Praėjusių metų problemą turėsime išspręsti šiemet

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Sako, kad senųjų metų bėdas ir rūpesčius reikia palikti senuose metuose ir naujus pradėti be jų.  Tačiau tai, kas užgriuvo paskutinėmis praėjusių metų dienomis, teks neštis šiais metais ir skirti nemažai dėmesio. Ne aš viena tuo rūpintis turėsiu. Mano misija čia mažiausia – informuoti. Tačiau rajono vadovams, Tarybai, mokyklų ir gyvenviečių bendruomenėms teks milžiniškas krūvis ir rimta atsakomybė.

Planuojama švietimo įstaigų reforma mieste

   Vieną dieną sulaukiau vienos miesto mokyklos  kelių darbuotojų skambučių su ta pačia problema. Skambinusios moterys pasakojo, kad buvo susitikimas (internetu) su rajono valdžia, kad kolektyvas informuotas, jog jų įstaiga keliama į gimnaziją, o jų patalpose mokysis pradinukai, o pradinėje bus steigiamas dar vienas darželis. Kad jungtinei mokyklai vadovaus viena vadovė – perkelta iš Gelvonų.

  Pirma reakcija buvo tokia: na, vyko pokalbis, reikia išsiaiškinti. Galėjo žmonės ir nesuprasti, ir be reikalo supanikuoti. Juk tai liečia jų darbus. O tai reiškia ir saugumą. Tiek finansinį, tiek emocinį.

   Aiškintis ketinau jau naujais metais. Tačiau kitą dieną sulaukiau iš kitų miesto švietimo įstaigų tokių pačių nerimo signalų. Galų gale kelios įstaigos net socialiniuose tinkluose pranešė apie pokalbį, bet jo nedetalizavo.

   Tiesa, kai kurios pašnekovės akcentavo, jog buvo pasakyta apie tai, kad sprendimas priimtas ir belieka jį įvykdyti.  Tačiau taip tikrai negali būti. Dar net Tarybai klausimas nepristatytas ir joje nenagrinėtas, tad tikėtina kad ir čia sužaidė „didelės baimės akys“ (o gal ausys).

Reformos reikia

   Kad reformos reikia – nepaneigsi. Juk nėra normalu, kad kai kurie mokiniai mokomi jungtinėse klasėse. Tai dvigubas krūvis mokytojui ir perpus mažiau dėmesio mokiniui. Tad neverta net stebėtis prastėjančiais mokymo/si rezultatais.

   Ne kartą teko girdėti tėvų nusiskundimų ir dėl geltonųjų autobusiukų grafikų. Kai kurie vaikai iš kai kurių gyvenviečių į mokyklas atvežami likus net valandai – pusantros iki pamokų. Tuomet tie vaikai snaudžia pamokų metu. Ypatingai tai pasakytina apie jaunesnių klasių mokinius.

Švietimo įstaigų bendruomenių nuomonė

  Tikrai nėra taip, kad Tuškevičienei viskas blogai, kaip mėgsta kai kurie sakyti. Ir tikrai nematau priežasčių šiandien nerimauti.

  Visų žiniai, šiandien (2021-01-04) dar nėra net Tarybai siūlomo sprendimų projekto. Tad tikrai neverta panikuoti ir nervintis. Tikiu, kad rajono valdžia pristatė savo matymą. Ir tai yra labai gerai. Dabar tiek pedagogų kolektyvai, tiek įstaigų bendruomenės turi laiko diskusijai. Juo labiau, kad kalbėta apie reformą nuo naujų mokslo metų.

   Mano galva, tai yra kiekvienos įstaigos bendruomenės diskusijų klausimas. Kiekvienas turi teisę į diskusijas pasikviesti savo atstovus valdžioje – Tarybos narius, už kuriuos balsavo. Nes būtent jų sprendimas bus galutinis.

   Lygiai taip pat norėčiau nuraminti ir dėl vadovo skyrimo. Visi švietimų įstaigų vadovai skiriami tik tuomet, kai jie laimi konkursus. O konkursai šiuo metu net nėra paskelbti.

