Seimas įteisino privalomą kačių, šunų ir šeškų ženklinimą

2021 m. kovo 30 d. pranešimas žiniasklaidai

    Seimas priėmė Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-5174(2), kuriomis nutarta nuo gegužės 1 d. įteisinti privalomą kačių, šunų ir šeškų ženklinimą mikroschemomis ir registravimą Gyvūnų augintinių registre, taip pat uždrausti prekiauti gyvūnais augintiniais lauko sąlygomis ir turgavietėse.

   Katės, šunys ir šeškai, atvesti nuo privalomo ženklinimo įsigaliojimo dienos, turės būti paženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre per 4 mėnesius nuo jų atvedimo, bet ne vėliau kaip iki šių gyvūnų perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

   Iki šios nuostatos įsigaliojimo atvesti minėti gyvūnai, kurie nėra paženklinti mikroschemomis, turės būti paženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre per vienus metus, iki 2022 m. gegužės 1 d., bet ne vėliau kaip iki perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

   Jei šie gyvūnai yra naudojami versliniam veisimui ir bus atvesti iki šių metų gegužės 1 d., jie privalės būti paženklinti mikroschemomis ir registruoti Gyvūnų augintinių registre iki 2021 m. rugsėjo 1 d.

2 thoughts on “Seimas įteisino privalomą kačių, šunų ir šeškų ženklinimą

  • 2021-03-31 at 17:27
    Permalink

    Na, šunys (didžiam šunininkų košmarui) dar daugelyje kaimų pririšti prie būdos arba snaudžia bobulės lovelėj, tačiau kaip tie įstatymo rengėjai įsivaizduoja kaimo katinų ženklinimą? Kaip jį pagauti, o ir ar ilgam tas “Čipas”? Tai padarėliai, kurie migruoja/emigruoja iš vieno kaimo į kitą, iš vienos seniūnijos į kitą. Dažnai išeina iš gimtųjų namų ir apsibūna svetur. Taip sakant, visam likusiam gyvenimui… Tai ne miesto murklys, kuris neįpratęs žengti žingsnio už buto durų, tuomet aišku, tokį galima ženklinti, bet kaimo uodeguotieji peliautojai?

  • 2021-03-31 at 09:08
    Permalink

    Buvo skambinta dėl benamių katinų savivaldybei. Pasirodo niekam ten nerūpi, niekas net nekalba. Niekam tie gyvūnai nereikalingi, Prieš tai buvo surengta akcija Širvintų kaime prieš rinkimus į seimą.
    Stovėjo prie tvoros Živilė Pinskuviene ir Jonas Pinskus. Jie savo tikslą pasiekė. Darbas seime yra. Šunys, katės ir žmonės užmiršti.

Comments are closed.