Iš kur mažėjant gimstamumui atsirado į darželius netelpančių vaikų?

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

  Merė tiek Tarybos nariams, tiek tėvams praneša žinią – Širvintų mieste darželiuose vietų reikia 139 vaikams. Žinia dviprasmiška: kelia džiugesį, kad tiek daug vaikų gimė, o kartu ir nerimas – kaip į darželius juos sutalpinti?

  Tad pirmiausia ir pasidomėkime, kiek vaikučių Širvintų rajone gimė pastaraisiais metais? Ar buvo gimstamumo šuolių, kad tiek daug vaikų netelpa į rajono darželius?

  2020 metais sudaryta 120 įrašų, iš jų 10 įrašų sudaryta vaikams, kurie gimė užsienyje ir buvo įtraukti į apskaitą.

  2019 m. sudaryti 129 gimimo įrašai, iš jų 17 įrašų sudaryta vaikams, kurie gimė užsienio valstybėse, bet buvo įtraukti į apskaitą.

    2018 m. – 125 kūdikiai, 2017 m. – 145, 2016 m. – 161, 2015 m. – 142.

   Akivaizdu, kad gimstamumas tolygiai mažėja. Tad iš kur atsirado tiek daug vaikų, netelpančių į darželius?

   Rašome paklausimą Širvintų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjai Rasai Kralikevičienei. Turiu atkreipti skaitytojų dėmesį, vedėja atsakė laiku ir į visus klausimus bei pateikė prašomus skaičius. (Mūsų rajone net nustembi gavęs visus atsakymus. Dėkojame, Jums, Vedėja, už sąžiningą darbą).

Eilė į vaikų darželį

  Taigi, iš Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjos Rasos Kralikevičienės atsakymų sužinome, kad eilėje į Širvintų lopšelį-darželį „Boružėlė“ laukia 139 vaikai. Į kaime esančias ikimokyklinės ugdymo grupes eilių nėra, tačiau nėra ir laisvų vietų. Visi 139 vaikai pageidauja lankyti lopšelį-darželį „Boružėlė“ nuo rugsėjo mėnesio (merės žodžiuose to nebuvo).

   Eilėje įrašyti: 32 vaikai nuo 1 iki 2 metų, 64 vaikai nuo 2 iki 3 metų, 27 vaikai nuo 3 iki 4 metų, 9 vaikai nuo 4 iki 5 metų, 7 vaikai nuo 5 iki 6 metų. Vedėja teigia, kad priešmokyklinis ugdymas yra privalomas, todėl laukiančiųjų nėra.

Vaikai nepateko į darželį, bet viena grupė uždaryta

    Iš atsakymų sužinome, kad 2018 metais į darželį nepateko 28 vaikai, 2019 metais – 24 vaikai, 2020 metais – 27 vaikai.

    Tik va, tuomet kyla klausimas, kam buvo uždaryta vaikų darželio grupė Vileikiškiuose? Vaikai iš ten perkelti į Musninkus. O ši tuščia grupė galėjo pasitarnauti miesto vaikams (tiksliau, jų tėvams). Tereikėjo pasirūpinti pavežėjimu. Lygiai taip pat, kaip pavežami kaimo darželinukai.

   Prisiminkime, kad ši grupė įsteigta jau prie šios merės ir administracijos direktorės. Privatus namas pritaikytas mažiesiems, nupirkti baldai, žaislai, ugdymo priemonės, pritaikyti sanitariniai mazgai, sutvarkyta žaidimų aikštelė kieme. Investicijos buvo ne mažos, prisidėjo ir rėmėjai. Darželiu tuomet džiaugėsi ir rajono merė.

   Nepatekusių į darželį vaikų tėvai galėtų rinktis – Vileikiškiai ar Zibalai. Ten taip pat vietų darželyje yra.

   Žinoma, tai keltų tam tikrų nepatogumų, tačiau mieste 6-7 km vežti vaiką į darželį nėra problema. O tėvai būtų gavę galimybę dirbti ir ramiai jaustis dėl vaiko.

    Įdomu ir tai, kad uždarant grupę Vileikiškiuose Taryba nebuvo informuota apie į darželį nepatekusius vaikus. (Šią mintį rašau tam, kad ateityje tėvai turi suprasti, jog apie savo problemas jie turi informuoti tą tarybos narį, už kurį balsavo. Tuomet atsiras tikimybė, kad jūsų pastabos bus iškeltos tarybai. Kol problema neįvardinta, niekas jos nespręs, nes apie ją elementariausiai nežino).

