Kol tarnybos miega, mokesčių mokėtojai išlaiko konfiskuotus gyvūnus

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Jau praėjo du mėnesiai su kaupu nuo tų dienų, kai Širvintose prie aptvaro su šunimis būriavosi gyvūnų gynėjai. Kaip ir tuomet, taip ir dabar nesiimu spręsti, kas dėl to kaltas ir kodėl taip nutiko.

   Mane domina, kas įvykę per pustrečio mėnesio? Ar problema išspręsta? Koks gyvūnų likimas?

   Deja, pasirodo, kad valstybinės institucijos yra tiek neįgalios, kad ne tik nieko konkretaus nenuveikė, bet dar ir į paklausimą atsakyti negeba. O gal nenori? Juk nepatogu. Juk nesakysi, kad nieko nedirbai…

   Širvintų rajono savivaldybės administracija teigia, kad iki spalio 7 d. už šunų laikiną globą paskaičiuota 14 820 Eur. Kiek priskaičiuota už sekantį mėnesį ir dar kito pusę – nerašoma.

   Tiesa, savivaldybės administracija informavo, kad „2020 m. spalio 15 d. buvo išnagrinėta administracinio nusižengimo byla. VMVT Vilniaus departamentas priėmė Nutarimą administracinių nusižengimų byloje, paskiriant administracinėn atsakomybėn traukiamam asmeniui nuobaudą, pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnio 3 dalį bei pagal to paties straipsnio 16 dalį ir administracinio poveikio priemonę-šunų konfiskavimą.“

   „Asmuo patrauktas administracinėn atsakomybėn turėjo teisę per 20 kalendorinių dienų apskųsti VMVT Vilniaus departamento nutarimą dėl administracinės nuobaudos ir administracinio poveikio priemonės – šunų konfiskavimo. Atsižvelgdama į tai, kad 2020 m. lapkričio 4 d. baigėsi 20 kalendorinių dienų terminas (nuo 2020 m. spalio 15 d.) Administracija kreipėsi į VMVT departamentą prašydama informuoti, ar minėtas VMVT Vilniaus departamento nutarimas buvo apskųstas. Šiuo metu VMVT departamento atsakymas dar nėra gautas.“- teigia administracijos atstovė.

   Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba į paklausimą apie esamą situaciją net nesivargino atsakyti. Kodėl – versijų yra keletas.

   Pirmieji į paklausimą atsakė policijos pareigūnai: „Atsakydami į Jūsų pateiktus klausimus informuojame, kad 2020-10-01 ikiteisminis tyrimas Nr. 01-1-35880-20 dėl nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos BK 310 str. 1 d., buvo nutrauktas, vadovaujantis Lietuvos Respublikos BPK 212 str. 1 p. ir 3 str. 1 d. 1 p. Taip pat vadovaujantis Lietuvos Respublikos BPK 214 str. 6 d. tyrimo metu gauti duomenys perduoti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai spręsti dėl galimai padaryto administracinio nusižengimo Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso tvarka.“

   Taip ir įvyko. Policija ikiteisminį tyrimą nutraukė, VMVT sprendimą priėmė ir laukia savininko reakcijos. Tačiau šuniukas ne daiktas. Jo nepadėsi į sandėliuką. Maitinti, prižiūrėti, suteikti reikiamą veterinarinę pagalbą kainuoja. Ir tikrai ne centus.

Širvintų rajono savivaldybė yra sudariusi net kelias sutartis dėl laikinos šunų globos paslaugos:

  • Rugsėjo 7 d. pasirašyta sutartis su „Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondu“ . Sutartimi numatoma 27 šunų globa, mokant kasdien už vieną šunį 10 eurų. Per parą savivaldybei ši paslauga kainuoja 270 eurų. Numatytos ir paslaugos „lubos“ – maksimali suma 8100 eurų.
  • Rugsėjo 7 d. pasirašyta sutartis su VšĮ „SOS gyvūnai“. Šia sutartimi numatoma 10 šunų globa už 10 eurų paros įkainį. Bendra paros suma 100 eurų. O maksimali suma 3000 eurų, jei tikėsime skaitmenimis, ir šeši tūkstančiai, jei tikėsime žodine suma. (Žiūrėti paveikslėlį Nr. 1).
  • Rugsėjo 7 d. pasirašyta sutartis su VšĮ „Klajūnas“. Sutartimi numatoma 5 šunų globa už 10 eurų paros įkainį. Maksimali sutarties suma 1500 eurų.
  • Rugsėjo 9 d. pasirašyta sutartis su UAB „Nuaras“. Maksimali sutarties suma 1000 eurų. Globojamų šunų kiekis nenurodomas.
  • Spalio 7 d. pasirašyta sutartis su VšĮ ‚Klajūnas“. Du šunys bus prižiūrimi už dešimties eurų mokestį kiekvienas per parą. Maksimali sutarties kaina 700 eurų. Klausimas. Rugsėjį jiems perduoti 5 šunys, o liko du. Kur kiti?
  • Spalio 7 d. pasirašyta sutartis su VšĮ „SOS gyvūnai“. Šia sutartimi numatoma 10 šunų globa už 10 eurų paros įkainį. Bendra paros suma 100 eurų. Maksimali sutarties suma 3100 eurų.
  • Spalio 7 d. sutartis su „Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondu“ dėl 25 šunų priežiūros ir globos. Paslaugų teikėjas teikia paslaugas neatlygintinai. Bet čia kyla klausimas, o kur dingo du šunys? Juk rugsėjį jų buvo 27. Ir kodėl nereikia mokėti už gyvūnų maitinimą ir priežiūrą?

   Svarbus momentas, sumos nurodytos be PVM. Savivaldybė, mokėdama gyvūnų globos įstaigoms, mokės ir 21 procentą PVM nuo sumos. Tad bendra suma dar didėja.

***

   Kam naudinga tempti gumą? Atsakymų į šį klausimą vis dar ieškome.

Istorija tęsiasi.

Ieškote kokybiškų pledų internetu? Užsukite: nostra.lt

One thought on “Kol tarnybos miega, mokesčių mokėtojai išlaiko konfiskuotus gyvūnus

  • 2020-11-19 at 21:57
    Permalink

    Buvo skelbiama, kad kelios kalės atsivedė palikuonių. Kur jie priskaičiuoti?

Comments are closed.