Naujus mokslo metus pasitinkant. Kuo gyvena rajono švietimo įstaigos?

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Šįryt 1429 Širvintų rajono mokiniai atvers savo mokyklų duris ir žengs į paslaptingą ir gražų mokslo pasaulį. Naujieji mokslo metai, tikėtina, nebus tokie, kaip iki šiol. “Krašto žinios” domėjosi, kaip mokykloms sekasi ruoštis naujiems mokslo metams, kuo šiandien gyvena kiekviena rajono mokslo įstaiga. Mokyklų ir darželių vadovų klausėme:

  1. Kaip Jūsų švietimo įstaiga ruošiasi naujiems mokslo metams?
  2. Ar turite pakankamai pedagogų? (Lietuvoje kalbama, kad jų labia trūksta) Jei trūksta , kokių dalykų?
  3. Kokių naujovių gali tikėtis mokiniai (auklėtiniai)? (Gal įstaigoje ką nors atnaujinote? Gal koks naujas projektas bus? O gal naujų mokytojų turite?)
  4. Šiemet mokinių (auklėtinių) daugėja ar mažėja? Gal galite pateikti skaičius?
  5. Šiemet mokslo metai ir jų pradžia bus kitokie dėl koronaviruso grėsmės. Kaip atrodys mokslo metų šventė Jūsų įstaigoje?
  6. Ar įstaiga pasirengusi galimam nuotoliniam mokymui? Gal kažko trūksta? O gal kai ką sugalvojote, kas gali būti naudinga ir kitoms įstaigoms? Pasidalinkite su visais.
  7. Jūsų, kaip vadovo, linkėjimas mokiniams, tėvams ir pedagogams.

Širvintų lopšelis-darželis „Boružėlė“

  1. Mūsų įstaiga naujiems mokslo metams ruošiasi pagal Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro nurodymus.
  2. Turime pakankamai. Grupės pilnai sukomplektuotos.
  3. Atnaujinome edukacines erdves kieme. Turime naują pedagogą.
  4. Šiemet turime 373 ugdytinius. 2019 m. rugsėjo 1 d. turėjome 370 ugdytinių.
  5. Rugsėjo 1 d. lopšelio-darželio kiemelyje vyks šventė vaikučiams be tėvelių. Bus organizuojamos pramogos grupių lauko aikštelėse.
  6. Mūsų įstaiga yra pasirengusi nuotoliniam mokymui.
  7. Linkiu glaudaus tėvų ir pedagogų bendradarbiavimo.

Širvintų pradinė mokykla

    Atsiprašau, kad dėl laiko stokos ir gausybės darbų taip trumpai atsakysiu į Jūsų pateiktus klausimus. Atsakymus sunumeravau.

  1. Širvintų pradinei mokyklai pedagogų užtenka.
  2. Per vasarą mokykla atnaujino savo lauko erdves: pastatyta nauja pavėsinė mokiniams, nutapyta freska “Metų laikai”. Tai – dovana mažiesiems pradinukams nuo gimnazistų, kurie prieš keletą metų taip pat mokėsi šioje mokykloje. Šį darbą atliko projekto „Matyti širdimi“ nariai ir jo vadovė mokytoja Nomeda Drazdienė.
  3. Šiais metais mokinių padaugėjo. Įkurta antra priešmokyklinio ugdymo grupė, kurioje šešiamečiai miegos dienos metu. Viso mokykloje mokysis 375 mokiniai.
  4. Mokslo metų pradžios šventė prasidės 9 val. mokyklos kieme (jei gražus oras). Bus ribojami klasių srautai, griežtai nurodytos susitikimų vietos, ribojamas tėvų dalyvavimas, saugių atstumų išlaikymas, dezinfekcinių priemonių naudojimas, suaugusiems bus privalomos dėvėti kaukės. Jeigu lis lietus – šventė bus organizuojama sporto salėje srautais. Atsisakome gražios tradicijos – dvyliktokų dalyvavimo mūsų šventėje.
  5. Mokykla pasirengusi nuotoliniam mokymui.
  6. Norėčiau palinkėti šiais metais, kurie prasideda kitaip – supratimo, susiklausymo, vienas kito išgirdimo, geranoriškumo, pakantumo vienas kitam ir vieningų reikalavimų laikymosi vardan mūsų visų sveikatos. Noriu, kad vaikai pradinėje mokykloje būtų laimingi!

