Erasmus+ projektas senjorams

       Erasmus+ projektai  jaunimui jau tapo įprastu dalyku rajono mokyklose, tuo tarpu projektas senjorams (tiems, kam virš 60) kol kas yra naujiena. Kūrybiškų žmonių asociacija “ARTyn”, kartu su Bartkuškio mokykla-daugiafunkciu centru dalyvauja Erasmus+ projekte senjorams “Golden age of seniors” Projektas tęsis 2019-2021 metais, projekto koordinatoriai senjorų draugija iš Lenkijos “Stowarzyszenie seniorzy dla Chorzowa i Sląska”, taip pat be mūsų organizacijų, projekte  dalyvauja “Atricup” iš Italijos.

    Pagrindinis projekto tikslas yra organizacijų, dirbančių su  vyresnio amžiaus žmonėmis, švietimas, kad įgytas žinias ir patirtį vėliau galėtų perduoti vietos bendruomenės vyresnio amžiaus piliečiams. Pirmiausia norime sutelkti dėmesį į keitimąsi patirtimi šiose srityse: sveikas senėjimas,  sveika  mityba, senjorų atsipalaidavimas, pvz., joga, muzikos terapija, senjorų fizinis aktyvumas, senjorų intelektinė veikla, savanorių rengimas padėti senjorams ir kartų integracija. Pagrindinė tikslinė projekto grupė yra žmonės, kurie susiduria su darbu su  senjorais. Projekto dalyviai dalyvaus edukacinėje veikloje, siekiant pagerinti senjorų sveikatą ir gyvenimo kokybę. Patirtis rodo, kad skirtingose ​​šalyse suaugusiųjų švietimas yra skirtingas. Senjorai visose šalyse tikriausiai bijo vienatvės ir atskirties. Jiems reikalingas pripažinimas, savęs vertinimas ir jausmas, kad jie yra reikalingi. Todėl jungtiniai susitikimai padės atsakyti į klausimus, su kuriais susiduria dirbantys su vyresnio amžiaus žmonėmis.

    2019 metais jau įvyko du darbiniai susitikimai. Pirmasis – Lenkijoje, spalio mėnesį, antrasis Italijoje, gruodį. Trečiasis buvo planuojamas 2020 metų kovą Lietuvoje. Deja, teko susitikimą nukelti į rugpjūčio mėnesį.

    Spalio mėnesį Katovicų mieste pirmą kartą susitikome su projekto organizatoriais, aptarėme projekto tikslus ir veiklas. Lankėmės muziejuje po atviru dangumi, o visai neseniai atidarytoje modernioje miesto filharmonijoje klausėmės nuostabaus Katovicų radijo choro koncerto. Maloni staigmena buvo repertuare aptikti lietuvių kompozitoriaus pavardę. Žinoma, buvo ir rimtų susitikimų. Lankėmės senjorų ir neįgaliųjų dienos centre, dalyvavome susitikime su Chorčovo miesto senjorų bendruomene, po susitikimo su Katovicų vaivada apžiūrėjome įspūdingą vaivadijos pastatą.

   Gruodžio mėnesį Italijoje praleidome penkias nuostabias dienas. Pirmoji prabėgo lankant žymiausius Romos istorijos paminklus. Vėliau vykome į Atri miestelį. Projekto susitikimas buvo labai turiningas ir užimtas: aplankėme miesto rotušę, susitikome su burmistru, apžiūrėjome rotušės rūsiuose, kažkada buvusiose romėnų termose, vėliau tapusiomis arklidėmis, įsikūrusią meno galeriją. Keistas jausmas buvo vaikščioti grindiniu, kuriam beveik 2000 metų… Vėliau apžiūrėjome etnografijos muziejų, miesto teatrą, pastatytą XIX amžiaus pradžioje, apsilankėme šv. Klaros bažnyčioje ir vienuolyne. Vakare mūsų laukė knygos apie ugnies garbinimą pristatymas. Bei įspūdinga ugnies šventė, vykusi iki šeštos valandos ryto ir palydėta milžiniškų deglų eisena.

