Širvintos, Amerika

 

1943 m. Širvintos-Amerika

  Ar galima dar kartą atrasti, tai, kas jau atrasta? Taip, jeigu tai buvo ir į užmarštį nugrimzdo.

   Pasirodo, Širvintos iki 1943 metų turėjo savo „Ameriką“. Ypatingai įdomu lyginti tarp savęs senuosius Širvintų žemėlapius. 1943 metų žemėlapyje, nuo dabartinės Vilniaus gatvės į kairę, autostrados pusę, yra pažymėtos dvi sodybos, o tarp jų tos vietovės pavadinimas – „Amerika“. 1950 metų žemėlapyje sodybų kontūrai dar matosi, tačiau Amerikos pavadinimo jau nėra. 1950 metų žemėlapyje randame, tuo metu jau tiesiamą, dabartinę Plento gatvę.

   Iš tiesų Plento gatvė, tai Širvintų aplinkkelis. Tuo metu, kai dar nebuvo autostrados, pagrindinis automobilių srautas iš Vilniaus į Ukmergę, Panevėžį ir kitus miestus važiavo per pačias Širvintas, Vilniaus gatve.

1943 m. Širvintos-Amerika

Taigi turime du įdomius klausimus: kurioje vietoje dabartinėse Širvintose rasti buvusią Ameriką, ir kodėl toks vietovės pavadinimas?

   Spėjant, kodėl toks vietovės pavadinimas, reikia apžvelgti laikmetį iki 1943 metų. Tiek istoriniuose šaltiniuose, tiek literatūros kūriniuose gausu pasakojimų, kaip lietuviai po Pirmojo pasaulinio karo vyko uždarbiauti į kitas šalis. Vieni vyko į Rusiją, daugiausia į Sankt Peterburgą. Kiti rinkosi neatrastas „amerikas“ ir ryžosi plaukti uždarbio iš tiesų į pačią Ameriką. Sunkus darbas šachtose, naujose pramonės gamyklose padėjo susikrauti ilgesnį pinigą. Pakankamai susitaupę, lietuviai grįždavo atgal į Lietuvą. Juk prisimename ne vieną istoriją, kai jie grįžę pirkdavo žemę, vesdavo, kurdavo šeimas ir ūkininkaudavo.

1943-2020 m. Širvintos-Amerika. Dvi sodybos

     Ko gero, labiausiai tikėtina būtent tokia versija, kad, tikriausiai tai bus naujakurių, grįžusių iš Amerikos, sodybos. Iš čia ir toks vietovės pavadinimas – Amerika. Nebent turite kitą, tikslesnę informaciją, būtume dėkingi, jeigu pasidalintumėte.

    Kiek sunkiau buvo nustatyti, kur šiuo metu mieste yra ta dviejų sodybų vietovė su labai patraukliu pavadinimu – Amerika. Juk daugelis svajotumėm gyventi Amerikoje?

    Sename, 1943 metų žemėlapyje, reikėjo pasirinkti tuos atskaitos taškus, kurie niekada nesikeitė, ir jais galėtume pasinaudoti tapatinant su dabartiniu žemėlapiu. Niekada nesikeitė Vilniaus gatvės ir Kazliškių, Musninkų, Cvirkos ir Zibalų gatvių sankryžos. Pažymėjus šiuos keturis taškus 1943, 1950 ir 2020 metų žemėlapiuose, turime tik vieną atsakymą, tik vieną vietovę. Kur? Sutikite, kad, kol nėra tikslesnių nuorodų, tai vis tik, daugiau apskaičiavimas, nei archeologiniais duomenimis paremti faktai. 1943 ir1950 metų žemėlapiuose tos sodybos pažymėtos vienoje ir toje pačioje vietoje. Su labai didele tikimybe galime teigti, o dabartinės vietos gyventojai pagrįstai gali didžiuotis, kad jie gyvena Amerikoje.

1943 m Dvi sodybos, būsimas plentas

     Manome, kad vieta esanti tarp dabartinių Saulėtekio ir Ateities gatvių. Viena sodyba buvo prie pat dabartinės Plento gatvės, kita, su didele tikimybe, Saulėtekio gatvės gale. Jeigu turite tikslesnių duomenų, galbūt toje vietoje statėtės namą ir kasdami pamatus radote tų sodybų nuolaužų, pasidalinkite savo prisiminimais.

     Senieji Širvintų apylinkių pavadinimai, tokie kaip, Kazliškės, Kalnalaukis, Verbiliškiai, Širvintėlės, Beržė, Staviškės, Motiejūnai ir Paširvintys išliko. O Amerikos nėra. Apmaudu.

Atraskime iš naujo Širvintų Ameriką…Malonaus skaitymo ir diskusijų.

Mano Širvintos pasakojimą užrašė Neringa Tuškevičienė

 

 

One thought on “Širvintos, Amerika

  • 2020-04-14 at 11:26
    Permalink

    Ale iškapsto gi žmonės

Comments are closed.