Širvintų „Atžalyno“ progimnazija

  1. Šiuo metu dirba dvi darbo grupės, kurios apmąsto, planuoja, kaip bus organizuojamas ugdymo procesas, mokinių maitinimas, vežiojimas laikantis LR SAM  sprendimo dėl pagrindinio ir vidurinio ugdymo organizavimo būtinų sąlygų. Dalykų mokytojai, švietimo pagalbos specialistai peržiūri ilgalaikius ir trumpalaikius planus, planuoja ugdymo turinį,derina integracines tarpdalykines temas, planuoja integraciją su sveikatos, lytiškumo, rengimo šeimai programa, etninės kultūros bendrąja programa, ugdymo karjerai  ir kt. programomis,  dalyvauja Nacionalinės švietimo agentūros organizuojamose nuotolinėse konferencijose dėl ugdymo turinio atnaujinimo, nuotolinio mokymosi vadovo pristatymo, ugdymo proceso organizavimo.
  2. Šiais m. m. progimnazijoje netrūksta mokytojų. Džiaugiamės, kad šiais m. m. progimnazijoje darbą pradeda dvi jaunos mokytojos, kurios mokys  matematikos, gamtos ir žmogaus dalykų. Puiku, kai kolektyve yra  kelių  dalykų specialistų, kuriuos pasitelkiame pagal poreikį. Pavyzdžiui, progimnazijos psichologė mokys antrosios užsienio kalbos – anglų, nes turi atitinkamą kvalifikaciją ir darbo patirtį.
  3. Naujovių šiais m. m. tikrai bus. Atsižvelgdami į epidemiologinę situaciją ir Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus reikalavimus, nuo kabinetinės sistemos pereiname prie klasių sistemos: kiekvienai mokinių klasei skiriama konkreti patalpa, t. y. klasė, kurioje vyks pamokos. Dalykų mokytojai atvyks į klases, išskyrus pamokas, kurios vyks specializuotuose dalykų kabinetuose  (technologijų, informacinių technologijų, fizinio ugdymo, fizikos, chemijos, biologijos, gamtos ir žmogaus). Skirstant klases, užtikrinta, kad greta esančiose  patalpose mokytųsi bendraamžiai. Mokinių srautų judėjimas, kiek tai yra įmanoma, bus nukreiptas taip, kad būtų išvengta sankirtų su kitais srautais. Organizuojant mokinių maitinimą mokyklos valgykloje, mokinių grupėms bus skirtos  atskiros erdvės ir skirtingas laikas. Skirtingų amžiaus tarpsnių mokiniams mokykloje numatyti keli įėjimai (išėjimai), o progimnazijos erdvės suskirstytos į zonas, kuriose bus reguliuojami mokinių srautai.

Nuotolinis mokymas (-sis) tik dar labiau sustiprino mokinių mokėjimo mokytis kompetencijų formavimo būtinybę, pareikalavo savivaldumo mokantis, todėl šiais m. m. daug dėmesio skirsime projekte „Lyderių laikas“ iškeltai temai „Veikiame kartu mokinio pažangos link“. Yra numatytos klasių valandėlės, ugdymosi ne pamokų forma dienos, trišalių susitikimų „Mokinys –  tėvai – mokytojas“ dienos, kurių metu mokiniai bus mokomi kelti mokymosi tikslus, formuluoti mokymosi uždavinius ir prisiimti atsakomybę už savo mokymąsi.

4. Šiais m. m.  progimanzijoje mokysis 333 5-8 klasių mokiniai, o progimnazijos Zibalų skyriuje – 9 pradinių klasių mokiniai, 16 ikimokyklinio amžiaus ir 2 priešmokyklinio amžiaus vaikai. Lyginant su praėjusiais m. m progimnazijoje mokysis dešimčia mokinių mažiau.

