Benzininis pjūklas – kaip išsirinkti?

     Benzininis pjūklas nėra tas įtaisas, kurio reikia kiekvienuose namuose, bet apie jo naudą buityje tikrai galima daug kalbėti. Jis leidžia nukristi nepageidaujamas medžių šakas, pačius medžius ar užsiimti rimta medkirčio veikla. Kad ir kokiam tikslui nusprendėte pirkti benzininį pjūklą, mes paruošėme trumpą informacinį gidą apie tai, kaip tokį įrankį išsirinkti tinkamai!

Pirmiausia – ar tikrai geriausias pasirinkimas benzininis pjūklas

     Tokį, o ne elektrinį pjūklą verta pirkti tada, kai jums reikia labai galingo įtaiso ir tikrai žinote, ką darote. Dvitakčiu benzininiu varikliu „apginkluoti“ benzininiai pjūklai tinka vidutinio ir didesnio dydžio pjovimo darbams. Laikui bėgant gali varginti priežiūra, mat variklį reikia užvesti, rūpintis kuru ir panašiai. Jeigu planuojate nupjauti tik vieną-kitą šaką arba nedaug pjovimo darbų, rinkitės elektrinį pjūklą. Jie gali būti su laidu arba su baterija. Įrenginį su baterija verta rinktis tik tada, kai dirbsite toli nuo elektros tinklo.

Kam jums reikia benzininio pjūklo?

   Jeigu žvelgsime į standartinį benzininio pjūklo modelį, iš karto pamatysime, kad dauguma iš jų atrodo labai panašiai. Tas dizainas, su rankenomis priekyje ir gale, motoru ir dešinėje pusėje kyšančiais ašmenimis yra tapęs tradiciniu bei gamintojai jį varijuoja tik truputį.

   Toks benzininis pjūklas yra skirtas medžių, storų kamienų, storų šakų ir rąstų pjovimui. Tai nėra geriausias pasirinkimas smulkiems, dekoratyviniams darbams, pvz., plonų šakų genėjimui ir panašiai. Jeigu norisi galios – toks sprendimas yra geriausias.

    Turite poreikį pjauti rąstus arba medžius – drąsiai pirkite. Tokio poreikio nėra? Nereikia ir pirkti.

Alternatyvos standartui

    Standartiniams pjūklų modeliams galima rasti ir įvairių alternatyvų. Viena iš jų yra aukštapjovės. Tai yra tarsi iš dviejų dalių – ilgo stiebo ir pjūklo sudarytas įrenginys. Tai leidžia be jokios pakopos pjauti labai aukštai arba toli esančias šakas ir patogiai tvarkyti aplinką. Toks pjūklas/aukštapjovė yra itin universalus, o papildomų galimybių prideda teleskopinis stiebas/strypas. Jeigu jis išsiskleidžia, kone nebelieka vietos, kurios negalėtumėte pasiekti ir aptarnauti.

    Kitos alternatyvos gali būti:

  • diskinis pjūklas – geriau tinkantis stacionariems darbams dirbtuvėse
  • gyvatvorės žirklės – kada reikia apkarpyti gyvatvorę ir krūmokšnius, o ne medieną ar storas šakas
  • kirvis – praktiška ir pigi alternatyva, jeigu reikia skaldyti malkas, o ne jas pjaustyti

Galia bei dydis – pirminiai pasirinkimo kriterijai

   Visų pirma reikėtų pasižiūrėti į grandininio benzininio pjūklo dydžio ir galios parametrus bei atsižvelgti į tai, kokio tipo medžiai bus kertami. Ilgesnę grandinę turintis pjūklas gali nupjauti didesnį medį viena eiga, tačiau be abejo, jis bus sunkesnis ir reikalaus daugiau dėmesio, norint jį saugiai suvaldyti.

    Galia aktualiausia yra tada, kai dirbate su kieta, stora mediena – Ąžuolas, uosis, klevas, vadinamieji hardwood. Nuo didesnio pjūklo taip pat reikės ir daugiau apsaugos priemonių – storesnio šalmo, geriau garsą izoliuojančių ausinių ir apsauginių akinių. Visa tai sugalvota ne „iš oro“. Tai rekomenduojama dėl jūsų saugumo.

Papildomi kriterijai

    Žinojimas apie papildomas įrangos savybes leidžia jau ant popieriaus matyti, ar su pjūklu bus malonu ir lengva ar sudėtinga ir nepatogu dirbti. Štai keletas papildomų funkcijų, į kurias tikrai verta kreipti dėmesį:

  • Grandinės stabdys – kad pjūklui susidūrus su netikėta kliūtimi jis iškart nustotų pjauti;
  • Anti vibracinės savybės – patogiau ir mažiau vargina ilgas darbas. Įprastai erzinančios vibracijos bus mažiau juntamos;
  • Pagalba užvedant – pagalbinės spyruoklės padės lengviau užvesti benzininius pjūklus;
  • Automatinis grandinės lubrikavimas – sutepa grandinę, kad jums nereikėtų;
  • Oro valymas – kad pjaunant ore atsirastų mažiau šiukšlių ir pavojingų dalelių;
  • Dėklas – saugesniam gabenimui

Užsakymas ŠS Nr. 20-65