Vilniuje įrengti viešbučiai mažiesiems parkų gyventojams

   Šiandien, gegužės 25 d., sostinės savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) darbuotojai Ozo parke ir Bernardinų sode įrengs 11 specialių namelių, vadinamų vabzdžių viešbučiais.

   Šia akcija VASA atstovai siekia edukacinių tikslų – paskatinti miestiečius domėtis juos supančia gamta ir prisidėti prie tvarios miesto ekosistemos išsaugojimo.

   Pasaulyje populiarėjantys vabzdžių viešbučiai – tai iš natūralių medžiagų pagaminti nameliai, skirti veistis įvairių rūšių vabzdžiams, dažniausiai jie yra statomi parkuose, soduose arba miškuose. Be tiesioginės paskirties šie išskirtiniai statiniai naudojami apželdintų erdvių dekoravimui ir kaip priemonė gyventojų edukacijai apie vabzdžių rūšių įvairovės išsaugojimą. Šie tikslai tampa vis aktualesni daugelyje šalių, nes dėl miestų plėtros ir pramonės veiklos nuolat mažėja biologinių rūšių, kurios yra svarbios bendros ekosistemos pusiausvyrai.

   Pasak VASA direktorės Justinos Prunskienės, tvarus ir tausojantis gyvenimo požiūris sparčiu žingsniu lenkia vartotojišką požiūrį mūsų gyvensenoje, todėl ypač svarbu, kad kiekvienas suprastų, kokia žmogaus padaryta veika gali pakenkti arba prisidėti prie aplinkos išsaugojimo.

   Vabzdžių viešbučių įkūrimo iniciatyva – tęstinė VASA darbuotojų savanoriškos veiklos dalis. Šių metų balandžio mėnesį, po ąžuoliukų sodinimo akcijos Olandų gatvėje, bendradarbiaudami su VšĮ „Vilniaus miesto parkai“ miškininku Raimundu Ereminu, įmonės savanoriai sumanė pastatyti įvairaus dydžio vabzdžių namelius ir pasirinko kelias Ozo parko ir Bernardinų sodo vietas. Į veiklos tvarumą orientuotas akcijas VASA darbuotojai organizuoja savo lėšomis, taip asmeniškai prisidėdami prie miesto aplinkosaugos iniciatyvų.