Musninkų varpinėje atidaryta Janinos Stravinskienės darbų paroda

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos autorės /

  Mažutė, kukli moteris, kiek sutrikusi sėdinti Musninkų varpinėje šalia savo kolegių – bibliotekininkių. Ir tik žinantis supras, kad tai ji – parodos “Vasaros spalvos” autorė Janina Stravinskienė.

  Iš jos darbų šypsosi rugiagėlės, plaukia laivai, vandenyje kasas prausia beržai. Čia pat murkia katinėlis ir ryžtingai žvengia žirgas. Rašytojo laukia plunksna ir pravažiuojantiems moja Barboros koplyčia, o iš ežero žengia didinga Trakų pilis… Įvairios tematikos, be galo daug skirtingų spalvų ir atspalvių, tai šios moters teptuko mostai.

  Janina Stravinskienė, “Krašto žinių” paprašyta, pasakoja apie save:

Gimiau ir užaugau Varėnos raj. Lankiau Merkinės ir Dargužių mokyklas.

  Piešimas nuo vaikystės traukė. Bet lankyti piešimo būrelio neteko, nes tais laikais nebuvo. O meno mokykla buvo toli, nuo namų 66 km. Tad kas kaimo vaiką leis vieną į miestą? Baigiau Žemės ūkio technikumą. Įstojau ten, ne dėl specialybės, o dėl arklių. Kaime buvo jojimo būrelis, o arkliai – dar  vienas mano pomėgis. Laisvalaikiu technikume piešiau, o piešinius paimdavo lietuvių kalbos dėstytoja.

  Toliau piešimas buvo užmestas į kampą. Teko „piešti“ gyvenimą. Šeima, vaikai, darbas. Bet lankantis parodose visada skaudėdavo širdį, kad ir aš norėčiau taip tapyti.

   Tapyti pradėjau prieš ketverius metus. Pagaliau likimas davė daug laiko, kurį skyriau tapybai. Piešti pradėjau pieštuku ant paprasto piešimo lapo. Na ir žinoma – pirmi piešiniai buvo arkliai.

   Vėliau įsigijau drobės ir dažų. Pirmas bandymas buvo nedrąsus, o jei nepavyks? Pirmas paveikslas buvo iš trijų dalių drobių, kuriose tapiau aguonas. Na, o kai jos gavosi ir šeima įvertino, kad gražu, sekė kiti darbai.

  Daug darbų yra jau padovanoti draugams, giminėms. Teko tapyti ir užsakymus. Kai baigiu tapyti paveikslą, visada pasikabinu. Tam, kad dar kartą žiūrėdama į jį, viską išgyvenčiau, kad jo spalvos, kiekvieną kartą pažvelgus, džiugintų mane. Tapyba – mano  ramybės vaistai.

***

   Apžiūrėti Janinos Stravinskienės tapytų paveikslų atvykite į Musninkų varpinę. Darbo valandų nėra. Tereikia paskambinti lange nurodytu telefono numeriu ir Musninkų bibliotekos bibliotekininkė Janė Rolienė įleis jus į senovinį pastatą su paslaptingais ir užburiančiais daiktais bei paveikslais. Neatsakykite sau šio malonumo…

 

 

One thought on “Musninkų varpinėje atidaryta Janinos Stravinskienės darbų paroda

  • 2021-08-10 at 07:13
    Permalink

    Sveikinu su autorine paroda. Linkiu daug šviesių spalvų.

Comments are closed.