Su koronavirusu kovojantys medikai gaus valstybės garantijas

    Praėjus dviem savaitėms po Seimo socialdemokratų partijos frakcijos nario Algirdo Syso užregistruotų įstatymo pataisų, kurios suteiktų valstybės garantijas – papildomą draudimą bei kompensacijas – medikams, kurie dirba su pacientais, užsikrėtusiais ar galimai užsikrėtusiais koronavirusu, Seimas pritarė Žmonių užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisoms. Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministras pažadėjo, kad rytoj (kovo 18 dieną) koronavirusas COVID-19 bus įtrauktas į ypač pavojingų užkrečiamų ligų sąrašą.

  „Buvo keista, kai sveikatos apsaugos ministras susirgimą dėl koronaviruso COVID-19 buvo priskyręs tik prie pavojingų ligų sąrašo. Juk medikai socialines valstybės garantijas – papildomą draudimą ir kompensacijas netekus sveikatos ar mirus – gauna dirbdami tik su ypač pavojingomis ligomis, tokiomis kaip maras, cholera ar ebola. Dabar koronavirusu užkrėstuosius gydantys medikai realiai rizikuoja savo sveikata ir gyvybėmis, todėl ir valstybė turi įvertinti jų darbo pavojingumą. Pagaliau Sveikatos apsaugos ministras tai suprato ir naująjį virusą pažadėjo priskirt prie ypač pavojingų susirgimų, taigi, ir su juo susiduriantys medikai įgis valstybės garantijas”, – sako socialdemokratas A. Sysas.

    Socialdemokratai primygtinai ragina Vyriausybę skirti ypatingą dėmesį ir resursus medikų darbo sąlygoms, garantijoms, apmokėjimui ir apsaugos priemonėms, nes didele dalimi nuo jų darbo, motyvacijos ir netgi nuotaikos priklauso, kaip greitai bus suvaldytas koronaviruso plitimas mūsų šalyje.

LSDP informacija