo UŽ sprendimo projektą. Kam tuomet reikalingi komitetų posėdžiai, jei Tarybos nariams nepateikiama visa informacija? Juk tokia tų posėdžių paskirtis.

Ar reikėjo konflikto?

Tuomet mūsų kalbinti nuo sprendimo susilaikę Tarybos nariai vienbalsiai tvirtino, kad jiems nebuvo atsakyta į visus klausimus, todėl jie negali aklai pritarti sprendimui, kuris nėra aiškus.

   Neįtikėtina, kad Širvintų rajono savivaldybės taryba norėtų konflikto su fondu, kuris taip geranoriškai parėmė rajono mokyklą. Tikėtina, kad Taryba atvirkščiai – norėtų ir toliau tęsti draugiškus santykius ir galbūt net ir ateityje sulaukti paramos rajonui.

  Deja, neatsakingas savivaldybės administracijos elgesys įžiebė mažų mažiausiai nepasitikėjimą Širvintų taryba ir meru. Taip, meru. Juk meras atsako už tai, kas vyksta rajone.

   O juk reikėjo tiek nedaug. Parašyti gražų laišką fondui ir paprašyti perleisti įrangą ligoninei, kurioje gydomi ir lenkų tautybės pacientai. Tikėtina, kad to būtų pakakę. O dabar…

   Ar po tokios apgavystės norės fondas dar ką nors remti mūsų rajone? Abejotina.

7 thoughts on “Ar buvo galima išvengti konflikto su lenkais? (arba administracija apgavo Tarybą)

  • 2020-03-05 at 21:57
    Permalink

    Puikiai pasakyta, kad 15 tarybos narių atstovauja merę, o ne bendruomenę

  • 2020-03-04 at 08:09
    Permalink

    Be merės žinios ir lapas nenukrenta

  • 2020-03-04 at 06:24
    Permalink

    Ne Savivaldybės administracija apgavo Taryba, o Savivaldybės merė apgaudinėja Tarybos narius. Kokia merė, tokie ir Savivaldybės tarybos nariai, kurie atstovauja merei, o ne Savivaldybės bendruomenei.

  • 2020-03-03 at 19:45
    Permalink

    Aukšti kulniukai – ne visada aukštas lygis….

  • 2020-03-03 at 19:44
    Permalink

    Jau paprasčiausias kultūringumas reikalavo bent jau mandagiai atsiklausti sponsorių, kur jie norėtų, kad būtų panaudota jų nupirkta brangi įranga. Bet… padarėme „po širvinskiemu“

  • 2020-03-03 at 14:39
    Permalink

    Konflikto išvengt negalmėjo. Valdovai neprašo. Jie reikalauja. Negi nesuprantat?

  • 2020-03-03 at 13:19
    Permalink

    reikėjo tik paprašyti. Deja, tai reikštų nusilenkti lenkams, o čia jau per žema

Comments are closed.