5. Nuolat sekame LR Sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo – teikiamą informaciją ir esame parengę du mokslo ir žinių šventės organizavimo scenarijus mokinių klasių grupėms. Šventė vyks progimnazijos kieme, 5-ų klasių mokiniams pirmoji pamoka vyks lauko klasėse.

6. Pavasarį visiems mokiniams ir mokytojams, švietimo pagalbos darbuotojams buvo suformuotos  nuotolinės mokymosi aplinkos MOODLE paskyros, kuriomis mokytojai ir mokiniai pakankamai sėkmingai naudojosi. Organizuojant nuotolinį mokymą(-si) buvo pasitelktos ir  kitos technologinės priemonės:elektroninis dienynas „Tamo“,asinchroninės komunikacijos priemonė-elektroninis paštas,sinchroninės komunikacijos priemonė- skaitmeninis pokalbių kambarys. Mokiniai, kurie namuose neturėjo reikalingos įrangos, buvo ja aprūpinti, buvo operatyviai šalinami iškilę trikdžiai.  Jei kils nuotolinio mokymo(-si) poreikis,  ugdymas vėl vyks jau išbandytose aplinkose išbandytomis priemonėmis. Kiekvienas mokytojas, besiruošdamas naujiems m. m., kuria, kaupia, sistemina, išbando skaitmeninį turinį ir virtualios mokymosi aplinkos galimybes.

7. Šie mokslo metai prasideda neįprastai: į šventę atvyksime ne tik nešini gėlėmis, bet ir pasipuošę apsauginėmis kaukėmis, mokykla mus pasitiks pertvarkytomis erdvėmis, paruošta taip, kad užtikrintų kuo didesnį mokinių, mokytojų, darbuotojų saugumą. Dabar nuo mūsų visų –  mokinių, mokinių šeimų, mokytojų, švietimo pagalbos specialistų, mokyklos darbuotojų –  pastangų priklausys, kiek saugūs būsime ir kiek galėsime mokytis mums visiems įprastu būdu.

Viliamės, kad mokiniai pasiilgo draugų ir mokytojų,  o mokytojai – mokinių ir kolegų.  Visi – ir mokiniai, ir mokytojai- esame ištroškę bendravimo ir žinių.

Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija

  1. Šių mokslo metų pradžia sudėtinga dėl COVID19 keliamų iššūkių. Organizuojant ugdymo procesą, reikės mokinius, mokytojus, darbuotojus saugoti nuo galimo viruso plitimo. Šiuo metu tai pagrindinis mano rūpestis.
  2. Atnaujinta nuotolinio mokymo(si) tvarka, naudosime Google Classroom platformą. Atnaujinti 5 kabinetų baldai, atliktas 6 kabinetų ir rūbinės remontas.
  3. Pedagogų turime pakankamai, trūksta specialiojo pedagogo. Ši darbo vieta gimnazijoje nėra labai patraukli, kadangi turimos lėšos finansuoja tik 0,3 etato, bet neprarandame vilties, kad toks specialistas atsiras.
  4. Šių metų pradžioje ESFA (Europos struktūrinių fondų agentūrai) parengėme paraišką projektui „Žodis atveria pasaulį“. Paraiška sėkmingai praėjo visus vertinimo etapus. Laukiame ŠMSM ministro įsakymo. Sėkmės atveju bus radiofonizuotas visas gimnazijos pastatas, įrengta moderni audiovideo klasė.
  5. Mokinių skaičius nesikeičia, 2019 metų rugsėjo 1 d. buvo 321, šių metų rugsėjo 1 d. – 323.
  6. Tikimės, kad šventė kažkiek bus panaši į įprastą, tik kieme užimsime žymiai daugiau erdvės, laikydamiesi atstumų. Tradicinio dvyliktokų susitikimo su pirmaklasiais pradinėje mokykloje nebus. Jeigu lis lietus, nuo 9.00 vyks klasės vadovo pamokos gimnazijoje.
  7. Gimnazija tobulina turimą nuotolinio mokymo tvarką. Siekdami, kad tai vyktų dar sklandžiau ir efektyviau, taikysime Google Classroom platformą.
  8. Būkime sveiki, geranoriški ir tolerantiški.

