Prieš 25 metus mirė Musninkų bažnyčios klebonas Leonas Smalinskas

    Prieš 25 metus, 1996 m. sausio 2 d., sulaukęs 63 amžiaus metų ir 39 kunigystės metų, Vilniuje, Santariškių ligoninėje, mirė Musninkų bažnyčios klebonas Leonas Smalinskas.
Jis gimė 1932 m. rugpjūčio 15 d. Mingėlių kaime, Obelių parapijoje. Užaugo gausioje mažažemių šeimoje. 1950 m. baigė Obelių vidurinę mokyklą ir įstojo į Kauno kunigų seminariją. Buvo gabus ir nuoširdus klierikas. Deja, po trejų metų, 1953 m. pavasarį, buvo areštuotas, nuteistas ir išvežtas į Sovietų Sąjungos lagerius. 1956 m. jo byla, kaip ir daugelio kitų, buvo peržiūrėta, teistumas panaikintas ir duotas jam leidimas grįžti į Lietuvą. Bet čia sugrįžusiam nebuvo leista gyventi didesniame mieste. Todėl tęsti mokslą Kauno kunigų seminarijoje nebegalėjo. Tada Leonas nuvyko pas vyskupą Paltaroką pasitarti, nes kunigystės labai troško. Susipažinęs su jo padėtimi ir turimomis teologinėmis žiniomis, vyskupas liepė jam dar truputį privačiai pasimokyti ir pažadėjo slaptus Kunigystės šventimus su sąlyga, kad iki vyskupo mirties nesakys, iš kur juos gavo, ir tuojau išvyks į Vorkutą, kur tada buvo labai daug tikinčiųjų ir jie reikalavo dvasinių patarnavimų. Taip 1956 m. rudenį ir buvo padaryta.
Gavęs Kunigystės šventimus, Leonas nuvyko į Vorkutą ir įsidarbino ten paprastu darbininku, o laisvu laiku teikė dvasinius patarnavimus tikintiesiems. Tačiau po metų buvo valdžios išaiškintas ir išvarytas, nes neturėjo reikalingų dokumentų. Sugrįžęs į Lietuvą, kreipėsi į Kauno arkivyskupijos valdytoją kan. J. Stankevičių, ir šis jį tuoj paskyrė jį laikinu Kelmės bažnyčios vikaru. Tačiau greitai paaiškėjo, kad kunigu niekur negalima jo priregistruoti, nes neturi seminarijos baigimo ir Kunigystės šventimų oficialių dokumentų. Todėl net keletą metų jam teko gyventi pas jį globojusius klebonus ir ruoštis egzaminams.
Labai gerai išlaikius seminarijoje egzaminus ir visais kunigui reikalingais dokumentais apsirūpinus, kunigo darbas Leonui iš pradžių kažkodėl nesisekė. Bažnyčios Vyresnybė kurį laiką kilnojo jį iš parapijos į parapiją, skirdama vikaru. 1979 m. vasarą jau paskyrė klebonu Musninkų bažnyčioje. Čia jis išbuvo net 16 metų, kol užklupo sunki liga, kurios nugalėti jau nepajėgė. Buvo gabus, geraširdis, patriotas, sakydavo gražius pamokslus savo bažnyčioje ir kitose per įvairius atlaidus. Savo lėšomis pastatė žuvusiems Lietuvos Nepriklausomybės kovų savanoriams paminklą Musninkų kapinėse.
Palaidotas sausio 5 d. Musninkų bažnyčios šventoriuje greta Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro kun. Alfonso Petrulio. Laidotuvių pamaldoms vadovavo vyskupas J. Matulaitis, pamokslą pasakė kartu su velioniu seminarijoje mokęsis Vilniaus vyskupas J. Tunaitis. Pamaldose dalyvavo apie 30 kunigų ir pilnutėlė bažnyčia pasauliečių.
„Viešpatyje turiu aš viltį, jo žodžiu pasitiki mano siela“ (Ps 129, 5).

    Šv. Mišios už kunigo Leono vėlę bus aukojamos 2021 m. sausio 2 d. 11 val. Musninkų bažnyčioje (tiesioginė transliacija facebooke).

https://www.facebook.com/musninkusvc.trejybesbaznycia.5/videos/762491974670707

Musninkų Švč. Trejybės bažnyčios informacija

One thought on “Prieš 25 metus mirė Musninkų bažnyčios klebonas Leonas Smalinskas

  • 2021-01-04 at 19:52
    Permalink

    Ačiū, kad prisimenate

Comments are closed.