Naujieji Širvintų pradžios mokyklos rūmai

  „Pamoka vyks sename pastate“. Tokią frazę girdėjo visi, kuriems yra tekę mokytis Širvintų vidurinėje mokykloje, vėliau pirmoje vidurinėje. Dabar tai – Širvintų Lauryno Stuokos Gucevičiaus gimnazija.

   Senasis ir naujas gimnazijos pastatai, skirtingi, kaip du pasauliai. Senasis pastatas turi dvi laiptines, vedančias į rūsį.  Viena, šoninė laiptinė, turi išėjimą į lauką. Tačiau kita, centre esanti laiptinė, keistoka ir tamsi, lyg būtų ne savo vietoje.

   Tačiau senasis mokyklos pastatas turi vieną paslaptį, kurią žinant, ar įminus, viskas darosi aiškiau.

   Viename sename, 1939 metų vasario mėnesio leidinyje, yra sena nuotrauka, prie kurios parašyta: „Naujieji Širvintų pradžios mokyklos rūmai, Ukmergės apskrityje“. O nuotraukoje iš tiesų dviejų aukštų rūmai, su pailgais aukštais langais, balkonu virš pagrindinio įėjimo. Tik žiūrint į šią rūmų nuotrauką apima keistas jausmas. Kur visa tai matyta?

   Taigi, senasis pastatas, darbų pamoka. Dabar tai vadinama technologijų pamoka. Kabinetas keistas, lyg iš dviejų dalių, viena dalis erdvi, su dideliais langais į pagrindinį kiemą, kita dalis vidinė ir visai kitokia. Tačiau keistumas tame, kad vidinė siena, skirianti šias dvi dalis lyg būtų su langais. Tik kam pastato viduje langai? Pasižiūrėkite dar kartą į šią sieną su langais…

   O dabar pasižiūrėkite į Naujųjų Širvintų pradžios mokyklos rūmų fasadą senoje, 1939 m. nuotraukoje. Ar nieko nepastebite? Taip, tai rūmų fasadas, tik atsidūręs pastato viduje. Apie viską nuo pradžių, nubraukiant paslapties šydą.

   Ta keista laiptinė senojo pastato viduryje, vedanti į rūsį, iš tiesų yra buvęs pagrindinis įėjimas, kurį matote nuotraukoje. Taigi, einant senojo pastato pirmo aukšto holu į lauką, mes prieiname svyruoklines duris. 1939 metais, duris pravėrus, prieš akis mes išvystume erdvę ir šviesią laiptinę su fasadiniais langais ir pagrindinėmis durimis.

   1966-1968 metais, vyko mokyklos rekonstrukcijos darbai. Iš pradžių buvo nugriautas Širvintų pradžios mokyklos pastato fasadinės dalies ir abiejų jos sparnų antras aukštas. Mokykla buvo padidinta, pailginant dešinį jos sparną 6,5 metro, ir sumūrijant naują fasadą, patraukiant jį 4,5 metro į priekį. Tokiu būdu technologijų kabinetuose matome senąjį rūmų fasadą. O antras aukštas buvo įrengtas naujai, viską apjungus į vieną visumą. Tai atsirado labai didelės Aktų salės stebuklas. Taigi, po Aktų salės grindimis yra dalis senojo pastato ir naujai primūryta dalis.

Mano Širvintos

 

 

6 thoughts on “Naujieji Širvintų pradžios mokyklos rūmai

  • 2021-06-28 at 09:35
    Permalink

    2009 metais buvau įsitikinęs, kad Pinskuvienė niekada netaps mere. Apsirikau…. Dabar tereikia 2024 metais Pinskaus partijai po rinkimų įeiti valdančią koaliciją.

  • 2021-06-27 at 22:20
    Permalink

    Kada Šustauskas taps premjeru, tada Pinskuvienė galės pretenduoti į ministres

  • 2021-06-27 at 16:20
    Permalink

    Manau, kad 2024 m pabaigoje merė taps Vidaus reikalų ministre. Kas taps sosto paveldėtoja?

  • 2021-06-27 at 12:35
    Permalink

    Nematau reikalo verkti. Juk Širvintos atsirado 2015 m . Iki tol buvo laukiniai Širvintai

  • 2021-06-27 at 08:59
    Permalink

    Nereikia mums istorijos. Viskas naikinama. Mokyklos kūrė tradicijas, puoselėjo jas. O dabar jos negailestingai traiškomos buldozeriu dėl vieno žmogaus ambicijų

  • 2021-06-26 at 17:24
    Permalink

    Širvintos yra ponios. Bet koks kitoks situacijos matymas rodo, kad po septynerių metų jos valdymo vis dar yra kietakakčių, kurie nesupranta, kad savo nuomonę apie Širvintų rajono reikalus gali susikišti ten, kur nesutenka. Net jeigu tai yra savivaldybės tarybos nariai, tiksliau narys.

Comments are closed.