Musninkų Alfonso Petrulio gimnazija

  1. Vadovaudamiesi LR Sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimais bei atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją.
  2. Pedagogų turime pakankamai.
  3. Atnaujinome Musninkų ikimokyklinio ugdymo patalpas, įrengėme papildomą patalpą priešmokyklinei grupei. Nuo rugsėjo startuoss projektas ,, Ugdymo organizavimo ir mokymosi pagalbos teikimo modelių žemų mokinių pasiekimų gerinimui parengimas ir įgyvendinimas”. Interaktyvi klasė pasipildė planšečių įkrovimo spinta.
  4. Mokinių daugėja 320 (su ikimokykliniais skyriais).
  5. Rugsėjo 1-osios šventė organizuojama mokyklos kieme, klasės išsidėsto saugiu atstumu, visi susirinkusieji dėvi kaukes. Aptariama, kaip vyks gyvenimas mokykloje artimiausiu metu. Šventės trukmė minimali.
  6. Gimnazija pasiruošusi nuotoliniam mokymui.
  7. Sveikinu visus Jus su naujųjų mokslo metų pradžia. Tegu jie būna įdomus, kūribingi, o gimnazija tegu kviečia ieškoti, siekti, tobulėti.

Gelvonų gimnazija

  1. Vykdydami LR sveikatos apsaugos valstybės ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimą dėl ikimokyklinio, priešmokyklinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo organizavimo būtinų sąlygų. 2020 m. rugpjūčio 17 d. Nr. V-1838.
  2.  Mokytojų dalykininkų pakanka. Vykdant vyriausybės nurodymus mokysime mokinius srautais, kiekviena klasė turės savo atskiras klases.
  3. Mokinių šiais mokslo metais padaugėjo. 153 mokiniai mokysis dieniniame skyriuje, suaugusiųjų skyriuje planuojame mokyti apie 70 mokinių
  4. Mokslo metų šventę švęsime kaip įprasta mokyklos kieme. Susitikimus su tėvai auklėtojai rengs netradicinėse  lauko klasėse ir erdvėse.
  5. Nuotoliniam mokymui esame pasirengę: turime pakankamai kompiuterių ir planšečių. Mokymui pasirinkome vieną platformą- ZOOM.
  6. Optimizmo, bendradarbiavimo, geranoriškumo. Visada prisiminti posakį: ,,Mokslo šaknys karčios, bet vaisiai –saldūs”

Širvintų sporto centras

  1. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro 2020 m. rugpjūčio 18 d. įsakymu Nr. V-1236 yra peržiūrimos sporto ugdymo grupės, rengiamas ugdymo planas.
  2. Pedagogų turime pakankamai, naujų mokytojų nėra.
  3. Projektai yra paskelbti sporto centro tinklapyje ir facebook paskiroje.
  4. Mokinių ir grupių skaičius lieka stabilus (mokinių 230, grupių – 20).
  5. Mokslo metai prasidės 2020 m. rugsėjo 1 dieną, treniruotės vyks atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro rekomendacijas.
  6. Įstaiga yra pajėgi vykdyti nuotolinį mokymą.
  7. Mokiniam linkiu gerų ugdymosi rezultatų, tėvams ir pedagogams supratimo ir gero bendradarbiavimo.

2 thoughts on “Naujus mokslo metus pasitinkant. Kuo gyvena rajono švietimo įstaigos?

  • 2020-09-01 at 15:43
    Permalink

    Pagarba “Atžalynui” ir gerų mokslo metų. O kiti gal pakluso rašymui pagal vieną kurpalių…

  • 2020-09-01 at 08:02
    Permalink

    Nu bet Atžalynas maladiec. Kaip išsamiai papasakojo.

Comments are closed.