Priešmokyklinukai

  Pradinėje mokykloje priešmokyklines grupes lanko 39 vaikai, lopšelyje-darželyje „Boružėlė“ – 44 vaikai, kaimuose – 34 vaikai.

   Tikėtina, kad rajono priešmokylinukai dauguma eis į pirmąsias klases rajono mokyklose. Ir čia problemų nekyla. Jie išeis į mokyklas, jų vietas užims darželių naujokai.

   Mieste šiemet yra 83 priešmokyklinukai. Jie mokysis Pradinės mokyklos pirmosiose klasėse. O tai reiškia, kad šie vaikai rudenį taps mokiniais ir užleis savo vietas naujiems vaikams darželyje. Išeidami vaikai nepasiims nei patalpų, nei žaislų, nei savo mylimų auklėtojų ir jų padėjėjų, kurias švelniai auklytėmis vadina. Jos liks laukti naujų vaikučių. Tokia kaita buvo visada: vieni išeina, kiti ateina – toks gyvenimo ratas.

   Taigi, turime 139 vaikus, laukiančios vietos darželyje. 83 pasisekė, nes jie užims vietas tų, kurie išeina į pirmąją klasę. Lieka dar 56 vaikučiai. Tai praktiškai trys grupės.

    Trys, o ne kaip skelbia rajono vadovės – kad reikia šešių grupių.

   Ištrauka iš informacijos savivaldybės tinklapyje: „Vienas iš savivaldybės skelbiamų punktų: Į Pradinės mokyklos patalpas būtų perkeltos visos priešmokyklinio ugdymo grupės ir 6 naujai formuojamos darželio grupės. Šiuo metu vietų darželyje laukiančiųjų eilė yra 139 vaikai. (Paryškinta mūsų – red.) Taip būtų išspręstas jaunų šeimų poreikių klausimas. Didėjant darželio grupių skaičiui, kiltų poreikis kurti naujas darbo vietas auklėtojams, jų padėjėjams.“

   Šis sakinys pasufleravo dar vieną klausimą Vedėjai: Merės teigimu, reikia šešių grupių tiems 139 vaikams. Iš kur bus imamos auklėtojos ir jų padėjėjos? Gauname visai logišką atsakymą: „Auklėtojų ir auklėtojų padėjėjų ieškos lopšelio-darželio „Boružėlė“ direktorė. Direktorė skelbs ir šių darbuotojų atranką.“

   Ir niekas nepastebėjo, kad rajono merė sakydama A (kiek ateis vaikų), nepasakė B (kiek atsilaisvins vietų). Ar meluojama sąmoningai? Juk ne visos tiesos pasakymas taip pat yra melas. Ką norima paslėpti po tuo melu? O gal kažkas iš specialistų merę apgavo? Kol kas nežinome, nors spėjimų jau turime.

Kas bus buvusioje „Saulutėje“?

   Daug klausimų tėvams ir miesto gyventojams sukėlė merės informacija, kad darželis iš buvusios „Saulutės“ bus iškeltas į Pradinę mokyklą.

    Tai tas pats darželis, kurio remontui ŠMSM (Švietimo, mokslo ir sporto ministerija) skyrė 167 tūkstančius eurų. Tai tas pats darželis, dėl kurio plytelių spalvų kovoja merė (palaikau jos nuomonę, kad vaikams reikia spalvų).

   Tik klausimas, kam to reikia, jei darželis bus iškeltas? Merė net Tarybos nariams neatsakė, kas jame bus.

   Tačiau čia turėtume neužmiršti, kad jei ministerija skiria finansavimą darželiui, tai ne tam, kad jo nebūtų, o dažniausiai prie tokių projektų būna reikalavimas vykdyti veiklą 5 metus. Tą patį patvirtino ministerijos specialistė, kai buvo paskambinta pasitikslinti.

Užmiršo priešrinkiminius pažadus?

   Ir visai pabaigai noriu priminti merei ir valdančiosios daugumos Tarybos nariams. Paimkite į rankas ir pavartykite savo priešrinkiminius pažadus. Būtent dėl tų pažadų žmonės savo balsus skyrė jums.

