Zibalų Šv. Jurgio parapijai – 100 metų

   Sekmadienį Zibalų parapijoje vyko dviguba šventė – Šv. Mato atlaidai ir Šv. Jurgios parapijos 100-metis. Ta proga į Zibalų Šv. Jurgio bažnyčią, nepabūgę viruso, rinkosi šios parapijos tikintieji ir svečiai.

   Šventė prasidėjo šventomis mišiomis už parapiją ir parapijiečius, kurias aukojo Zibalų parapijos kunigas Bernardas Sajeta, Širvintų Šv. arkangelo Mykolo parapijos kunigas Adomas Adukauskas ir kunigas Saulius Kristapavičius.

   Po mišių vyko sakralinės muzikos ir poezijos koncertas „Giesmė ir žodis Tavo garbei“ kurį 100-mečio proga dovanojo baritonas Dainius Puišys, aktorė Gražina Urbonaitė ir pianistė Jurgita Kazakevičiūtė. Gera nuotaika, puikus oras ir nuostabus koncertas apkabino susirinkusiuosius ir apdovanojo gera nuotaika, kurią visi išsinešė į savo namus, į svao gyvenimus.

  Po koncerto parapijiečiai ir šventės svečiai turėjo galimybę aplankyti Parapijos istorinių nuotraukų parodą.

    Už parengtą informaciją ir šventės akimirkų užfiksavimą dėkojame VILMAI DAINIENEI.

***

Laisvoji enciklopedija VIKIPEDIJA rašo:

  •  Zibalų Šv. Jurgio bažnyčia stovi Zibalų miestelyje, 4 km į šiaurę nuo Širvintų. Savo forma primena gyvenamąjį namą.
  • Bažnyčia medinė, savo forma primena tradicinį gyvenamąjį namą, vienanavė, su trisiene apside, 2 mažomis zakristijomis abipus jos ir bokšteliu ant stogo. Šventorių juosia medinių stulpelių tvora. Jame yra medinė varpinė ir stogastulpis su skulptūromis (1883 m.).
  • Vyskupas Abraomas Vaina tarp 1631 ir 1641 m. Šešuolių dvaro Zibalų palivarką dovanojo Šešuolių bažnyčiai. Zibaluose 1744 m. klebonas Kitkevičius pastatė koplyčią, kuri apie 1774 m. tapo filija. Parapija įkurta 1920 m. klebono Kazimiero Lajausko (g. 1892 m., lenkų nužudytas 1921 m.) rūpesčiu. Klebonas Bronius Bulika (1923–1988) 1950 m. nuteistas 10 m. ir ištremtas. 1950 m. parapijoje klebonu buvo būsimas vyskupas, Kauno arkivyskupo generalvikaras, kunigų seminarijos ilgametis dėstytojas Vladislovas Michelevičius (1924–2008 m.).