   Diskusijų metų tereikia nuspręsti, kokios reformos ir kokio lygio mokslų reikia mūsų vaikams. Kas ir kaip rūpinsis mokinių pavežėjimu. Mokinių tarybos atstovas (vienas iš tėvų) turi teisę dalyvauti komisijoje renkant direktorių. Tad ir vėl saugumo garantas yra.

   Žinoma, situacija sudėtinga. Karantinas ir įvairūs apribojimai trukdo susitikti gyvai. Bet tą padaryti galite informacinių technologijų pagalba. Tikiu, kad visos švietimo įstaigos, kurias palies reforma, pakvies tėvus diskusijai. Tikiu, kad ir pedagogai išdrįs tarti savo žodį, išsakyti savo matymus.

   Tiesa, šiandien dar nėra žinoma naujosios Vyriausybės pozicija šiuo klausimu. Tad teks pasidomėti ir ten.

  Kviečiu kartu rinkti informaciją, ja dalintis ir diskutuoti, kokią norime matyti švietimo situaciją rajone (žinoma, atitinkančią visus teisės aktus). Tą daryti turime ir tam, kad tai nebūtų vienkartinis ir trumpalaikis sprendimas.

25 thoughts on “Praėjusių metų problemą turėsime išspręsti šiemet

  • 2021-01-05 at 21:33
    Permalink

    Sutinku, kad mokytojams reikia kelti atlyginimus. Tačiau netikiu, kad dėl to mūsų vaikai gaus kokybiškesnį išsilavinimą.
    Gal tuos sutaupytus pinigus dalinti pusiau: kelti algas ir gerinti mokslo bazę (laboratorijoms, ne tik IT)

  • 2021-01-05 at 18:10
    Permalink

    Mokyklų tinklo pertvarkos planas yra patalpintas adresu:
    lsg.lt/mokyklu-tinklo-pertvarkos-plano-dokumentai

    Kai jungė darželius, buvo sutaupyta apie 10% lėšų, nes darbuotojų sumažėjo nuo 89 iki 80. Didžiają darželių ir mokyklų išlaidų dalį sudaro atlyginimai – apie 81%.

    Jungiant mokyklas būtų sutaupoma apie 11-12% kasmet (mano paskaičiavimai). Jeigu visos sutaupytos lėšos būtų skiriamos mokytojų (ypač matematikos ir lietuvių, nes privalomi egzaminai) atlyginimams didinti, tai reforma būtų labai gera. Tik bėda, kad minėtame dokumente apie atlyginimų didinimų įsipareigojimus nieko nerasite. Jei sutaupytos lėšos bus skirtos “trinkelėms”, tai tokia reforma turi mažai prasmės

  • 2021-01-05 at 18:10
    Permalink

    Mokyklų tinklo pertvarkos planas yra patalpintas adresu:
    https://lsg.lt/mokyklu-tinklo-pertvarkos-plano-dokumentai/

    Kai jungė darželius, buvo sutaupyta apie 10% lėšų, nes darbuotojų sumažėjo nuo 89 iki 80. Didžiają darželių ir mokyklų išlaidų dalį sudaro atlyginimai – apie 81%.

    Jungiant mokyklas būtų sutaupoma apie 11-12% kasmet (mano paskaičiavimai). Jeigu visos sutaupytos lėšos būtų skiriamos mokytojų (ypač matematikos ir lietuvių, nes privalomi egzaminai) atlyginimams didinti, tai reforma būtų labai gera. Tik bėda, kad minėtame dokumente apie atlyginimų didinimų įsipareigojimus nieko nerasite. Jei sutaupytos lėšos bus skirtos “trinkelėms”, tai tokia reforma turi mažai prasmės

  • 2021-01-05 at 07:53
    Permalink

    Prieš atsirandant Atžalynui ,vidurinėje dviem pamainomis mokėsi virš 1300 mokinių,o visam rajone buvo apie 4000 moksleivių.

