A.Skeberienė: „Ne tik mero darbus galima dirbti nuotoliniu būdu“

Alytė Skeberienė, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė

/ ALYTĖ SKEBERIENĖ, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė /

    Sulaukusi iš žurnalistų klausimų apie tai, ar dalyvau 2020 m. balandžio 2 d. tarybos posėdyje, jei nedalyvavau, tai dėl kokios priežasties, kaip būčiau balsavusi priimant svarbiausius sprendimus, kokių klausimų turėjau dėl sprendimų projektų, pateikiu atsakymus.

   Atsakydama į Jūsų klausimus informuoju, kad 2020 m. balandžio 2 d. Širvintų rajono savivaldybės tarybos posėdyje nedalyvavau.

     Jau ne kartą pasisakiau, kad labai atsakingai žiūriu į susidariusią dėl koronaviruso padėtį tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Seku situaciją ir rajone. Pritariu specialistų, profesionalų nuomonei, kad karantinas tampa labai svarbia priemone įpareigojančia mažiau judėti ir mažiau kontaktuoti su kitais visuomenės nariais ir taip stabdyti viruso plitimą. Ne tik pati stengiuosi vykdyti visus nurodymus, bet ir kitus raginu tai daryti. Kadangi šiuo metu „draugauju“ su kosuliu, atsižvelgiau į tarybos nariams prieš posėdį atsiųstą prašymą “Gerb. Tarybos nariai, jei jausite peršalimo susirgimų simptomų (sloga, kosulys ir pan.), prašome posėdyje nedalyvauti” ir nusprendžiau posėdyje nedalyvauti. Man rūpi ne tik mano, bet ir aplinkinių gerovė.

   Jau kuris laikas kalbame ir diskutuojame apie tai, kad turime pasinaudoti galimybe posėdžius organizuoti nuotoliniu būdu. Ir merės vieši pasisakymai apie tai, kad nuotoliniu būdu posėdžiai neorganizuojami taupant lėšas, manau, daugeliui sukels tik juoką. Šiuolaikinės informacinės technologijos leidžia tai daryti net ne vienu būdu. Ne kartą merė savo informaciniuose šaltiniuose gyrėsi, kad karantinuodamasi po kelionės, dirba nuotoliniu būdu, organizuoja pasitarimus. Vadinas, galimybės yra. Kodėl tai netaikoma tarybos posėdžiams, lieka klausimas.

    Esama ekstremali, kiekvieną dieną besikeičianti situacija verčia priimti sprendimus „čia ir dabar“, todėl nesuprantu, kodėl buvo delsiama ir posėdis iš kovo 27 d. (pagal reglamentą – paskutinio mėnesio ketvirtadienio) nukeltas net į balandžio 2 d. Jau kovo mėnesį galėjome būti priėmę tokius svarbius mūsų rajonui sprendimus. Ar dabar kaltindama opoziciją neatsakingumu merė jau pamiršo kaip „atsakingai“ pasielgė savo taip mylimą rajoną ir jo žmones palikdama ir išvykdama atostogų jau paskelbus šalyje ekstremalią situaciją. Gal ir tokių svarbių sprendimų priėmimą teko nukelti vėlesniam laikui dėl to, kad po tokios savo „svarbios“ poilsinės kelionės merei teko 14 d. praleisti karantine. Bet pas mus, kaip visuomet, dėl savo problemų stengiamasi visuomet surasti kaltininką. Idealu būtų, jei visus kaltinimus dėl bėdų galima būtų suversti opozicijai ar atskiriems jos nariams.

    Nors posėdyje nedalyvavo ir 4 valdančiųjų nariai, tačiau vėl visi „gražiausi“ žodžiai dėl nedalyvavimo teko tik opozicijai. Beje, opozicija nesėdi rankų sudėjusi. Nors ir vengiame dabar realių opozicijos narių susirinkimų, bet visus klausimus aptariame nuotoliniu būdu. Merei, tarybai, administracijos direktorei jau esame išsiuntę kreipimąsi su pasiūlymais. Net ir žinodami, kad dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalėsime dalyvauti posėdyje, sprendimų projektus su kolegomis nagrinėjome, aptarinėjome nuotolinės konferencijos būdu. Žinoma, kad ir klausimų turėjome ne vieną. Juolab, kad nebuvo kviesti komitetų posėdžiai. Klausimų turėjome ir merės bei administracijos direktorės ataskaitoms. Vis giriamasi, kad mūsų rajoną pamėgo ir į jį gyventi tiesiog plūsta jaunos šeimos. Tačiau, vaikų skaičius (pirmokų) ženkliai sumažėjo nuo 133 pernai metais iki planuojamų 101 šiais. Savo nuopelnams merė priskiria ir išaugusias nekilnojamojo turto, butų, žemės sklypų kainas, jų vertes mūsų rajone. Tačiau  „…Šalyje esančių visų paskirčių statinių vidutinės rinkos vertės dėl rinkos pokyčio per metus vidutiniškai padidėjo apie 7 procentus. Registrų centro vertintojų teigimu, tam daugiausiai įtakos turėjo bendras Lietuvos ekonomikos augimas ir teigiamos demografinės tendencijos – didėjant gyventojų perkamajai galiai, būsto įperkamumui, ir augant gyventojų skaičiui, natūralu, kyla ir būsto paklausa bei jo kaina, todėl nustatoma ir didesnė jo vidutinė rinkos vertė.“ (https://sa.lt/per-metus-nt-verte-lietuvoje-augo-10-proc/).

