Sekmadienį rinksimės, kas spręs mūsų likimus

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Ilgai svarsčiau, ar turiu išsakyti savo poziciją apie pasirinktą kandidatą. Vis tik žurnalistikoje yra formuluotė – nedaryti įtakos rinkėjui. Tiesa, tokia pati formuluotė galioja ir valstybės tarnautojams (54 rinkimų statymo straipsnis). Lietuvos ir rajono politikai šio reikalavimo nesilaiko. Nors ir labai knieti įvardinti pavardę, už kurį kandidatą balsuosiu, tačiau įstatymų nepažeidinėsiu.

   Čia rašau kaip eilinė pilietė. Ir nieko neagituoju. Tiesiog noriu pasakyti, kaip jaučiuosi ir kas man rūpi.

   Antrajame rinkimų ture susikaus dvi jėgos. Asmeniškai nei su vienu kandidatu nesu pažįstama. Mūsų pažintys tik dalykiškos – darbinės. Nė vienas asmeniškai man ar mano šeimai nepadarė nei gero, nei blogo. Tad pykčių ar simpatijų tikrai neturiu. Tad ir mano vertinimas toks – nuotolinis.

   Visada labai atsakingai balsuoju. Kaskart skaitau ne tik programas, bet ir sąrašus. Kiekvienoje partijoje yra asmenybių, už kurias balsuočiau, bet yra žmonių, kurių nepalaikyčiau niekada. Bet man dar svarbiau dalykai, kurie nepasakomi, bet parodomi ir matomi plika akimi. Tereikia atidžiau pažvelgti ir įsiklausyti.

   Vienas svarbiausių faktų man, kandidato pagarba rinkėjui. Ar dalyvauja politiniuose debatuose? Jei nedalyvauja – gal bijo susitikti akis į akį ir gauti nevisai malonių klausimų? Neužmirškime ir debatus organizuojančių. Debatams ruošiamasi iš anksto, jie vyksta vienas po kito. Neatvykus be įspėjimo parodai, kad kitų darbas tau yra nieko vertas.

   Man, kaip žiniasklaidos atstovei, vienas svarbiausių momentų, ar kandidatas bendrauja su visais rinkėjais. Sutikime, išrinkus jis tampa VISŲ atstovu. O kaip bendrauti su visais rinkėjais? Visų pirma, gerbti jų pasirinkimą skaityti savo pamėgtą rajono žiniasklaidos priemonę ir per ją prisistatyti.  O dabar matome ir tokių kandidatų, kurie kalbasi tik su vienos pasirinktos žiniasklaidos priemonės skaitytojais visiškai ignoruodamas kitas pažiūras turinčiuosius. Neakivaizdžiai išbrokuodamas tuos, kurie skaito kitus.  Ar toks kandidatas, skirstantis rinkėjus į savus ir nereikalingus, sugebės tapti visų atstovu? Aš tuo netikiu. Ne rinkėjai turi ieškoti informacijos apie kandidatą, o kandidatas ieškoti kelių kaip pabendrauti. Galiu pasakyti, kad ne kartą tiek viešai, tiek asmeniškai garantavau kandidatams, kad visų jų politinės reklamos bus skelbiamos, nepriklausomai nuo to, kaip aš asmeniškai juos vertinu. Žiniasklaidos priemonė yra visuomenės ir skirta jai.

   Taip pat man nepatikimai atrodo, kai kandidatai supainioja, kur kandidatuoja ir ima žadėti aukso kalnus savo apygardos rajono rinkėjams. Na, jei rinktume merą, suprasčiau tokius pažadus. Tačiau Seimo nario visiškai kitokia priedermė. Seimo narys yra įstatymų rengėjas. Tad jo darbas ir bus rengti įstatymų pataisas, jas svarstyti ir galiausiai patvirtinti arba nepritarti. Todėl nereikėtų imti tikėti pažadėtais darbais, kurie net nepriklauso kandidatui pagal pareigas.

   Niekada nebalsuočiau ir už tą, kurio komanda užsiima gąsdinimais. Teko girdėti, kad žmonės gąsdinami, jog netinkamai balsavę negaus malkų. Tai yra grubus melas. Kompensacijas malkoms, pensijas, pašalpas moka Sodra ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Ir visai nesvarbu, už ką balsuosite. Visus tuos pinigus gausite. O kandidatui ir jo komandai didžiulė gėda, kad naudojasi žmonių socialiniu neraštingumu.

   Yra ir kitų dalykų, kurie man svarbūs ir padeda apsispręsti. Ko gero, kiekvienas jų turime ir daug. Todėl kviečiu visus susikaupti, pagalvoti, prisiminti, kiek kandidatai vykdo pažadus ir tuomet apsispręsti bus kur kas lengviau.

   Svarbiausia, kad nuspręstume mes patys, o nepaklustume bele kieno nuomonei. Juk tas žmogus – Seimo narys – spręs visų mūsų ateities klausimus. Nuo jų priklausys mūsų likimai.

6 thoughts on “Sekmadienį rinksimės, kas spręs mūsų likimus

  • 2020-10-23 at 19:49
    Permalink

    Kandidatas giriasi esąs širvintiškiu. Nors gimė kitam LT gale. Gyvena sostinėje. Koks to melo tikslas?

  • 2020-10-23 at 19:47
    Permalink

    Nebalsuosiu už tą, kuris paliko šeimą ir išėjo pas kitą. Jis nepatikimas

  • 2020-10-23 at 10:01
    Permalink

    Zmones, bukit protingi, neleiskit vienintelei prastumt savo vieno seiman. Tegul nepasiseka sitas sumanytas projekciukas.

  • 2020-10-23 at 09:23
    Permalink

    BELE KIENO nuomonė pati svarbiausia, girdėjau net patikrinta kas balsavo kas ne pirmam ture, antrajame pasiūlyta dalyvauti būtinai ir balsuoti teisingai ,nes dirbti juk norite
    O požiūris į situaciją rajone dėl coronos BELEKAM oi kokia neparanki. Todėl nereikia kelti postu apie tai kas vyksta , nes vdrug žmonės neateis ir neišrinks vienintelio.
    Baigsis rinkimai pamatysime rūpestį žmonėmis, prisiminsim draudimus, o dabar marš visi balsuoti nes dabar vienintelė problema rajone- kaip išrinkti vienintelį į seimą.

  • 2020-10-23 at 09:16
    Permalink

    Širvintose komisija pabėgo nuo stebėtojo. Ką tai reiškia? Ką slepia? O gal suplanuota dirbti taip, kaip žmonės pasakoja? Tai yra spausti rinkėjus, už ką balsuoti? Jei dirbu sąžiningai, ko bėgt?

  • 2020-10-23 at 08:44
    Permalink

    O aš niekada nebalsuosiu už tuos, kurie svetimom rankom pirko balsus

Comments are closed.