   O juose juodu ant balto parašyta (tiksliau – nufotografuota ir nupiešta) apie buvusios „Saulutės“ priestatą, kuris leistų padidinti vietų skaičių. Jūsų prieš rinkimus paskelbta idėja puiki, tereikia ją įgyvendinti.

   Ir čia problemų nematyti. Juk jau turite patirties statydami konteinerinius pastatus ir juose įrengdami bendruomenės namus. Lygiai tokiu pačiu principu Vilnius didina vietų skaičių vaikams darželiuose.

   Širvintos laukia jūsų sprendimų. Įsiklausykite į tėvų ir gimnazistų pastabas.

P.S. „Krašto žinios“ mielai paskelbs merės ir administracijos viziją dėl švietimo įstaigų pertvarkos ir sprendimų išaiškinimą. Kviečiu jums patogiu laiku virtualiam vaizdo interviu. Ir tuo pačiu laukiu skaitytojų klausimų, kurie jums yra svarbūs ir į kuriuos norite gauti atsakymus.

 

19 thoughts on “Iš kur mažėjant gimstamumui atsirado į darželius netelpančių vaikų?

  • 2021-01-16 at 22:01
    Permalink

    ““komanda” visai nesiskaito, … begalinis ciniškumas…sužvėrėjimas… nepagarba žmonėms”
    Mokytoja, čia ne tik jums. O ką galvojate, kaip vyksta savivaldybės tarybos bendras visų komitetų posėdis, ir šiek tiek sutvardytas tarybos posėdis? O kodėl aš kartais parašau žemiau nei leistina? Ką galvojate, kaip per tuos posėdžius elgiasi Ponas Zibalas? Nejau galvojate, kad visiškai kitaip. Patikėkite, visa komanda su Ponia priešakyje mėgaujasi, kad jų 15, o mūsų tik 6, ir mes nieko negalime padaryti. Viskas yra dar žiauriau. Sutinka žmonės klausia: “Kaip bus tas ir anas?”, “O ką šiuo klausimu kalbate? ”
    Už kiekvieną klausimą – per galvą. “Viskas parašyta sprendimo projekte. Tarybos narį, skaitykite”. Ponios mėgstamas posakis: “Tarybos narį – nare, kadencijos pradžia, dar išmoksite”. Mėgaujasi gavusi taip visą gyvenimą trokštamą absoliučią valdžią.

  • 2021-01-16 at 20:43
    Permalink

    Žinodamas, kaip būna tiems, kas kalba, noriu viešai padėkoti Oksanai ir Dainiui. Pagarba jums. Taip pat ačiū šauniems gimnazistams. Jūs pavyzdys ne tik bendraamžiams, bet ir suaugusiems

  • 2021-01-16 at 17:08
    Permalink

    Kaip galima, planuojant kad saulutėj darželio nebebusus, remontuoti ir įrenginėti specializuotas patalpas ,išmetant į balą Europos sąjungos pinigus. Juk jie neauga ant medžių, juos savo rankomis uždirbo žmonės!
    Ar čia ne KOMANDOS nusikaltimas?!
    Skaudu . Kada širvintiškiai atsibus iš žiemos miego? Kada praregės ir pasižiūrės plačiau , ne tik iki savo kiemo tvoros. Ar žmonės nemato, kad su jais “komanda” visai nesiskaito, ypač ponios atsiskleidė per šią suplanuotą pastatų reorganizaciją, begalinis ciniškumas…sužvėrėjimas… nepagarba žmonėms. Ir visa tai vyksta augančios ir bręstančios kartos akyse.

  • 2021-01-15 at 18:19
    Permalink

    Reik ministerijai pranešti dėl darželio iškraustymo. Tada neduos finansavimo.

  • 2021-01-15 at 17:40
    Permalink

    sako bus sporto mokykla-internatas

  • 2021-01-15 at 17:30
    Permalink

    Reorganizacija užkurta tikrai ne dėl administracijos aparato mažinimo ar ugdymo kokybės gerinimo, o dėl to , kad kažkam(manau nutuokiat kam) prireikė PASTATO!

  • 2021-01-15 at 11:14
    Permalink

    Prie ko čia Sarpauskas? Niekas mero nekeičia

  • 2021-01-15 at 10:55
    Permalink

    As tik sarpauska matau mero kedeje esant dabartinei politinei situacijai, rajonas ir miestas tik klestes ir visi bus labai labai laimingi nes visur bus demokratija.

