Kiek dar širvintiškių išsityrė nenustačius jų tapatybės?

Savivaldybės nuotrauka. Patikros punktas Širvintose.

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Atidarius dalį verslų suteikta galimybė ir nemokamai išsitirti dėl covid-19. Vieni grįžtantys į darbą skubėjo kuo greičiau išsitirti, kiti gi nesityrė. Tačiau tie, kas tyrėsi stebėjosi [ne]tvarka.

   Viena moteris (redakcijai tapatybė žinoma), esanti iš grįžtančiųjų į darbą paslaugų sferoje, paskambinusi piktinosi nauja tyrimų [ne]tvarka.

   Pasak jos, tyrimui užsiregistravo gana greitai, gavo kitos dienos laiką (kuo labai džiaugėsi) gavo SMS žinutę, kada ir kur atvykti. Moteris pati nevairuoja, tad ją vežė giminaitė. Moteris pasakoja, kad privažiuojant punktą Širvintų miesto Vilniaus gatvėje (prie ligoninės) ji iš rankinės išsitraukė pasą ir telefoną, bei pasiruošė parodyti SMS žinutę. Ji pasakoja: „viską pasiruošiau, kad negaišinčiau medikų darbo. Juk suprantu, kad tirti  važiuoja daug žmonių.“ Tačiau didelei moters nuostabai niekam nei dokumentai, nei žinutėje esantis kodas nerūpėjo. Paklausė pavardės ir kelintai valandai paskirtas tyrimas, tuomet paėmė mėginį tyrimui. Moteris piktinosi: „taip galima ir už kitus išsitirti. Tai nesąžininga ir net pavojinga visuomenei.“ Medikės moteris nepažino, tad tikėtina, kad ir medikė jos negalėjo pažinoti.

   Iškart po tyrimo moteris skambino tuo pačiu telefono numeriu 1808, kuriuo registravosi, prisistatė ir papasakojo situaciją.

   Pirmiausia kreipėmės į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. Mums buvo atsakyta, kad ėminių paėmimo organizavimu rūpinasi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir savivaldybė.

   Savivaldybė atsakė: „Mobiliojo punkto koordinatorius privalo įsitikinti, kad tyrimui atvyko registruotas pacientas. Tikrinamas registracijos telefono numeris, asmens dokumentas ir žinutė telefone apie registraciją. Mobiliajame punkte dirbančios koordinatorės yra ilgametės sveikatos sistemos darbuotojos, todėl gerai pažįsta daugelį atvykstančiųjų tirtis. Darbuotojų teigimu, yra buvę atvejų, kai atvykę žmonės sutrinka ar asmens dokumento neįmanoma įžiūrėti per užtamsintus automobilio langus. Tačiau tyrimas atliekamas tik įsitikinus, kad į punktą atvyko registruotas asmuo.“ (Visas atsakymas po tekstu – red.past.). Mūsų paryškintas sakinys leidžia suprasti, kad neįsitikinus tapatybe tyrimas neatliekamas.

   Kiek kitoks SAM atsakymas, kuris adresuotas ir Krašto žinioms, ir savivaldybei: „Širvintų punkto koordinatorė patikino, kad visada prašoma ir registracijos žinutės, ir dokumento. Šis atvejis – žmogiškoji klaida.“ (Paryškinta mūsų. Visas atsakymas taip pat po tekstu – red.past).

   Klausimas lieka atviras. Kiek dar širvintiškių išsityrė nenustačius jų tapatybės?

One thought on “Kiek dar širvintiškių išsityrė nenustačius jų tapatybės?

  • 2021-03-03 at 11:43
    Permalink

    O ką reik pasą rodyti? Man tai irgi nereikėjo

Comments are closed.