Apie mus rašo: per pastaruosius trejus metus Širvintose iškirsta šimtai senų sveikų medžių

 

     Per pastaruosius trejus metus Širvintose iškirsta šimtai senų sveikų medžių. Pirmiausiai krito palei ilgą Plento gatvę augusios obelys, kelmais „pasipuošė“ tvenkinio pakrantės, neseniai iškirstos gražios liepos prie naujojo sporto komplekso, vešlūs medžiai prie Kultūros centro, o šiomis dienomis išguldytos visos centrinės Vilniaus gatvės senosios liepos.

Visas straipsnis čia:

https://www.lrytas.lt/gamta/eko/2020/11/14/news/sirvintos-atsikrato-brandziu-medziu-krito-apie-100-liepu-centrineje-gatveje-17122647/

17 thoughts on “Apie mus rašo: per pastaruosius trejus metus Širvintose iškirsta šimtai senų sveikų medžių

  • 2020-11-17 at 23:49
    Permalink

    Įdomu palyginti vakarietišką ir mūsų postsovietinį požiūrį į daugelį visuomeninių reiškinių, pamatai ryškius vertybinius skirtumus. Paskutinė kelionė buvo prieš nepilnus porą metų į Strasbūrą. Atkreipiau dėmesį į želdynus. Mieste – vien seni , vešlūs medžiai, aišku prižiūrėti ir labai puoselėjami bei vertinami. Jei medis labai senas, jį supa estetiški parėmimai, įvairūs kamienų sutvirtinimai… Ir jie stovi – , atrodo tokie orūs, galingi, mylimi, prižiūrimi ir puoselėjami. Ten žmonės supranta, kad medžiai, ne tik miesto plaučiai, bet ir istorija, gamtos vertybė…
    Vakariečiai niekada nestatytų miestelyje fontano (jau nekalbu apie kelis!), jeigu paciame jo centre uz pasto telksotu duobes ir purvas…Et….

  • 2020-11-17 at 14:15
    Permalink

    Taip, mes neiname pasivaikščioti po miesto aikštę. Nes ji yra klaiki, mirtimi atsiduoda. Fontanai yra gūdžios provincijos bruožas. Po mierės darbelių viskas miestas atrodo dar klaikiau nei tarybinių laikų kaimo centras. O jau aikštė, tai Maskvos Raudonosios aikštės kopija. Kas galėjo pagalvoti kad Širvintų žmonės taip gyliai sovietmečio traumuoti ir kompleksuoti.

  • 2020-11-17 at 13:11
    Permalink

    O mes per miesto šventę dairėmės pavėsio. Deja, neradom. Medžių nėra.

  • 2020-11-17 at 13:00
    Permalink

    Kodel jus sirvintiskiai tokie pikti.Ka jus neinat pasivaikscioti i pagrindine aikste,nejot pasigrozeti fontanais,ar jum nemalonu vaikacioti kada sutvarkyti saligatviai.Kas jum negerai .Jus norit kad Sirvintos atrodytu kaip sovietiniu laiku miestlis.

  • 2020-11-16 at 21:34
    Permalink

    Paširvinčio gatvės, Kabaldos k. Širvintų r., I. Šeiniaus ir Vilniaus gatvių Širvintų mieste kapitalinio remonto darbai. Nuo Vilniaus ir Liudo Giros gatvių sankryžos iki kelio į Giedraičius.
    Kaina 3.711.312 €.

  • 2020-11-16 at 19:42
    Permalink

    Statybų teritorijoje esantys želdiniai bei jų tvarkymo būdai
    Abiejose gatvių pusėse gausu medžių, dominuoja liepos, obelys, tujos, klevai. Medžiai suteikia savotišką
    vizualų vaizdą, tačiau dalis jų yra prastos būklės, medžių kamienai išsišakoję ir yra skilimo rizika, dėl esančių gilių
    drėvių.
    Projektuojamoje gatvės teritorijoje šiuo metu auga 335 įvairios būklės medžių (liepos, klevai, obelys, tujos)
    Ø5-74 cm. 199 medžiai projekte numatyti iškirsti, kadangi po statybos jie atsirastų planuojamoje trinkelių arba gatvės
    zonose. Taip pat projektuojamoje gatvės zonoje šiuo metu auga tujos krūmai. Numatomas naujų medžių (paprastojo
    klevo) ir krūmų (pilkosios lanksvos) sodinimas. Pateikiami kertamų medžių atkuriamosios vertės įkainiai (žr. P20.013-
    TP-S-ŽTŽ Želdinių taksacijos žiniaraštis).

  • 2020-11-16 at 15:47
    Permalink

    Sakote, inteligentai sutvarkyti? Gal ir taip. bet aš manau, kad sutvarkyti – tai – neparsidavę….Didysis
    ir tikrasis tvarkytojas žiūri į mus iš aukštai ir dirba nuolat, ne kadencijomis…
    Būkime sveiki, nepasiduokime jokioms KORONOMS!!!

