Kvietimas savivaldybėms ES lėšoms pagal HORIZONTAS 2020 gauti

Pranešimas spaudai – 2020 m. rugsėjis

   „Ar jūsų miestas / savivaldybė turi tvarios energetikos ar klimato veiksmų planą ir ieško būdų, kaip įgyvendinti savo veiksmus? Kreipkitės į EUCF, ES miesto priemonę, ir gaukite finansavimą, leisiantį pagreitinti energetikos pertvarką 

Kas yra EUCF

               Tai žinia visoms Lietuvos miestų ir savivaldybių valdžios institucijoms, atstovams ir darbuotojams: galite gauti finansinę paramą ir su jomis susijusias paslaugas, kurios padės parengti investicijų koncepciją, kad būtų galima įgyvendinti veiksmus, nurodytus jūsų klimato ir energetikos veiksmų planuose.

               Siekdama paskatinti didesnes nei 320 mln. EUR viešąsias ir privačias investicijas, EUCF taip pat yra įdomi ir (vietos) finansų subjektams.

               Iš tiesų, Galimybės Europos miestams (EUCF) siekiama padėti savivaldybėms ir vietos valdžios institucijoms parengti investicijų koncepcijas, susijusias su tvaraus klimato ir energetikos veiksmų planuose nurodytų veiksmų įgyvendinimu.

               Faktiškai, EUCF finansuos jūsų miestą ar savivaldybę skirdama fiksuotą iki 60 000 EUR dotaciją vienai paraiškai, numatančiai veiklą ir paslaugas, reikalingas tiek vidinei, tiek išorinei investicijų koncepcijai parengti. Antroji 60 000 EUR dotacijos (30 % dotacijos) išmoka bus išmokėta tik patvirtinus Investavimo koncepciją.

               Sėkmingi EUCF pareiškėjai panaudos vienkartinę sumą savo investicijų koncepcijoms kurti, o tai yra pirmasis žingsnis į visavertį verslo ir finansinio plano parengimą. Tikėtinas rezultatas yra sukurta investicijų koncepcija, pvz., dokumentas, kuriame nurodytos ir finansinės institucijos, turinčios reikiamos informacijos investiciniam projektui įvertinti.

               Galutinis tikslas yra sukurti reikšmingą tvarių investicijų į energetiką projektų bazę visose Europos savivaldybėse.

                          Kodėl

               Vietos valdžios institucijos ir jų grupės prisiėmė didelius įsipareigojimus žymiai sumažinti energijos suvartojimą ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Tačiau bandydamos įgyvendinti ambicingus klimato ir energetikos veiksmų planus, jos dažnai susiduria su finansiniais apribojimais, taip pat su nepakankamu pajėgumu gauti tinkamą finansavimą. EUCF siekia paversti miestų klimato ir energetikos veiksmų planus realiomis investicijomis kuriant patikimas, tvirtas ir pakankamai subrendusias investicijų koncepcijas. Tokios koncepcijos, kurios turėtų apimti galimos projekto bazės nustatymą, teisinę analizę, valdymo analizę, pagrindinę finansavimo strategiją ir įgyvendinimo planus, yra būtina sąlyga norint naudotis įvairiais finansavimo šaltiniais.

 Laikas kreiptis dabar

     Pirmasis kvietimas teikti paraiškas šiuo metu yra paskelbtas ir baigsis 2020 m. spalio 2 d., 17 val. (Briuselio laiku).Informaciją rasite ir taip pat galite kreiptis internetu: https://eucityfacility.eu/.Internetinę programą sudaro tik keli greiti veiksmai. Pagalbos tarnybą galite rasti svetainėje.             

       Lietuvoje taip pat galite susisiekti su savo šalies ekspertu: ce.lithuania@eucityfacility.euJūsų šalies ekspertas gali:• pateikti informaciją apie paraiškos teikimo procesą,• suteikti paramą paraiškų teikimo procese (pvz., paaiškinti miestų investicijų ir kompetencijos poreikius, atlikti projektų sutelkimą/sujungimą, jei taikoma, kokybės/anglų kalbos patikrinimą).

Paraiškos bus vertinamos pagal kriterijų rinkinį. Geriausiai įvertintoms paraiškoms bus sudaryta dotacijos sutartis.               Savivaldybėms svarbu užregistruoti ir pradėti paraiškų teikimo procesą net jeigu nepavyktų jo užbaigti. Tai darydama savivaldybė užtikrina, kad iš šios priemonės gautų atsiliepimų ataskaitą, padėsiančią pareiškėjui atsiliepti į tolesnius kvietimus.

Tinkamos savivaldybės ir valdžios institucijos

       EUCF gali dalyvauti visų dydžių savivaldybės / vietos valdžios institucijos ir jų grupės iš ES-27 ir JK. Pareiškėjams reikia politiškai patvirtinto klimato ir tvarios energijos plano. Tai apima SEAP (Tvarios energetikos veiksmų planą) / SECAP (Tvarios energijos ir klimato veiksmų planą), sukurtus pagal Merų paktą, arba panašaus užmojo planus su klimato ir energetikos tikslais bent jau 2020 metams. (Žr. tinkamumo kriterijus)

         Vietos valdžios institucijos ir (arba) savivaldybės primygtinai raginamos suvienyti jėgas ir išteklius bei pateikti bendras paraiškas, siekiant parengti ambicingesnius projektus ir padidinti jų sėkmės galimybes. Privatūs subjektai reikalavimų neatitinka.

Ką galima finansuoti

     ESKF finansuoja tokias veiklas kaip (techninės) galimybių studijos, rinkos analizė, suinteresuotųjų šalių analizė, teisinė, ekonominė ir finansinė analizė, rizikos analizė ir kt., kurios reikalingos investavimo koncepcijai parengti. Šią veiklą gali vykdyti įmonės darbuotojai arba subrangos išorės ekspertai. Dotacija negali tiesiogiai finansuoti faktinių investicijų, tačiau ji padengia išteklių telkimo ir prieigos paslaugų sąnaudas, kad būtų sukurta investicijų koncepcija. 

DAUGIAU INFORMACIJOS: apsilankykite eucityfacility.eu ir jos DUK skiltyje.