VRK: kas yra rinkėjų papirkimas

Lentelėje aiškiai ir suprantamai apie tai, kas yra laikoma rinkėjų papirkimu.

   Prasidėjus rinkimų politinei kampanijai, t. y. nuo rinkimų datos paskelbimo iki šio įstatymo nustatyto rinkimų agitacijos kampanijos laikotarpio pabaigos, taip pat rinkimų dieną draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją ar rinkimų teisę turintį asmenį dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose ir/arba balsuoti už arba prieš vieną ar kitą numatomą kelti kandidatu ar numatantį išsikelti kandidatu į merus asmenį, kandidatą arba kandidatų sąrašą, taip pat žadėti už balsavimą atsilyginti rinkėjams po rinkimų turint tikslą paveikti rinkėjų valią dėl konkrečių politinių partijų ar kandidatų arba numatomų kelti kandidatais asmenų ir taip trukdyti piliečiams įgyvendinti rinkimų teisę.

   Rinkėjų papirkimu nelaikomas spausdintos medžiagos (veiklos ar rinkimų programos, biografijos ar kitokių informacinio turinio lankstinukų, kalendorių, atvirukų, lipdukų), taip pat mažareikšmių daiktų (kurių kaina yra iki 1,45 euro (5 litų), pažymėtų politinės partijos, visuomeninio rinkimų komiteto, kandidatų sąrašo, kandidato ar asmens, numatomo kelti ar numatančio išsikelti kandidatu į savivaldybės tarybos narius – merus, simbolika, deklaruotų Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) jos nustatyta tvarka ir skirtų politinei partijai, rinkimų komitetui, kandidatų sąrašui, kandidatui ar asmeniui, numatomam kelti ar numatančiam išsikelti kandidatu į merus, propaguoti, gaminimas arba neatlygintinas platinimas.

   Rinkėjų ir rinkimų teisę turinčių asmenų papirkimo faktus tiria savivaldybių rinkimų komisijos VRK nustatyta tvarka, o vertina VRK. Apie nustatytą rinkėjų ir rinkimų teisę turinčių asmenų papirkimo faktą VRK paskelbia savo interneto svetainėje kartu su šį straipsnį pažeidusio kandidato pasižadėjimu laikytis draudimo papirkti rinkėjus ir rinkimų teisę turinčius asmenis. Rinkėjų ir rinkimų teisę turinčių asmenų papirkimo faktus pripažinus šiurkščiu šio įstatymo pažeidimu, atsiranda šiame ir kituose įstatymuose nustatytos pasekmės.

   Už trukdymą pasinaudoti rinkimų teise Baudžiamojo kodekso 172 str. numato baudžiamąją atsakomybę. Asmuo, kuris papirkdamas arba apgaulės būdu, arba naudodamas psichinę prievartą kitam asmeniui trukdė realizuoti jo teisę rinkti, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

2 thoughts on “VRK: kas yra rinkėjų papirkimas

  • 2020-07-20 at 12:37
    Permalink

    visiems siūlau pirkt mano balsą- nu nieks neperka. gal aš kainų nežinau?

  • 2020-07-20 at 08:20
    Permalink

    Tai jei miesto šventėj vedžiojuosi vyrą kandidatą, reklamuoju jį?

Comments are closed.