  • 2020-11-16 at 14:51
    Permalink

    Kur Jūs matėt Širvintose inteligentų? Ta dalis, kuri ir buvo lyg ir, tapo ponios „masovke“ renginiuose, gavo medalius ir garbę, tiesiog alpsta nuo malonumo dėl rodomo dėmesio, lenktyniauja, kuris arčiau ponios. Visi kiti „sutvarkyti“, kad nei kvapo nebūtų.

  • 2020-11-16 at 14:41
    Permalink

    Perskaičiau kompetentingų žmonių straipsnį Lryte., nurodytą KN nuorodoje. Tikrų tikriausia teisybė surašyta, ir protingam , savo miestelį ir jo istoriją pažįstančiam žmogui savaime aiški. Skaudu žiūrėti, kas padaryta, gėda dėl ,atleiskite, paikų administracijos direktorės aiškinimų…
    Dar kartą prašau-susiraskite internete nuotrauką, kaip atrodo aplinka aplink JAV prezidento rezidenciją- Baltuosius rūmus….Palyginkime ją su mūsų raudonąją dykyne centre.
    Dar kartą grįžta į atmintį Amžinąatilsį buvusio Lietuvos finansų ministro R. Sikorskio žodžiai, kad lietuviai – veršių tauta – su į kibirą įpiltu gėralu ją ali nuvesti , kur nori… Skaudi teisybė.

  • 2020-11-16 at 13:44
    Permalink

    Širvintų Liodzės devintame danguje – lai jos būna laimingos su savo popsine valdžiuke, tik tylinčių inteligentų gaila, bet jie juk visada būdavo drebančiomis kinkomis…

  • 2020-11-15 at 22:14
    Permalink

    Iškirsti medžiai palei Plento gatvę atvėrė negražius namų fasadus. Už šių medžių iškirtimą Plento gatvėje ir naujų pasodinimą sumokėta apie 60 tūkst. eurų. Tas pats ir kitose miesto vietose. Ką mato miestiečio akis čia tik maža dalis negerų dalykų.

  • 2020-11-15 at 21:35
    Permalink

    Sekantis, o tiksliau – paskutinis, bus ąžuolas. Jis jau žudomas užbetonavus šaknis

  • 2020-11-15 at 21:20
    Permalink

    Kai supranti, kad dauguma širvintiškių yra kompleksuoti klimaksiniai kaimiečiai, tai darosi viskas aiškiau. Taip norisi pripažinimo per visą Lietuvą. Pasižiūrėk, ir mes turime fontanus, ir mes turime aikštę, ir daug trinkelių. O mūsų eglutė gražiausia, ir mes dėl to masiškai balsuosime. Nieko nėra baisiau, už klimaksinį kaimietį, kuris nori nukirsti savo šaknis, jų gėdijasi, ir nori tapti miestiečiu. Graudu.

  • 2020-11-15 at 20:48
    Permalink

    Ką pastebėjau, tai bendravimo maniera ritasi žemyn nuo galvos. Tas arogantiškas tonas. Net juokas kartais ima, ypač jei kuri laiką nebendrauji su žmogum, o po kurio laiko toks supinskejęs pasirodo. Nes turi vietelę po saule.
    O šiaip, kas nematėt, pažiūrėkit animacinį filmą Loraksas. Daug bendro galima rast su šia situacija. Jau nepamenu kaip tas miestukas filme vadinasi

  • 2020-11-15 at 20:44
    Permalink

    O man tai Dzin ….kiek man liko gyventi ….. o vaikai Širvintose negyvens

  • 2020-11-15 at 18:48
    Permalink

    Širvintos pasmerktos dar mažiausiai dvi kadencijas gyventi vienos šeimos valdomos. Tam labai tinka čia gyvenančių žmonių mentalitetas. Bus taip, kaip norės ponia! Kitaip mąstantys jau seniai įvairiais nešvariausiais metodais išvaryti iš rajono, menkinami ir niekinami kiekviena proga. Kartais sunku patikėti, kad buvę pagarbūs ir inteligentiški savivaldybės administracijos žmonės vis dažniau su pavaldiniais bendrauja rėkdami ir baugindami. Nori dirbti, turi laikytis „normų“?

  • 2020-11-15 at 16:56
    Permalink

    O mes tylim. Tylim tarp rinkimų, tylim per rinkimus. Tylėdami einam balsuoti prieš opoziciją. Klastingai ir kerštingai, bet prieš. Tik gaila, kad rinkimai taip retai, nes keršto ir neapykantos tiek daug. Galėtų rinkimai būti kas tris mėnesius. Ir vis prieš opoziciją. Gerai būtų, jeigu būtų galima opoziciją akmenimis užmėtyti. Nes taip norisi kraujo.

Comments are closed.