  • 2021-01-15 at 10:15
    Permalink

    Dar reiktų palyginti, kiek darželyje, buvo vaikų pvz 2015, ir kiek 2020. Ar tikrai tiek padaugėjo vaikų, kad reiks tiek papildomų grupių.
    Siūlau daryti kaip merė sakė Švenčionys darė, t y apjungti visas miesto švietimo įstaigas, bet nekeisti dislokacijos vietų. Racionalizuosis administracinis aparatas.
    Dar variantas, jei taip reikia vietos. 4os klasės kartu su savo mokytojais tegul keliasi į Atžalyną. Koks skirtumą metais anksčiau ar vėliau reiks peržengti tą slenkstį. Galima atskirą aukštą skirti. O Pradinės patalpose nuo priešmokyklinukų iki 3 kl.

  • 2021-01-15 at 09:01
    Permalink

    Iš kur žmogus žino, kaip yra psichiatrinėje? Matė?

  • 2021-01-15 at 08:53
    Permalink

    O jūs tikra, kad skaičiai jums pateikti tokie, kaip yra? Pvz mūsų vaikui metai ir stovime eilėje. Bet jį leisime nuo 3 metų. Ir tokių tikrai daugiau rastumėte

  • 2021-01-15 at 08:48
    Permalink

    Noriu Neringos pateiktus skaičius sudėlioti šiek tiek kitaip, gal kam nors taip labiau patiks.

    Yra du tikresni dalykai. Tai vaikų, Širvintų rajone atėjusių į šį pasaulį skaičius, ir vaikų, lankančių priešmokyklinį ugdymą, kuris yra privalomas, skaičius.
    Pvz. (Širvintų r.) “2020 metais sudaryta 120 įrašų, iš jų 10 įrašų sudaryta vaikams, kurie gimė užsienyje ir buvo įtraukti į apskaitą”. Tai reiškia, kad 10 vaikų nėra Širvintų rajone, tik jų tėvų gyvenamoji vieta deklaruota čia. Iš tiesų turime 110 vaikų. Tas pats ir su kitais metais. Žinom, kiek registruota gimimų, nežinome, kiek jų fiziškai yra užsienyje, ir kiek išvyko gyventi kitur.
    Kitas skaičius, kuris yra tikras, tai privalomą priešmokyklinį ugdymą lankantys vaikai. “Pradinėje mokykloje priešmokyklines grupes lanko 39 vaikai, lopšelyje-darželyje „Boružėlė“ – 44 vaikai, kaimuose – 34 vaikai” Tai reiškia, kad RAJONE turime 117 prieškokyklinukus.
    Gali keistai atrodyti, vaikų, laukiančių eilės darželyje, amžiaus išsibarstymas. Tai greičiausiai lemia tėvų apsisprendimas, kada būtent leisti vaiką į darželį. Bet nepaisant to, ar lankė vaikai darželį, ar ne, visi vaikai susitinka priešmokykliniame ugdyme. Tai ir turime tikrus skaičius – 117 vaikų.
    Ir tas skaičius yra beveik pastovus, einantis per visas amžiaus grupes. Pvz.
    Prieškomyklinukai 117; 1 klasė -99; 2 klasė 136; 3 klasė 112; 4 klasė 119; 5 klasė 117; 6 klasė 115; 7 klasė 136; 8 klasė 110; 9 klasė 121; 10 klasė 140; 11 klasė 117; 12 klasė 102 moksleiviai.
    Turime svyravimą nuo 99 iki 140. Vidurkis 120 moksleivių kiekvienoje amžiaus grupėje. Tai tiek žinių iš Rugpienių savivaldybės.

  • 2021-01-15 at 08:38
    Permalink

    Statistika rodo, kad pradinukų miesto mokykloje artimiausiu metu nedidės. Neprivažiavo į miestą jaunų šeimų su vaikais. Trijų mokyklų sujungimas yra logiškas. Kitas dalykas, kad jis tikriausiai bus atliktas maksimaliai chaotiškai, kas be jokios abejonės atsilieps ugdymo kokybei bei abiturientų valstybinių egzaminų įvertinimams.

Comments are closed.