  • 2021-01-05 at 01:06
    Permalink

    Mano laikais į 1 vidurinę tilpo koks 700. Ir cia nuo 1 iki 12 klasių. Manau, vaikų klasėse nieks nedidins dabar?
    Darzelinuku taip daugeja?ar saulutes korpuso atsisakys?
    Jei daugeja, kaip visus sukiš į gimnaziją po kokių 7erių metų?

  • 2021-01-04 at 23:04
    Permalink

    O kodėl košę daryt? Gal geriau mažytes kaimo mokyklas prijungt prie miesto ir taip panaikint jungtines klases?

  • 2021-01-04 at 22:19
    Permalink

    Su gyliu džiugesiu noriu pranešti, kad sausio 11 dieną, pirmadienį vyks neeilinis tarybos posėdis. Komitetų posėdis tikėtina, vyks sausio 8d. penktadienį.
    Posėdyje vienintelis klausimas. “DĖL UAB „VAATC“ NEEILINIO VISUOTINIO AKCININKŲ SUSIRINKIMO”
    Balsuosime dėl neeilinės asmenybės delegavimo į neeilinį susirinkimą.
    Įgalioti Savivaldybės administracijos direktorę Ingridą Baltušytę-Četrauskienę atstovauti Širvintų rajono savivaldybei UAB „VAATC“ neeiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime, kuris vyks 2021 m. sausio 12 d. 10.00 val.
    Tarybos posėdis sausio 11d. o susirinkimas sausio 12d. O į automobilį kuro pils iš vakaro ar ryte?

  • 2021-01-04 at 21:20
    Permalink

    “Muzika gros, bet jūs jos negirdėsite”. Pagal aferistinį planą, visi Atžalyno mokiniai bus deportuoti į Stuoką. Tokiu būdu Stuokoje mokinių skaičius padvigubės. Bus beveik 700. Pamokos vyks arba dviem pamainomis, arba visur, rūbinėje, valgykloje, bibliotekoje, aktų salėje, sporto salėje, ant palangių.
    Meno mokykla su visais savo pijoninais ir akordejonais nubarškės į Atžalyną. Net pat nubarškės visa pradinė. Stiopka eilinį kartą padidins gimstamumą, tai pradinės vietoje bus darželis.
    O tėvams galiu pasakyti, kad gelbėkite savo vaikus, vežkite į Vilnių, Ukmergę, bet kur. Kad tik kuo toliau nuo šios spadviliškių mierės ir bestuburių atseit mokytojų.

  • 2021-01-04 at 20:58
    Permalink

    Su Pinskuviene reikalų neturėjau, bet nesu naivus dėl jos valdymo stiliaus. Taip pat nesu kraštutinių pažiūrų šalininkas (geriečiai/blogiečiai). Turime ką turime, ir su tuo turime kažkaip iki kitų rinkimų susigyventi, rasti visiems priimtinus sprendimus.

    Pritariu žmogui pasirašiam vardu “Svarbu”, kad mokytojams derėtų ginti savo interesus, o mokinių tėveliams savo. Mokyklų jungimas nėra nei blogas, nei geras dalykas. Viskas priklauso nuo to, kokie tikslai bus iškelti ir kaip jie bus įgyvendinami. Jei mokytojai ir tėvai nepabandys sudalyvauti šiame procese dėl savo iniciatyvos stokos, tai vėliau nesiskųskime kokie blogi politikai.

    Jei merė rašė “3. P a v e d u darbo grupei pateikti pasiūlymus iki 2021 m. sausio 22 d.”, tai ir teikime pasiūlymus, kad nesakytų, jog niekas nieko nesiūlė, todėl nusprendėme už jus vat štai taip.

  • 2021-01-04 at 20:15
    Permalink

    Jūs tikriausiai neturėjote reikalų su Pinskuviene. Ji iki kaulų smegenų autokratė, kokia dar demokratija mūsų Šiaurės Korėjoje.
    O jei dar viešoje erdvėje drįstate kritikuoti, būsite amžinas priešas.

  • 2021-01-04 at 19:56
    Permalink

    O ką apie tai mano švietimo ministerija?

