Vienuolikoje savivaldybių šią savaitę dėl koronaviruso bus testuojama intensyviau

  Širvintose, Vilniaus rajone, Ignalinoje, Jonavoje, Klaipėdos rajone, Vilniuje, Skuode, Ukmergėje, Švenčionyse, Elektrėnuose ir Šakiuose sergamumas koronavirusine infekcija (COVID-19) yra didesnis nei likusiose šalies savivaldybėse, tad visą savaitę, t. y. nuo birželio 15 d. iki birželio 21 d., jų gyventojai profilaktiškai bus testuojami intensyviau.

   Sergamumo Lietuvoje rodiklis yra 3,5 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų. Testavimo apimtys bus didinamos tose savivaldybėse, kuriose sergamumas yra didesnis nei šis rodiklis. Tokia situacija yra Širvintų (53,1), Vilniaus rajono (26), Ignalinos (13,9), Jonavos (9,7), Klaipėdos rajono (6,7), Vilniaus miesto (6,2), Skuodo (6,2), Ukmergės (6), Švenčionių (4,4), Elektrėnų (4,2), Šakių (3,7) savivaldybėse.

   Minėtose savivaldybėse nuo birželio 15 d. iki birželio 21 d. profilaktiškai bus tiriami visų gydymo, taip pat globos ir slaugos įstaigų, išskyrus vaikų globos įstaigas, darbuotojai.

   Ligoninėse gydomi pacientai, taip pat slaugos, globos įstaigose globojami žmonės šiose vienuolikoje savivaldybių bus tiriami atsitiktine tvarka. Per savaitę turės būti ištiriama nuo 5 iki 10 proc. tuo metu įstaigoje esančių pacientų ar gyventojų.

   Kiti darbuotojai, kurių darbo specifika susijusi su klientų aptarnavimu, pavyzdžiui, dirbantys vaistinėse, parduotuvėse, minėtose savivaldybėse, bus tiriami atsitiktine tvarka. Jų registracija bus vykdoma Karštąja koronos linija telefonu 1808, žmonės turės atvykti į mobiliuosius punktus.

   Nuo birželio 1 d. profilaktinis testavimas šalyje vykdomas atsižvelgus į savivaldybės epidemiologinius rodiklius, kitaip tariant – įvertinus riziką konkrečioje savivaldybėje. Numatyta, kad toliau bus testuojami visi žmonės, kuriems pasireiškia bent vienas ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomas, t. y. temperatūra, kosulys, dusulys ir kita.

   Kaip ir iki šiol, bus tiriami žmonės, kuriuos ištirti nurodys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, dirbantys infekcijos židiniuose, pavyzdžiui, kai susirgimo atvejis nustatomas bendrabučio tipo name. Be to, ir toliau tyrimai bus atliekami siekiant patvirtinti, kad žmogus jau pasveiko, vadinamieji – pakartotiniai tyrimai.

   Tai reiškia, kad privalomai nebus testuojami visi be išimties iš užsienio atvykstantys ar grįžtantys keliautojai, kaip buvo iki šiol, tačiau jie galės pasitikrinti, jei to norės.

    Praėjusią savaitę savivaldybių, kuriose 14 dienų sergamumas koronaviruso infekcija, skaičiuojamas 100 tūkst. gyventojų, didesnis už Lietuvos vidurkį, buvo aštuonios.

Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija

One thought on “Vienuolikoje savivaldybių šią savaitę dėl koronaviruso bus testuojama intensyviau

  • 2020-06-16 at 11:42
    Permalink

    Nu maladec merė. Žadėjo ištirti.

Comments are closed.