  Paskutiniąją susitikimo dieną nuvykome į Abruzzo, regiono centrą. Aplankėme savanorių-gelbėtojų centrą, įspūdingai atstatytą po žemės drebėjimo kultūros ir konferencijų centrą, civilinės saugos centrą, susitikome su Abruzzo apskrities sporto skyriaus vedėju, ragavome anyžinių saldainių, o vakare susitikome su Atri miestelio savanorių gelbėtojų būriu. Projektas baigėsi jaukia vakariene būryje naujai sutiktų žmonių.

   Beveik pusę metų pavėlavęs, rugpjūčio 7-11 dienomis, trečiasis susitikimas Lietuvoje visgi įvyko. Labai gaila, jog susitikimus su vietinėmis senjorų organizacijomis ir pasidainvimus su „Linksmosiomis močiutėmis“ (vadovė Danutė Stungienė) teko atšaukti dėl nepalankios situacijos… Tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gerą: mūsų svečiai turėjo daugiau laiko pasigrožėti mūsų kraštu. Kartu išvaikščiojome Vilniaus senamiestį, aplankėme Trakus, Kernavę. Svečių ekskursijas po lankytinas vietas kruopščiai suplanavo Antanas Paliūnis, tad visi gražiausi Vilniaus senamiesčio kampeliai buvo aplankyti, įspūdingiausi objektai įamžinti nuotraukose.  Senjorės iš Lenkijos sekmadienį spėjo apsilankyti XVI tradiciniame lenkų kultūros festivalyje „Spiewaj z nami“ Šiauliuose, kuriame dainavo mūsų kolegės Danutės Stungienės vadovaujamas moterų kolektyvas „Ringė“.

    Pirmadienį, rugpjūčio 10, dalyvavome priėmime pas Širvintų rajono merę Živilę Pinskuvienę. Svečiai domėjosi senjorų laisvalaikio, sveikatingumo ir kitokių veiklų galimybėmis Širvintose. Susitikimas užtruko gerokai ilgiau nei buvo planuota, klausimų  ir idėjų ateičiai svečiai turėjo daug.

    Po jaukaus ir šilto priėmimo savivaldybėje laukė parodos atidarymas Širvintų r. savivaldybės Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje. Bibliotekos darbuotojos pristatė bibliotekos veiklą skirtą senjorams, bendradarbiavimo galimybes. Puiki to iliustracija buvo senjorių, tapytojų grupės “Auksiniai teptukai” (vadovė Stasė Rulevičienė),  Tamaros Zažeckienės ir Valerijos Romaškienės   tapytų kūrinių parodos atidarymas. Joms tai buvo pirmoji personalinė paroda. Šia proga, pagal galiojančią grupės tradiciją, tapytojoms iškilmingai buvo įteikti auksiniai teptukai.

   Pietūs svečių laukė ypatingoje vietoje – po senu ąžuolu Bartkuškio mokyklos – daugiafunkcio centro kieme. Labai dėkojame mokyklos virėjoms Živilei Bartaškienei ir Esterai Krasovskienei, kurios savo kulinariniais sugebėjimais nustebino mūsų svečius. Nė vieni pietūs sostinės restoranuose nesulaukė tiek  svečių pagyrų!

    Susitikimas Lietuvoje prabėgo labai greitai. Kitas, jau gerokai gausesnis, planuojamas rudenį Lenkijoje, kitais metais Italijoje ir Lietuvoje. Tada turėtų susirinkti grupės po  15 senjorų iš kiekvienos šalies. Labai tikimės, kad vėl įsismarkaujantis virusas nesustabdys mūsų planų ir 15 šaunių senjorų iš mūsų krašto turės galimybę susitikti su kolegomis iš Lenkijos ir Italijos.

Projekto koordinatorė,  Bartkuškio mokyklos – daugiafunkcio centro mokytoja, Rasa Icen