  • 2021-01-04 at 19:55
    Permalink

    Minimų mokyklų tėvai ir mokytojai turi surašyt reikalavimą įtraukti jų atstovus į darbo grupę. Be to, dar turi pareikalauti , kad visa bendruomenė būtų informuojama su sprendimų projektais.

  • 2021-01-04 at 14:18
    Permalink

    Reikia tikėtis, kad pomirtinis gyvenimas bus geresnis.

  • 2021-01-04 at 14:11
    Permalink

    Jei kalbate apie drąsą, tai pirmiausia pradėkite nuo savęs. Sukaupkite pakankamai drąsos komentarus pasirašinėti vardu ir pavarde. O tada galėsite kitus pamokinti kaip reikia su valdžia drąsiai elgtis.

    O į komentarą galiu atsakyti taip: kraštutinės priemonės naudojamos tada, kai visos diplomatinės priemonės išnaudotos. Deja, iš kitų šaltinių supratau, kad net diplomatinių priemonių nebus imtasi.

  • 2021-01-04 at 14:01
    Permalink

    Merės potvarkis (pasitvarkymas) bei stiopkos ir žibalo reforma.
    3. P a v e d u darbo grupei pateikti pasiūlymus iki 2021 m. sausio 22 d.

  • 2021-01-04 at 13:33
    Permalink

    ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS MERAS
    POTVARKIS
    DĖL DARBO GRUPĖS ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO
    MOKYKLŲ 2021–2025 METŲ TINKLO PERTVARKOS PLANUI PARENGTI
    SUDARYMO
    2020 m. gruodžio d., 14 Nr. 6-44
    Širvintos

    Gruodžio 31 dienos papildymas. Į darbo grupę įtraukiama Jūratė Stankevičienė.

  • 2021-01-04 at 12:55
    Permalink

    „Galima kolektyvinę nuomonę jai pateikti gražiai kaip kolektyvinį prašymą (su parašais), be jokio politinio atspalvio“
    Čia ir yra visa bėda, kad ta ta drąsa yra hibridinė, žmogus yra pusiau drąsus. Žmonės renka valdžią, o ne atvirkščiai. Vadinasi, valdžia tarnauja žmonėms. Tai valdžia turi prašyti ir kviesti žmones, kad jie išsakytų savo nuomonę. O štai Dainiai nori PRAŠYTI pinskuvienių, kad būtų malonios ir išklausytų nusilenkusią liaudį.
    O kas tokius dainius išugdė? Tai tie tylintys bestuburiai mokytojai. Gal ir gerai, kad mus visus dar ir dabar kartą išvarpintų.

  • 2021-01-04 at 12:20
    Permalink

    Darbo grupės pirmininkė – Živilė Pinskuvienė, Širvintų rajono savivaldybės merė. Darbo grupės sekretorė – Regina Jagminienė, Širvintų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus specialistė (švietimo konsultantė). Darbo grupės nariai: Ingrida Baltušytė-Četrauskienė, Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorė; Justinas Kontrimavičius, Širvintų rajono savivaldybės administracijos Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas; Rasa Kralikevičienė, Širvintų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja; Janina Pažusienė, Širvintų rajono savivaldybės mero pavaduotoja; Vilija Ramaškevičienė, Širvintų rajono savivaldybės administracijos Ekonomikos ir strateginio planavimo skyriaus vedėja; Rimas Stepaitis, Širvintų rajono savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto komiteto pirmininko pavaduotojas; Romas Zibalas, Širvintų rajono savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto komiteto pirmininkas; Jūratė Stankevičienė, Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos direktorė.

  • 2021-01-04 at 11:53
    Permalink

    Mokytojai neturi politikuoti. Bet vieningai išsakyti savo kaip specialistų poziciją jie privalo. Tai pilietinė kiekvieno žmogaus pareiga

  • 2021-01-04 at 11:28
    Permalink

    Prisiminkite pasaką apie tai, kaip berniukui davė sulaužyti vytelę, o paskui liepė sulaužyti šluotą, surištą iš tų pačių vytelių. Jei būsime tik anoniminės vytelės, tai laužys kiekvieną lengvai be pasigailėjimo.

