Širvintose atidengta lentelė Lenkijos kariams atminti

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/Nuotraukos organizatorių /

    Šeštadienį Širvintose atidengta atminimo lentelė, primenanti apie miestelio kapinėse palaiduotus Lenkijos karius.

   Spėjama, kad jie 1920 metais dalyvavo Lenkijos-Lietuvos konflikte dėl teritorijos ribų. Nacionalinio atminimo fondo  prezidentas Jaroslaw Szostko susirinkusiems priminė, kad ankščiau čia buvo trys bevardžiai kryžiai su lietuvišku užrašu. “Čia ilsisi Lenkijos kariai, žuvę 1920 metais.”

   Lenkų bendruomenė nusprendė sutvarklyti šį kapą – buvo atkurti kryžiai ir atsirado tvora iš granito. Dabar atidengta lenta lietuvių ir lenkų kalbomis su informacija, kad čia palaidoti lenkų kariai, žuvę 1920 m. Deja, nei lenkų bendruomenė, nei kas kitas nežino ir negali tiksliau įvardinti, kas konkrečiai palaidoti šiuose kapuose.

Šiek tiek istorijos (Vikipedija)

    Tautų Sąjungai nutarus lietuvių ir lenkų konfliktą Vilniaus krašte išspręsti plebiscitu ir į karo veiksmų zoną išvykus Tautų Sąjungos karinės kontrolės komisijai (TSKKK), L. Želigovskis, siekęs užimti teritoriją iki 1920 m. birželio mėn. demarkacinės linijos, buvo priverstas skubėti, nes jo kariuomenės kovingumas pamažu silpo. Lapkričio 17 d. anksti rytą lenkai 30 km Musninkų-Širvintų-Giedraičių-Dubingių fronto ruože pradėjo naują puolimą. Ruožą gynė Antrasis, Ketvirtasis ir Septintasis Lietuvos kariuomenės pėstininkų pulkai. Širvintų ir Giedraičių kryptimi puolė dvi pėstininkų brigados, remiamos artilerijos, o kavalerijos brigada, kurią sudarė 11 eskadronų, ties Dubingiais tarpežeriu prasiveržė į Lietuvos kariuomenės užnugarį Videniškių – Kurklių kryptimi. Lenkai pralaužė frontą tarp Septintojo pėstininkų pulko kairiojo ir Antrojo pulko dešiniojo sparno. Stipriausias smūgis teko Giedraičius gynusiam Antrajam pėstininkų pulkui. Vengdamas apsupimo lapkričio 17 d. vakare jis pasitraukė iki Želvos linijos. Širvintas gynęs Septintasis pėstininkų pulkas po atkaklių kautynių pasitraukė į pozicijas Viesų-Liūnų-Degučių ruože. Musninkų fronto ruožą gynęs Ketvirtasis pėstininkų pulkas išlaikė turėtas pozicijas. Septintasis pėstininkų pulkas nebeturėjo rezervų.

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Širvintose atidengta lentelė Lenkijos kariams atminti

  • 2020-11-01 at 14:54
    Permalink

    O kas per žodis “laiduotus”? Kažkas su rašyba ne taip? Gal reikėtų pataisyti, o tai labai akis rėžia…

  • 2020-10-28 at 10:48
    Permalink

    Jei Merė su lenkai tai jie jau mus ??????

  • 2020-10-28 at 09:31
    Permalink

    Stovi ir Pindskai išsišiepę prie lenkų. O kai Širvintose buvo prašomas išduoti leidimas atminimo lentoms Savanoriams ir Vyties Kryžiaus kavalieriams įrengti, tai neišdavė. Vot kokie veidmainiai tai pasaulis nematė. Šlykštu žiūrėti. Viską padarys, kad prie lovio savo knysles sukišti

Comments are closed.