Reikalavimai būsimiems gimnazijų direktoriams švelnesni, nei kitur

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

    Pasipylus konkursams į įstaigų vadovų pozicijas, sulaukėme klausimo, kodėl taip skiriasi konkursų sąlygos mūsų rajone ir kituose rajonuose.

   Pirmiausia palydinome rajone vykstančių konkursų reikalavimus. Peržiūrėjus 4 kvietimus dalyvauti konkurse, matyti, kad į Širvintų sporto centro ir Širvintų r. PPT skelbiamų vadovų konkursų reikalavimai kandidatams lyg ir yra aukštesni, nei kitiems dviem – į Musninkų ir Gelvonų gimnazijas. Pirmoms dviem įstaigoms paskelbti kvietimai yra visiškai tokie patys, kaip į kokią Vilniaus miesto progimnaziją. Panagrinėkime kelias vietas.

   Širvintų r. PPT ir Širvintų sporto centro skelbime yra toks reikalavimas: „5.2.2 papunktyje apibrėžtos vadovavimo ugdymui ir mokymuisi kompetencijos įvertinimas yra ne žemesnio kaip aukšto lygio;“

   Musninkų ir Gelvonų gimnazijų skelbime tokio reikalavimo nėra, nors šiose ugdymo įstaigose vadovui ugdymas ir mokymasis turėtų būti dar svarbiau nei Sporto centre ar PPT. Juo labiau, kad pasak merės Živilės Pinskuvienės „rajone švietimo įstaigų pertvarka vykdoma siekiant geresnių mokymo rezultatų“. Tikėtina, kad aukštesnis vadovo lygis yra viena iš sąlygų, lemiančių aukštesnį mokymo lygį. Ar aš klystu?

    Gal ir be reikalo aš čia šį faktą sureikšminu? Tai reikalavimai, kurie gali būti, bet gali ir nebūti. Tik sunku suprasti, kodėl tose pirmose įstaigose ugdymas ir mokymasis yra lyg ir prie prioritetų, o gimnazijose tarsi kiti dalykai svarbesni. O jei kiti, tai kokie?

    Žmonės kalba, kad patikroje vadovavimo ugdymui ir mokymuisi kompetencijos aukšto lygio įvertinimą (t. y. bent 4 balus iš 5) gauti yra tikrai nelengva. Vėlgi tie patys žmonės puse lūpų pasakoja istorijas, kaip LEPės laiko ir vis neišlaiko šio egzamino. Kadangi ši informacija konfidenciali, patikrinti jos negalime.

    Ne ką mažiau į akis krinta dar ir toks faktas abiejų gimnazijų direktorių konkurso skelbimuose: „Būtina sąlyga: 1.3. būti išklausęs pedagoginių ir psichologinių žinių kursą švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka;“

   Jeigu kandidatas yra pedagogas ar švietimo vadybininkas, tai jam toks reikalavimas nėra aktualus. Juk studijuojant pedagogiką dėstoma tiek pedagogikos, tiek psichologijos kursas.

   Tada kam aktualu? Ką reiškia ši sąlyga? Juk ne šiaip sau ji atsirado.

   Vilniaus savivaldybė šiuo metu paskelbusi vadovų konkursus devyniose švietimo įstaigose, tačiau nei vienoje įstaigoje nėra tokio keisto reikalavimo.

   Taigi, ar nekeldami aukšto lygio reikalavimų būsimiems gimnazijų vadovams galime tikėtis gerėjimo mokant moksleivius? Šis klausimas lieka atviras.

   O reikalavimus pasinagrinėti galite atsidarę nuotraukas po tekstu.

4 thoughts on “Reikalavimai būsimiems gimnazijų direktoriams švelnesni, nei kitur

  • 2021-03-12 at 15:15
    Permalink

    Reikalavimai surašyti “saviems”, čia juk tas pats, kaip ir su seniūnais buvo Širvintų, Zibalų…, kam reikėjo, tas ir “laimėjo”, svarbu marionečių nepamiršt į konkursą pakviesti dėl vaizdo, kad įvyktų konkursas.:) Ir dar gerai, kai klausimus pasako, ko klaus konkrečiai, kad bukai neatrodyt.

  • 2021-03-12 at 15:14
    Permalink

    Kodėl komentarų negalima įrašyt?

  • 2021-03-12 at 07:45
    Permalink

    Kam jums tie geri rezultatai? Vistiek geriausia mokykla Spadviliškyje.

  • 2021-03-12 at 06:29
    Permalink

    Koks kieno reikalas, kam tie reikalavimai pritaikyti? Pagal įstatymus meras priima ir atleidžia vadovus.

Comments are closed.