Grafikos darbų paroda „Paveikslėliai“

  Meno dėka užsimezga graži bičiulystė. Tad Musninkų varpinėje tradiciškai šiltuoju metų laiku eksponuojamos dailės parodos ir muzikos garsai savo derme sukviečia žmones susitikti, pabendrauti, daugiau pažinti kultūros žmones ir jų darbus.

  Kamerinė varpinės erdvė šįkart skirta grafikės Virginijos  Kalinauskaitės kūrybai. Subtilių linijų ir mažo formato miniatiūrų meistrė varpinėje rugsėjo trečią sekmadienį pristatė savo darbų parodą „Paveikslėliai“.

   Parodoje darbai išsiskiria miniatiūroms būdingu jautriu piešiniu, vaizduojamų personažų emocijomis ir sendinto spalvinio kolorito deriniu.

  Grafikė Virginija yra Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos piešimo ir grafikos technikų dėstytoja. Jos studentais buvo ir jauni musninkiečiai, pasirinkę studijuoti grafikos sritį. Kolegijos studentų grafikos darbai šiais metais yra eksponuojami ilgalaikėje parodoje Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos aktų salėje.

  Dailininkė yra ir keliolikos vaikams skirtų knygų iliustratorė ( Vyt. Račicko, E. Liegutės, R. Skučaitės ir kt. autorių knygos), kuria estampus ir ekslibrisus, dažniausiai oforto ir akvatintos technikomis, darbus yra eksponavusi parodose Lietuvoje ir užsienyje. Menininkė yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

  „Pasaulį mes pažįstame loginiu, racionaliu būdu, tačiau šalia to egzistuoja ne mažiau svarbus intuityvus, emocinis pasaulio pažinimas“- kalba menininkė.

  Parodos pristatyme dalyvavo etnologė tautosakininkė Gražina Kadžytė. Ji priminė svarbią žmogaus misiją – domėtis vyresniosios kartos kultūriniu palikimu , jį saugoti , turtinti ir perduoti būsimoms kartoms.

  Varpinė ir jos aplinkos vieta šįkart renginiu pasidomėti pakvietė ir daugelį keliautojų, nes trimito virtuozas Donatas populiariosios klasikinės muzikos skambesiu gražiai papildė kultūrinį sambūrį Musninkuose.

  Tai jau trečioji paroda varpinėje šiais 2020 metais, organizuota Musninkų bendruomenės „Spindulys“ narių .Tautodailės metams skirta medžio darbų retrospektyvinė paroda ir jos autorius musninkietis tautodailinkas Juozas Binkis buvo liepos mėnesio svečias varpinėje. Rugpjūty viešėjo jaunųjų mūsų krašto kūrėjų darbų paroda. Tai grafinio dizaino specialybės diplomantai – Elzė Grigonytė, Kotryna Opanovičiūtė , Ramūnas Petrusevičius bei musninkietis abiturientas Danielius Tamašauskas. Jaunatviškai pristatė savo kūrybą bendroje grafikos darbų parodoje “Iš tylos į garsą“. Visų parodų pristatymai tradiciškai dera kartu su muzika. Skambėjo kanklių, klarneto, gitaros ir solinių autorinių, aktorių atliekamų dainų, trimito melodijos. Toks pasirinktas bendrameninis formatas yra mėgstamas ir sulaukia palankaus žiūrovų dėmesio.

 

 Musninkų bendruomenės „Spindulys“ informacija

Nuotraukos ir tekstas V.Brazaitienės

Musninkai, 2020 rugsėjis