Ligonių kasos: yra nepanaudotos gripo vakcinos, vis dar kviečiama skiepytis

    Ligonių kasos ragina visus rizikos grupei priklausančius asmenis, kurie iki šiol nepasiskiepijo nuo gripo, neatidėlioti ir tai kuo greičiau padaryti. Šiuo metu gydymo įstaigos turi pakankamai  nepanaudotos gripo vakcinos, todėl pasiskiepyti galima greitai ir saugiai.
  Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai primena, kad gruodžio pirmąją savaitę į Lietuvą atkeliavo trečioji paskutinė šio sezono gripo vakcinos siunta – 37 tūkst. dozių. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis įsigyti skiepai skirti rizikos grupės asmenims. Šiuo metu gydymo įstaigos dar turi nepanaudotos gripo vakcinos, tad rizikos grupei priklausantys žmonės kviečiami pasinaudoti gera proga pasiskiepyti.
   Gripo skiepų, kurie gali apsaugoti nuo sudėtingų komplikacijų, svarbą ne kartą akcentavo Pasaulio sveikatos organizacija, žinomi Lietuvos medikai bei epidemiologai. Pabrėžtina, kad senyvo amžiaus asmenims, kurių daugiausia tarp priklausančiųjų rizikos grupei, patartina skiepytis būtent gruodžio-sausio mėnesiais. Vyresnių žmonių imuninė sistema yra silpnesnė ir po vakcinos susikūręs imunitetas neišsilaiko taip ilgai, kaip jaunesniųjų.
   Gripo vakcinos poreikis pasaulyje šį sezoną neįtikėtinai didelis. Ligonių kasų specialistai įdėjo daug pastangų, kad būtų nupirktas maksimalus vakcinos kiekis ir laiku pristatytas į Lietuvą.
  Rengdamasi peršalimo ligų sezonui, kurį ypač apsunkina koronaviruso plitimas, VLK iš viso nupirko beveik 245 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių – net 45 proc. daugiau nei pernai. Tam iš PSDF prireikė daugiau nei 2,3 mln. eurų.  VLK nupirktą gripo vakciną iš viso gavo per 500 gydymo įstaigų. Sutartis su ligonių kasomis turinčios įstaigos šios vakcinos gauna tiek, kiek dozių pačios yra suplanavusios ir užsisakiusios.
   Specialistai primena, kad PSDF lėšomis apmokama gripo vakcina skirta tiems asmenims, kurie turi teisę būti skiepijami nemokamai. Šiuo metu Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais žmonėmis.
   Dėl skiepų gyventojai kviečiami kreiptis į savo šeimos gydytojus. Tuomet asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurios norėtų gauti papildomos gripo vakcinos, turėtų nedelsiant kreiptis į Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą.