Nepamirški, Lietuva, linų

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Foto ir video autorės /

Nepamirški, Lietuva, linų –

Stebuklingo, mažo žydro žiedo,

Jis, suskambęs posmuose dainų,

Gydo sielą, kūną jis aprėdo…

/ Stasys Žlibinas /

  Šiais Stasio Žlibino (jis pats dalyvavo šventėje) himno linui žodžiais ir prasidėjo jau šeštoji Lino šventė Bagaslaviškyje. Pirmiausia visi susirinko prie naujai pastatytos skulptoriaus iš Ukmergės Valento Butkaus medžio koplytstulpio, kurį pašventino dvasininkai. Koplytstulpyje, tarsi priesaikas – išdrožinėti Stasio Žlibino žodžiai – mylėti liną, kaip mylime Lietuvą.

   Jau tradicija tapęs renginys, kurį rengia linų augintojai Janina ir Liubomiras Vošteriai šeštą kartą surenka nemažą dalyvių skaičių. Tai ir saviveiklininkai ir tie, kurie domisi linu, jo nauda žmogui.

   Šias metais šventėje dalyvavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras Andrius Palionis, LR Seimo nariai Algirdas Sysas ir Petras Čimbaras, Širvintų rajono tarybos nariai Anna Kuznecovienė, Daiva Puzinienė ir Remigijus Bonikatas, Rajono merė Živilė Pinskuvienė, savivaldybės administracijos darbuotojai.

  Apie linų naudą ir svarbą kalbėjo profesorius, etnologas Liubartas Klimka, mokslų daktarė Zofija Jankauskienė, Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto docentas daktaras Evaldas Klimas.

   Apie lino naudą kalbėjo ir pats ūkio šeimininkas Liubomiras Vošteris. Jis papasakojo, kad linas kartu yra ir žuvies taukų šaltinis. Šis atradimas daug kam buvo labai netikėtas.

   Čia pat vyko turgelis, kuriame galima buvo nusipirkti lino gaminių, kitų ūkyje auginamų gėrybių, pyragų (kai kurie jų kepti iš Vošterių ūkio produkcijos). Prekiauta ir papuošalais.

   Širvintų vaikų dienos centro mergaitės demonstravo juostų audimą, kurio pagrindus joms suteikė jau anapilin iškeliavusi audėja Zofija Jablonskienė.

  Visi svečiai ragavo gardžios žirnių košės su spirgučiais, kurią pagal tautinio paveldo tradicijas gamino virėjas, tarptautinio konkurso laureatas Povilas Mikalajūnas. Užsigerta šalta kmynų arbata.

   Svečius linksmino Širvintų kultūros centro Gelvonų filialo ansambllis „Savingė“, vadovė Laimutė Bikulčienė. Vilniaus folklorinis ansamblis „Nalšia“, vadovė Audronė Vakarinienė.

   Renginį vedė Ona Valančienė ir Kazys Visackas.

   Renginį filmavo, ir šeimininkus kalbino televizijos reporteriai.