Kiekvienas galime dovanoti viltį gyventi

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Akcijos nuotraukų autorius PAVEL KOBAK /

   Spalio 10-ąją visame pasaulyje įvairiais renginiais ir akcijomis minima organų donorystės ir transplantacijos diena – taip siekiama atkreipti dėmesį į organų donorystės prasmę, nes be gyventojų pritarimo, sudėtingas donorystės procesas negalėtų vykti.

   Žurnalistas Paweł Kobak savo paskyroje rašo: “Jaudinantis jaunų žmonių veiksmas – gyvybę deginanti širdis, pagaminta iš šimtų žvakių, degančių spalio penktadienio vakarą (10.09) Vilniaus Katedros aikštėje. Į paramos organų transplantacijai ženklą. Transplantacija – antras gyvenimas.”

  Ir išties, kas gali būti tauriau už dovanojamą gyvybę. Skaitytojai gal dar prisimena, kai rašiau straipsnį apmie jauną mirusią širvintiškę. Kai ji susirgo, gavo dovaną – jai reikalingą organą. Deja, liga stiprėjo ir gyvybę jai naujasis organas pratęsė vos kelis metus. Bet per tuos metus ji dar daug kartų galėjo paskayti savo vaikams “myliu” ir daug ką papasakoti.

   Jai mirus, jos dovanoti organai išgelbėjo net kelias gyvybes. Štai šis pavyzdys įkvepia. Juk tiek nedaug reikia, kad ir po mirties taptum didvyriu. Mes nė vienas nežinome, ar mums patiems, o gal mūsų artimiesiems niekada neprireiks pagalbos. Kam donorų kraujo, kam organo.

  Ženkime ir mes šį itin drąsų žingsnį, suteikdami viltį kažkam gyventi. Aš pati donoro kortelę turiu jau pakankamai seniai – gal kokius 8 ar 9 metus.

Dabar tai padaryti itin paprasta, tereikia prisijungti internetu ir užpildyti prašymą.

https://ntb.lrv.lt/kaip-isigyti-donoro-kortele