Ką valgė mūsų protėviai, kol bulvių neturėjo? (Video)

/ Pasakojimo ištrauką užrašė Neringa Tuškevičienė /

/Foto ir video autorės /

   Ką valgė mūsų protėviai laikotarpyje iki rašto atsiradimo, iki Kolumbas atvežė bulves, pomidorus? Kol nebuvo dabartiniam žmogui, dabartiniam gomuriui įprastų gėrybių.

   Dauguma produktų ant stalo yra džiovinti. Nes pirmiausiai mes pasakojam ir apie pirmuosius konservavimo būdus. Džiovindami produktus, juos išlaikydavo ilgesnį laiką. Obuoliai, kriaušės, uogos ir net grūdai džiovinti. Tik reikėjo mokėti juos saugoti. Tokie sausi produktai buvo itin patogūs keliaujant. Jie neužėmė daug vietos, o juos išbrinkinus galima buvo skaniai ir sočiai pavalgyti.

   Rodomas druskos kelias. Nuo pat kristalo atsiradimo. Druskos kristalas visiškai nepanašus į tai, ką mes vartojame dabar. Jis spalvotas, nes yra su priemaišomis. Jį iškasus perplauna per kelis vandenis, kad tos priemaišos išsiplautų. Vėliau kaitina, kad išgaruotų vanduo. Vėliau supila druską į indus ir ji įgauna jų formą.

   Sužinosite, kokį seną indą naudoja druskai, įvairių druskinių pamatysite, išgirsite apie prieskonius, vartotus mūsų protėvių ir dar daug įdomių dalykų sužinosite peržiūrėję Krašto žinių vaizdo įrašą.