Beržės upelio teršėjas nėra nustatytas

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotrauka Krašto žinių skaitytojos /

  Jau rašėme, kad kovo 3 ir 21 dienomis Širvintose ugniagesiai kviesti likviduoti naftos teršalų iš Beržės upelio. Pranešimuose teigiama, kad teršalai bėgo iš vamzdžio. Ugniagesių pranešime minima, kad teršalai surinkti į savivaldybės atvežtą konteinerį. Vadinasi, Širvintų rajono savivaldybė apie problemą žino. Abu kartus ant tvenkinio paviršiaus susidariusi teršalų plėvelė nupurkšta naftos produktų neutralizatoriumi.

   Kaip ir žadėjome skaitytojams, pasidomėjome: ar aiškinamasi, kas teršia upelį; ar jau yra žinomas konkretus kaltininkas; kokios sankcijos jam bus taikomos? Šiuos klausimus nusiuntėme dviems institucijoms: Aplinkos ministerijai ir Širvintų rajono savivaldybei.

   Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis:

-Gavus pranešimą apie taršą, visada pirmas darbas yra taršą sustabdyti ir imtis visų būtinų priemonių, kad tarša būtų surinkta ir nedarytų žalos aplinkai. Pirminiais duomenimis tarša buvo trumpalaikė ir vienetinis atvejis, bet aplinkosaugininkai šią vietą kurį laiką prevenciškai stebės.

  Kadangi preliminariais duomenimis tai buvo tarša naftos produktais, taršos neutralizavimu užsiėmė ugniagesiai gelbėtojai, o užterštas vanduo surinktas ir atiduotas utilizavimui.

  Po kiekvieno atvejo privaloma atlikti tyrimą. Vienas būtinųjų darbų yra ir nustatyti galimą teršėją. 

   Širvintų rajono savivaldybės administracija:

– Į įvykio vietą pagal kompetenciją buvo iškviestos visos tarnybos: Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento atstovai, Širvintų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos bei Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrius, UAB „Širvintų vandenys“, UAB „Širvintų šiluma“.

  Kaltininkas nenustatytas.

   Išsiaiškinus kaltininką, jam būtų taikoma administracinė atsakomybė ir apskaičiuota žala aplinkai.

***

    Dar kartą norime pagirti neabejingus gamtai širvintiškius, kurie vaikštinėdami su vaikučiais pastebėjo teršiamą gamtą ir iškart reagavo. Tik visi kartu galėsime pasiekti, kad mūsų gražus ir žalias meistelis būtų švarus.