Plikiškių kaimo kryžkelėje pastatytas naujas ąžuolinis kryžius

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Foto ir video autorės /

    Plikiškių kaimo centrinėje sankryžoje, ant Musės upės kranto stojo naujas ąžuolinis kryžius.

   Plikiškių bendruomenė savo dešimtmečio veiklos proga dar per Velykas nutarė atnaujinti senąjį Plikiškių kryžių. Tačiau pasitarę nutarė, kad reikia naujo kryžiaus. Nemažai diskusijų kėlė būsimo kryžiaus vieta. Tačiau apsistota ties jau minėta sankryža.

Kryžiaus autorius Algirdas Dobilas

  Kryžių išdrožė bendruomenės narys Algirdas Dobilas. Autorius “Krašto žinioms” minėjo, kad jis dirbo dvi savaites, o sunkiausia buvo kryžių vartyti – labai jau sunkus jis. Tad teko naudotis ir prietaisais, kurių pagalba vartė 6 m ilgio medį, palengva meistro rankose virtusį kryžiumi.

   Sakydamas pamokslą Musninkų klebonas Marius Talutis pasidžiaugė, kad net ir mišių metu pro šalį važiuoja automobiliai. Jis linkėjo, kad Plikiškių kaime visada gyventų žmonės, gimtų vaikai ir ragino vengti apkalbų, kurios ypatingai žlugdo kaimą. Kartu su juo mišias aukojo ir Maišiagalos parapijos klebonas Vitold Michalovskij. Po mišių jis lankė plikiškiečių namus ir juos pašventino. O Plikiškių kaime gyvena apie pusšimtis gyventojų.

     Klebonas Marius pasakojo gyventojams, kaip Kernavės muziejuje rado seną arnotą, kurio kitoje pusėje parašytas žodis Plikiškiai. Todėl pagrįstai manoma, kad jis yra iš Plikiškių kaime buvusios koplyčios. “Po ilgų metų arnotas grįžo į Plikiškes,” – susirinkusiems kalbėjo klebonas.

Mišias aukojo Musninkų klebonas Marius Talutis ir Maišiagalos klebonas Vitold Michalovskij.

  Bendruomenės pirmininkas Robertas Blinkevičius dėkojo visiems, prisidėjusiems prie kryžiaus statymo darbų. O prisidėjusių savo darbu ar lėšomis išties nemažai: Algirdas Dobilas – kryžiaus autorius, Dalia Kunevičienė Širvintų raj .sav. Architektūros ir kraštotvarkos planavimo sk. vedėjos pav., Robertas Bartulis Širvintų raj. sav. Ūkio plėtros sk. vedėjo pav., Marius Talutis Kernavės ir Musninkų klebonas, Vitold Michalovskij Maišiagalos klebonas, Vytautas Pašukonis Ukmergės urėdijos Žaliosios girininkijos girininkas, Romanas Turba Žaliosios girininkijos girininko pav., Sigita Nikiforova, Gintas Kulokas, Mindaugas Šimkus UAB Alvora projektų vadovas, Alfonsas Bagdžius UAB Žvanga prezidentas, Olga ir Jonas Žukai, Virginijus Kantauskas, Inesa ir Arvydas Gribuliai, Akvilė ir Žygimantas Paliuliai, Vida ir Robertas Blinkevičiai, Artūras Gribulis, Zenonas Blinkevičius, Eglė ir Gediminas Tursos, Viktorija ir Nerijus Jurkai, Elena ir Gintaras Makarauskai, Artūras Mučinis, Rimantas Grigalionis, Gintarė ir Vaclovas Šturai, Neringa Tuškevičienė laikraščio „Krašto žinios“ redaktorė. Visiems prisidėjusiems įteikti padėkos raštai.

  Beje, meistras iš likusios nuo kryžiaus medienos pagamino du ąžuolinius stalus ir du suolus. Plikiškiečiai neskubėjo namo. Visas kaimas susėdo prie bendro stalo.  ragavo šeimininkų kepinių ir ilgai bendravo. Taip šiltai ir jaukiai – seneliai, tėvai ir mažieji. Klebonas Marius visiems palinkėjo kasmet taip susitikti ir visiems kartu pasibūti. Juk bendruomeniškus – ta jėga, kuri padeda gyventi ir išgyventi.