Kelionė į Molėtų kraštą

  Liepos 10 d. „Gelbėkit vaikus“ Bagaslaviškio vaikų dienos centro vaikai, jų mamos, savanoriai lankėsi Molėtų rajone. Tai jau ne pirma kelionė į šį nuostabų kraštą. Praeitais metais Dienos centro vaikai aplankė Mindūnų žvejybos ir trofėjų muziejų, dalyvavo edukacinėje žuvienės virimo programoje, kopė į Mindūnų apžvalgos bokštą, valgė skanius cepelinus kavinėje „Vilkasalė“, grožėjosi Dubingių žirgyno teritorijoje išpuoselėtais gėlynais, kriokliais, augmenija, čia auginamais paukščiais, gyvūnais, arkliais. Per vieną dieną nespėta susipažinti su unikaliais Molėtų rajone esančiais objektais, todėl liepos 10 d. aplankytas Molėtų skulptūrų parkas, įkurtas pačiame mieste, prie Pastovio ežero, apžvalgos bokštas. Vaikams ir jų tėveliams labiausiai patiko skulptūra „Žvejo batai su meškere“.

  Kiekvienas norėjo būti laimingas, todėl matavosi žvejo batus, darėsi atminčiai nuotraukas. Įrengtame maudymosi paplūdimyje vaikai turėjo galimybę išsimaudyti šiltame Pastovio ežero vandenyje. Puikiai sutvarkyta maudymosi vieta. Vaikams nužymėta riba iki kurios vietos jie gali plaukti. Kitoje ežero pusėje yra įrengti laiptai, skirti sporto treniruotėms. Šalia suformuota aktyvaus poilsio zona: lauko tenisas, įleidžiamas į gruntą batutas, nerūdijančio plieno lauko čiuožykla ir įvairūs treniruokliai. Įrengtas paplūdimys, virš vandens terasa su gultais. Vaikai viską turėjo galimybę išbandyti.

  Aplankėme ir gražią Molėtų Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią, kur pamaldas laiko kunigas Kęstutis Kazlauskas, anksčiau kunigavęs Bagaslaviškio miestelyje. Papietavę Zodiako kavinėje, pasigrožėję prieš Molėtų savivaldybę įrengta nauja aikšte, Molėtų gražiai tvarkomu miestu, įrengtais gėlynais, fontanais – vykome į Etnokosmologijos muziejų Kulionių kaime. 1,5val. trukusi  ekskursija su gidu Mantu neprailgo. Etnokosmologijos muziejaus salėse buvo vėsu, todėl džiaugiamės, galėdami atsikvėpti nuo kaitrios saulės spindulių. Gidas stebėjosi vaikų smalsumu, atspėtomis planetomis, kurias jis rodė naujoviškai įrengtose salėse. Vaikai įdėmiai žiūrėjo filmą apie žemės visatą, kopė į patį aukščiausią kupolą, nuo kurio matėsi patys nuostabiausi Molėtų  krašto vaizdai. Vaikai įveikė 40 metrų aukštį. Pasigrožėję aplink Etnokosmologijos muziejų supama gamta, gėlynais, akmenų ekspozicija – keliavome į pačius Dubingius. Dubingiuose aplankyta naujoviškai pastatyta Šv. Jurgio bažnyčia. Šią dieną vyko sakralinės muzikos festivalio „Šlovinkime Viešpatį stygomis ir dūdomis“ koncertas. Nors laikas buvo labai ribotas – turėjome galimybę išgirsti keletą  Aistės Pilibavičiūtės, Dainiaus Puišio atliekamų kūrinių. Akustika bažnyčioje  yra tobula. Toliau visa keliaujančių grupė lankėsi Dubingių krašto  muziejuje, kuris kasmet pildomas naujais eksponatais, rastais Dubingių piliavietėje. Vaikai ir jų tėveliai turėjo galimybę pajusti  XV amžiaus dvasią, kuomet  pats Didysis kunigaikštis Vytautas pasirūpino naujos mūrinės Dubingių pilies statyba. Vėliau ji atiteko vienai garsiausių Lietuvos didikų giminių – Radviloms. Vykdami į Molėtų technikos muziejų – grožėjomės ilgiausiu Lietuvoje Asvejos ežeru, pastatytu per jį tiltu, gražia gamta.

  Vaikus labiausiai sužavėjo senovinė technika, nes kiekvienas jų turėjo galimybę pasėdėti už vairo įvairiose mašinose. Molėtų technikos muziejus – tai privačiomis lėšomis įkurtas įvairaus transporto bei technikos muziejus. Muziejuje eksponuojama apie 140 lengvųjų automobilių, sunkvežimių, autobusų, motociklų, priekabų bei kitų transporto priemonių, įrengta senovinės radijo, audio, TV aparatūros ekspozicija. Vedęs ekskursiją gidas stebėjosi vaikų ištverme, jie buvo nesustabdomi, kiekvienas skubėjo pasėdėti kombaino, mašinų kabinose, lėktuve, milicijos automobilyje. Vaikai čia gali praleisti visą dieną – ir jiems neatsibostų.

  Tai tiek sugebėjome pamatyti per 8 val. Viena mama pasakė, kad čia buvo ne tik pažintinė, bet ir sportinė kelionė. Dienos centro vaikai visą kelionę buvo  ištvermingi, nei vienas nesiskundė, kad pavargo, kad karšta, kad neįdomu. Kelionė buvo naudinga tiek vaikams, tiek tėveliams, tiek savanoriams. Kiekvienas iš jų turėjo susipažinti su artimiausiu kaimyniniu rajonu, gražiai tvarkomu Molėtų miestu, išvystytomis poilsio, sporto zonomis, pajusti ryšį su kosminiu pasauliu,  Dubingių miestelio dvasią, susipažinti, o kai kam prisiminti tarybiniais laikais eksploatuotą techniką.

Bagaslaviškio vaikų dienos centro informacija

One thought on “Kelionė į Molėtų kraštą

  • 2021-07-13 at 21:19
    Permalink

    Kelionė buvo labai įdomi. Nuoširdžiai dėkojame Nijolei Masiūlienei, kuri organizavo šią nuostabią kelionę.

Comments are closed.