Prie Žarnavagių kapinių automobilių statyti negalima

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos skaitytojų /

   Mažos ir jaukios Žarnavagių kaimo kapinaitės. Čia medžių apsuptyje ilsisi ne vienos šeimos jau kelios kartos. Po kurio laiko aplankyti artimųjų kapus atvykusi Širvintų rajono gyventoja nustebo – beveik kilometro atstumu abiejose kelio pusėse atsirado nauji ženklai “Stovėti draudžiama”. Pasak moters, iš vienos pusės iki kapinių 300-400 metrų, iš kitos – maždaug 600-700 m. Bendras kelių ženklo draudimo atstumas – vienas kilometras vienoje kelio pusėje ir tiek pat – kitoje.

  Kelio ženklas Nr. 332 „Sustoti draudžiama“ draudžia transporto priemonėms sustoti (stovėti) toje kelio pusėje, kurioje yra kelio ženklas, išskyrus sustojimą maršrutiniam transportui skirtose stotelėse. Negalioja skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtoms transporto priemonėms.

   Moteris pasakoja, kad dažnai kapus lanko su savo gerokai vyresnio amžiaus mama, kuriai eiti iki kapinių tuos kelis šimtus metrų yra pakankamai sudėtinga. Tad ji klausia, kodėl pastatyti šie ženklai ir kur galima palikti automobilį nuvykus uždegti ant kapo žvakutę. Moteris stebisi, kad prie pačių kapinaičių nėra nė vienos automobilio stovėjimo vietos. “O kaip bus, kai atvyks laidotuvės? Kaip bus per Vėlines? Juk čia kasmet nutįsdavo ilgiausia stovinčių automobilių eilė,” – stebisi moteris.
   Kita moteris piktinosi, kad ženklai sustatyti nederinus su gyventojais ir tapo tiesiog akibrokštu atvykus į kapinaites.

   Kiekvienas rajonas turi savo šeimininką. Jis geriausiai žino, kas ir kodėl vyksta rajone. Tad pirmiausiai ir kreipiamės į rajono šeimininką – Širvintų rajono savivaldybės administraciją, o jei tiksliau, paklausimą adresuojame Saugaus eismo komisijos pirmininkui.

  Širvintų rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus viešųjų ryšių specialistė Teresė Čirūnaitė-Rasiulė į paklausimą atsakė: “Jūsų nurodytoje vietoje, šalia Žarnavagių kapinių, esantis kelias yra valstybinės reikšmės, todėl už šios kelio atkarpos eismo reguliavimą, ženklinimą ir priežiūrą yra atsakinga Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos. Todėl klausimus turėtumėte adresuoti šiai institucijai.”

   Pasinaudojame patarimu ir siunčiame klausimus Lietuvos automobilių kelių direkcijos specialistams. Jie taip pat netrunka atsakyti.

  Lietuvos automobilių kelių direkcijos Tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus vadybininkas Evaldas Tamariūnas į paklausimą atrašė: “Atsakydami į Jūsų klausimus informuojame, kad minimi kelio ženklai pastatyti, remiantis LR Energetikos ministerijos tvarka (pagal kurią draudžiama sustoti ir stovėti nuo magistralinių dujotiekių ir aukštos įtampos laidų po 300 m. į abi puses).

  VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija nerengia automobilių stovėjimo aikštelių prie valstybinės reikšmės kelių. Įsirengti aikštelę savo sklype gali kapinių savininkas (savivaldybė).”

    Atsakymai lyg ir aiškūs. Apsauginė zona, todėl automobilių statyti negalima. Tačiau, kur juos statyti, kai nėra automobilių stovėjimo aikštelės? Juo labiau, kad atstumas iki kapinių dar prasitęsia. Moterys pasakojo, kad vienoje pusėje už ženklo yra sankryža (reiškia -stovėti negalima), o  už jos autobusų stotelė.

  Dabar gyventojams lieka vienintelė išeitis, rinkti parašus ir prašyti savivaldybės prie kapinių įrengti automobilių stovėjimo aikštelę. Žinoma, didelės jos įrengti nebus galima, bet bandyti reikia. Juk dėl savo patogumo. Tiesa, aikštelė bus galima tik tuo atveju, jei šalia kapinių žemė nėra išpirkta.

    Ar gyventojai bandys derėtis su savivaldybe – sužinosime ateityje. O kol kas būkite atidūs ir nuvykę į Žarnavagių kapines atkreipkite dėmesį į kelių ženklus.

4 thoughts on “Prie Žarnavagių kapinių automobilių statyti negalima

  • 2021-08-31 at 12:49
    Permalink

    Seniūnas tik savo šiknos žiūri. Kol buvo Ramūnas kaip pilnavertiški žmonės jautėmės, šitas tai chamų lyderis. Aišku, kad jam dzin, gi ne jam eiti iki kapinių reikės. Nei vandens, nei mašinos pastatyti… Kažkoks bedievių kraštas…

  • 2021-08-31 at 10:56
    Permalink

    Jeigu mūsų seniūnui nors kiek rūpėtų seniūnijos reikalai, viskas būtų sutvarkyta, ir aikštelė būtų. Juk žemė kapinių išplėtimui seniai išpirkta. Deja…

  • 2021-08-31 at 07:51
    Permalink

    Esmė tai tokia, kad nuo artimesnio ženklo iki kapinių apie 300m. Bet ten dar negalima palikt mašinos, o tada jau stotelė, tai irgi negali, tai ir neaišku kokiu būdų pasiekt kapines. O Vėlinės negi policija baus visus sustojusius?

  • 2021-08-31 at 07:48
    Permalink

    Nu nesąmonė totali. Jokios atjautos senam žmogui

Comments are closed.