   Atskiro nagrinėjimo prašosi ir paskolų niuansai, sprendimai, susiję su UAB „Širvintų šiluma“. Taip pat įdomu kokį finansinį rezultatą 2019 m. turėjo UAB „Širvintos verslui ir laisvalaikiui“? Tai tik keli iš daugelio klausimų, kurių prašėsi pateikti sprendimų projektai.

   Manau, kad visi, tarybos posėdžiuose svarstomi sprendimų projektai yra svarbūs, tačiau šiame posėdyje merė išskyrė kelis. Atsakau į Jūsų užduotą klausimą kaip balsuočiau šiais klausimais.

Balsuočiau „UŽ“:

– „Dėl maitinimo išlaidų finansinio normatyvo vienam asmeniui Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro socialinės globos padalinyje patvirtinimo.“ Manau, kad buvusi 3.19 Eur suma tikrai per maža šiam laikmečiui, kai kyla maisto ir paslaugų kainos, o ir norint pasirūpinti pilnaverčiu ir sveikesniu maitinimu šią sumą tikslinga padidinti iki 4 Eur. Ir tai padaryti buvo galima jau seniau.

– „Dėl atlyginimo nustatymo už vaikų išlaikymą Širvintų rajono savivaldybės švietimo įstaigose, vykdančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, tvarkos aprašo patvirtinimo“ dalinio pakeitimo.“ Dar praeitų metų pabaigoje pateiktas sprendimo projektas sulaukė daug diskusijų ir atgarsių. Ne kartą esame davę pastabų dėl ne vieno šio sprendimo punktų. Manau, kad jis sulauks dar ne vieno „patobulinimo“.

     Visiems rajono gyventojams linkiu sveikatos, optimizmo, tikėjimo ir atsakomybės.

    Dabar kaip niekad reikalingas visų mūsų susitelkimas, o žmonių kiršinimas, skaldymas tam tikrai nepadeda.

8 thoughts on “A.Skeberienė: „Ne tik mero darbus galima dirbti nuotoliniu būdu“

  • 2020-04-09 at 23:30
    Permalink

    Tarybos nare, jūs supraskite, kad ką bedarytumėte, viskas bus blogai. VISKAS.

  • 2020-04-09 at 14:11
    Permalink

    Hm… o reiktų vengt gamtos? Kodėl negalima būti vietose, kuriose galima vengti žmonių?

  • 2020-04-07 at 21:44
    Permalink

    Draugaujat su kosuliu, posėdyje dalyvauti negalite, bet gamtos peizažais pasigrožėti eiti galite?

  • 2020-04-07 at 21:38
    Permalink

    Kaip tik pilnatis, tai visokios Monikos ir išlenda. Alina, jūs šaunuolė, kad tiesiai rašote

  • 2020-04-07 at 21:14
    Permalink

    Alina nesvaik bent dabar kol tokia situacija .

  • 2020-04-07 at 17:21
    Permalink

    Nemanau, kad garbaus amziaus senjorai reikia cia aiskintis, cia visi supranta ir pateisina ir kaip tuos 4.
    Bet man va niekaip neaisku, ko tas prieplauka nebuvo, o ant suoliuko mieste supasi. Bet juk suoliukas tai tikrai labai pavojingas?

  • 2020-04-07 at 09:44
    Permalink

    Jeigu taip saugote save ir kitus, tai ko Sarpauskis laksto po miestą su TV? Gerulis, a?

  • 2020-04-06 at 19:44
    Permalink

    Jeigu Savivaldybės darbuotojai, tarybos nariai pradės dirbti nuotoliniu būdu, tai ką Savivaldybės tuščiuose rūmuose veiks Savivaldybės blondinių pulkas.

Comments are closed.