21-as cepelinų balius užbaigė kiaukliškių pamėgtą tradiciją

 

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Foto ir video autorės /

    Kas šiandien besuskaičiuos, kiek maišų bulvių nuskuto, kiek kilogramų faršo išminkė darbščios Kiauklių kaimo bendruomenės moterys per pastaruosius 21 metus. Per dvidešimt vienerius metus jos išvirė net 8404 cepelinus. Jų būta įvairių: su varškės, mėsos, kepenėlių įdarais. Pernai cepelinai net dovanoti Širvintų ir Želvos senelių globos namų gyventojams, kurie labai džiaugėsi tokia dovana.

    Deja, šiemet bendruomenės pirmininkė Asta Amankavičienė informavo, kad tai paskutinis cepelinų balius Kiaukliuose, o kitąmet laukia naujiena, kurios kol kas neatskleidė.

   Tačiau cepelinų mėgėjus neišbaidė net pasirodęs lietus (dėl pandemijos grėsmės šventė pirmą kartą vyko kieme). Visi susirinkę mielai ragavo cepelinus. Kiti dalyvavo šakočio kepimo edukacijoje, kurią vedė sertifikuota amatininkė Onutė Remeikaitė Raudeliūnienė iš Kaišiadorių rajono.

  Visi kartu mielai smalsavo čia pat surengtoje mugėje, kurioje prekiavo  Kiauklių krašto ūkininkai ir amatininkai –  ūkininkas Darius Šepkus, bitininkas Albinas Kalesnikas,  vilnos vėlimo meistrė Oksana Graužinienė, rankdarbių meistrė Agnė Grybauskienė, skiautinių siuvimo meistrė Ingrida Didžiokienė. Svečiai ne tik apžiūrinėjo mugėje pateiktas prekes, bet ir derėjosi, bei pirko.

  Pasisotinę ir apsipirkę svečiai klausėsi nuostabių Musninkų balsų savininkų koncerto. Gerų senų dainų atvežė ir dovanojo Dalia Kiaulevičiūtė ir Tadas Imbrasas. Juos pakeitė Molėtų kultūros centro Videniškių krašto liaudiškos muzikos kapela „Šilas“ vadovė Rytutė Paurienė.

   Šventės vinimi (arba ‚razinka“) tapo ir daugiausiai emocijų sukėlė cepelinų valgymo čempionatas. Trys drąsūs vyrai, vienas drūtas, du laibesni, pasiryžo išbandyti savo jėgas. Tiesa, šį kartą valgymas nebuvo toks lengvas, kaip vyrai tikėjosi. Jie gavo storas pirštines, kurias dėvėdami ir turėjo valgyti. Ir nugalėtojas, ir jo varžovai ne tik privalgė cepelinų, bet ir gavo dovanų.

  Ir čia negali nepaminėti darbščių Kiauklių bendruomenės moterų, kurios iš vakaro skuto bulves ir nuo ankstaus ryto lipdė lietuvių taip mėgiamą cepeliną. Taigi visų cepelinų balių svečiai ir visa Kiauklių bendruomenė didžiuojasi ir dėkoja šioms moterims: Elenai Deveikienei, Reginai Janickienei, Reginai Šekštelienei, Audronei Naraškevičienei, Vaclavai, Danutei Lemešovienei, Rimai Lekavičienei, Vidai Kalesnikienei, Vidai Šepkienei.

   Ir žinoma, kokia gi šventė be garbingų svečių? Šių metų šventėje lankėsi LR Seimo narys A.Sysas, Merė Živilė Pinskuvienė su vyru, Tarybos nariai: Anna Kuznecovienė, Alinutė Skeberienė ir Virginijus Sarpauskas, savivaldybės atstovai. Atvyko ir Astos kolegės: Kristinas su šeima ir Lina Monkevičienė.

  Dar nė viena šventė neįvyko be rėmėjų. Būtent tie žmonės yra šventės pamatas, kuris leidžia džiuginti savus ir svečius. Taigi Kiauklių kaimo bendruomenė ir Asta asmeniškai nuoširdžiai dėkoja Cepelinų baliaus rėmėjams: generalinis rėmėjas – Lietuvos žemės ūkio ministerija, rėmėjai: vartotojų kooperatyvas „Veivera“, UAB „Ježvitas“, Audronė ir Antanas Naraškevičiai, Vida ir Darius Šepkai, Elvyra ir Albertas Karickai.

Čia pat, Kiauklių filialo salėje vyko Nomedos Drazdienės tapybos drabų paroda, apie kurią jau rašėme https://www.krastozinios.lt/2020/10/05/05/02/kiaukliuose-atidaryta-nomedos-drazdienes-tapybos-darbu-paroda/

Šiek tiek istorijos

  • Pirmasis cepelinų balius Kiaukliuose įvyko 1999 metų rudenį, pradėjus kultūros namams vadovauti jaunai specialistei Astai Amankavičienei.
  • Pirmam baliui pagaminta 100 cepelinų. Šventėje dalyvavo tik juos gaminę ir Anciūnų kapela. Daugiau niekas neatėjo.
  • Pirmosios cepelinų darytojos, kurios yra ir šiandien – Astos mama Elena Deveikienė ir sesuo Audronė Naraškevičienė.
  • Per 20 metų pagaminta 7878 cepelinai. Pernai skaičius siekė 6 874.
  • Per visą cepelinų balių istoriją Kiaukliuose pagaminta 8404 cepelinai.
  • Dažniausiai cepelinai gaminami su trimis įdarais: mėsa, kepenėlės, varškė. Padažas kartais gardinamas grybais.
  • Asta Amankavičienė, nors nuolat organizuoja šią šventę, bet prisipažino, kad iki šiol šventei nėra pagaminusi nė vieno cepelino. Pirmąjį cepeliną šiemet nulipdė būtent ji.
  • 2019 m. pirmą kartą dalį cepelinų kiaukliškai skyrė labdarai: 150 cepelinų dovanojo Širvintų Parapijos senelių globos namams, dar 63 dovanojo kaimynams – Ukmergės rajono Želvos parapijos senelių namams.
  • Vokietijoje cepelinai pradėti virti 1783 metais, o prieš 150 m. jie atkeliavo į Žemaitiją.

 

Net dvi nuotraukų galerijas rasite čia:

1 nuotraukų galerija

2 nuotraukų galerija