    Savo nuomonės pasakymas nebūtinai reiškia ėjimą prieš Pinskuvienę. Galima kolektyvinę nuomonę jai pateikti gražiai kaip kolektyvinį prašymą (su parašais), be jokio politinio atspalvio. Jei nieko niekas neprašys, nediskutuos, tai tada tikrai bus taip, kaip Pinskuvienė nuspręs.

  • 2021-01-04 at 10:55
    Permalink

    O kas turėtų tą iniciatyvą, drąsą parodyti šioje situacijoje? Biudžetinėje įstaigoje dirbantys žmonės prie Ž. P. bijo net kvėpuoti. Tie, kurie yra kiek savarankiškesni ir drąsesni, „nuskausminami“ įvairiais būdais bet kokiai progai pasitaikius. Ką manote?

  • 2021-01-04 at 10:36
    Permalink

    Vietoj 3 mokyklų turėsime 2, bet už tai vietoj 2 tiltų turėsime 3! Už sutaupytas lėšas jungiant mokyklas galėsime įsigyti dar daugiau lempučių ir dar porą fontanų pasistatyti, o ir trinkelėms pinigų daug reikia – ne visos gatvės aplink savivaldybę dar jomis perklotos. O kitais metais turėsime gražiausią eglę Europoje. Turime kuo didžiuotis!

    Mediciną Širvintose jau nustekenome – vietoj 16 gydytojų 10000 gyventojų 2017 metais, po dviejų metų turėjome vos 11. Molėtų poliklinikoje vidutinis gydytojų atlyginimas 2020 m. 1 ketvirtį buvo 3139 €, o Širvintų gydytojų trečdaliu mažesnis – 2142 €

    Dabar gi tuo pat būdu nustekensime švietimą. Nesimato, kad kas labai dėl to priešintųsi. Visi anonimiškai paburba ir viskas. Skerdžiamos avys. Jums tai tinka? Tai ir valio. Turėsite ko nusipelnę

  • 2021-01-04 at 09:49
    Permalink

    Rajono taryba, kaip privalomą dokumentą, yra patvirtinusi mokyklų tinklo pertvarkos planą. Tuo dokumentu vadovaujantis gali būti vykdoma mokyklų tinklo pertvarka. Gaila, bet šis dokumentas viešojoje erdvėje nėra prieinamas. Taip, rajone reikia pertvarkyti mokyklų tinklą, bet tai daryti reikia protingai, tinko pertvarka iš esmės turėtų paliesti visas rajone, įskaitant ir kaime, esančias bendrojo ugdymo įstaigas. Bet kokia švietimo reforma turi būti nukreipta į ugdymo kokybės gerinimą, mokymo ir mokymosi sąlygų gerinimą. Nemanau, kad dabartinė rajono valdžia, tame tarpe ir švietimo skyrius, turi kompetencijų tai padaryti protingai, nesukeliant įtampų ir konfliktų, protingai perskirstant materialiuosius ir žmogiškuosius išteklius. Vienos ar dviejų mokyklų perkraustymas į kitas patalpas tai nėra žingsnis nukreiptas į taip reikalingus švietimo pokyčius .

  • 2021-01-04 at 09:10
    Permalink

    Sprendimas sujungti mokyklas yra logiškas: problema glūdi jo įgyvendinime ir tolimesnėse mokyklos veiklos kryptyse (tikėtina, kad bus pridaryta nesąmonių; pvz., jeigu bus pasirinkta beprasmė sportinė kryptis). Suprantama, kad su baltomis varnomis bus susitvarkyta. Visi mokytojai privalo būti tokie, kaip vienas iš savivaldybės tarybos narių.

  • 2021-01-04 at 07:50
    Permalink

    Ne taip formuluojamas teksto pavadinimas. Reikėtų parašyti taip – merė priėmė sprendimą sujungti tris mokyklas, pritraukti investicijų mokyklų remontui, atleisti dar iš anksčiau užsilikusias kelias baltas varnas. Procedūros yra tik formalumas. Tarybos dauguma 100 proc. viskam, kas bus nurodyta, pritars.

Comments are closed.