Aplinkosaugininkams pranešta apie neteisėtai žvejojantį asmenį Širvintų rajono ežere

    Brakonieriai, manantys, kad paskelbus karantiną, jiems mažai kas gresia, klysta. Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai į patikrinimus gamtoje vyksta bet kuriuo paros metu ir pažeidėjai patys tampa aplinkosaugininkų „laimikiu“.

    Ankstų penktadienio rytą, kovo 20-ąją, Vilniaus gyvosios gamtos inspekcijos (VGGI) pareigūnai Trakų rajone sulaikė tinklais žvejojantį asmenį. Iš jo paimti trys tinklai, valtis ir keturios sugautos lydekos. Už mėgėjų žvejybos pažeidimus, padarytus panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu, užtraukia 120–300 eurų baudą. Be to, asmuo turės atlyginti gamtai padarytą žalą – 580 eurų (viena lydeka – 145 eurai).

    145 eurais yra įkainoti ir upėtakiai. Taigi baudą už mėgėjų žvejybos pažeidimus ir 580 eurų už gamtai padarytą žalą turės sumokėti ir Vilniaus rajone keturis upėtakius draudžiamu būdu sužvejojęs asmuo. Be to, jis neteko ir žvejybos įrankio – meškerės.

    Kovo 18 d., trečiadienį, VGGI aplinkosaugininkai gavo pranešimą apie neteisėtai žvejojantį asmenį Širvintų rajono ežere. Nuvykus į nurodytą vietą pažeidėjo ir jo automobilio nebebuvo, todėl ketvirtadienį patikrinti informacijos pareigūnai nuvyko pas galimai brakonieriavusį asmenį. Gavus šeimininko leidimą buvo patikrintas atviras ūkinis pastatas. Jame rastas tinklas konfiskuotas. Neteisėtas žvejybos įrankių, kuriuos naudoti draudžiama, laikymas asmeniui užtraukia 60–200 eurų baudą.

     Šiek tiek anksčiau, kovo 13-ąją, tikrinant gautą pranešimą taip pat buvo nuvykta pas galimai neteisėtai Trakų rajone žvejojusį asmenį. Gavę šeimininko sutikimą, pareigūnai apžiūrėjo atvirą ūkinį pastatą ir rado aštuonis tinklinius įrankius. Įrankiai konfiskuoti, bauda už jų laikymą – 60–200 eurų.

    Kovo 11-ąją ypač nepasisekė asmeniui, Elektrėnų savivaldybėje kilpomis gaudžiusiam smulkiuosius laukinius medžiojamuosius gyvūnus. Sulaikę pažeidėją, pareigūnai konfiskavo aštuonias kilpas, sugautą lapę ir bebrą. Apžiūrėjus ūkinius pastatus, buvo rasti dviejų bebrų likučiai ir tinklai. Neteisėta medžioklė brakonieriui kainuos daug. Pirmiausia, medžiojimas  draudžiamais įrankiais, priemonėmis, draudžiamais medžioklės būdais užtraukia baudą nuo 600 iki 1700 eurų. Be to, gamtai padaryta žala viršija 1000 eurų. Taip pat pareigūnai medžiagą apie neteisėtą medžioklę perdavė Vilniaus regiono apylinkės teismo Trakų rūmams.