Ugniagesiai pataria. Pelenai

    Nuo seno žmonės pelenus naudodavo kaip priemonę nuo kenkėjų, berdavo juos į dirbamą žemę. Pelenus gyventojai naudoja ir šiandien – juolab, kad tai neretai nieko nekainuojanti kūrenimo metu susidaranti atlieka, kuri dar gali duoti ir naudą. Deja, neretai netinkamai saugant ar neatsakingai pilant pelenus atviroje teritorijoje, iškyla pavojus sukelti gaisrą. Dažnai žmonės nepagalvoja, kad storesniame pelenų sluoksnyje pasislėpusios smulkios žarijos gali būti gyvybingos net keltą parų ir prišaukti didelę nelaimę. Šiemet mūsų rajone jau yra kilę keli gaisrai, kurių priežastimi buvo netinkamas pelenų saugojimas – pelenai  buvo pilami į degias dėžes, maišus, o pastarieji buvo laikomi pastatuose ant medinių grindų, šalia degių medžiagų.

   Bendrosiose gaisrinės saugos taisyklėse yra įtvirtinta nuostata, kad smilkstančias anglis, pelenus ar šlaką galima atviroje teritorijoje pilti ne arčiau, kaip 15 m. nuo pastatų, o laikyti nedegioje taroje ne arčiau kaip 6 m. nuo pastatų. Visgi, ugniagesiai vertindami sukauptą patirtį, pataria pelenus saugiu atstumu nuo pastatų laikyti ne tik nedegioje taroje, bet ir sandariai uždarytoje. Nereikia ypatingai lakios vaizduotės, kad įsivaizduotume kas galėtų nutikti, jei vėjuotą dieną pelenai bus laikomi atviroje taroje, kad ir saugiu atstumu nuo daržinės, malkinės ar pan.

   Kitas gi pavojus slypi ir  pilant pelenus, anglį ar šlaką  atviroje teritorijoje reglamentuojamu saugiu 15 m. atstumu nuo pastatų. Sulakėme metų laiko, kai dėl oro temperatūros kaitos sniego danga sukietės, laukai pasidengs tarsi sniego pluta, o artėjančio pavasario vėjai ims vis stipriau gainioti visas ant sniego paviršiaus pasitaikančias kliūtis. Ant tokios sniego „plutos“ pažertus pelenus, su juose pasitaikiusiomis smulkiomis žarijomis,  sustiprėjęs vėjas gali išnešioti kur kas  toliau nei 15 metrų. Dėl šios priežasties praeityje mūsų rajone irgi yra kilęs ne vienas gaisras, todėl ugniagesiai pataria, apskritai šiuo metu laiku atisakyti atviro pelenų barstymo lauke ir atrasti galimybę pelenus pasaugoti nedegioje, sandariai uždaromoje taroje, ne arčiau kaip 6 metrai nuo pastatų, o jei tokią nedegią dėžę ar statinę pastatysime dar toliau nuo pastatų – bus tik saugiau.

Širvintų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba