Paminėtas prieš penkerius metus išėjęs Juozas Vasiliauskas

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos Kristinos Pumputienės /

Mes esam tik svečiai,

Ir laikas yr išeiti.

Ten nieko nenuneši,

Paliksi žemėj kraitį…

   Susirinkusiems Želvos kultūros namuose skaitė Asta Amankavičienė. Ir išties, Juozo Vasiliausko didžiulis darbų kraitis liko ir gyvena tarp mūsų, nors Lietuvos šviesuolis, brolis, muzikantas, vadovas, bičiulis, menininkas Juozas Vasiliauskas jau penkerius metus ilsisi kapeliuose Kernavėje šalia savo mamos.

  Filmukas ir nuotraukos priminė Juozo Vasiliausko gyvenimą ir darbus. Apie iš Širvintų rajono kilusį Lietuvos šviesuolį prisiminimais dalijosi ir jo kelyje sutikti žmonės. Išsakyta daug šiltų atsiminimų, gražių žodžių, pasidžiaugta, kad saugomas Juozo Vasiliausko reikšmingas kultūrinis palikimas Želvoje ir  Videniškiuose, Suginčiuose, Bijutiškyje, Kernavėje.

   Juozo Vasiliausko garbei grojo Molėtų kultūros centro Videniškio krašto liaudiškos muzikos kapela “Šilas” (vad. Rytutė Paurienė), su kuriuo kartais grodavo ir jis pats, ir Želvos armonikieriai. “Želvelė” – Juozo palikimas ir šiandien vadovo Vaclovo Butkaus puoselėjamas kolektyvas. Išėjusio vadovo garbei šiame renginyje prie kolektyvo prisijungė ir senieji Želvos armonikieriai – Kazimeras Masalis, Valentas Butkus, Albinas Ramoška.

Šia proga buvo aukojamos Šv. Mišios, prie namo Želvoje, kur kelerius metus gyveno maestro, buvo atidengta Atminimo lenta.

  “Norėtusi dar kartą pasakyti Juozui Vasiliauskui  AČIŪ už visus tuos metus, kurie buvo pašvęsti muzikai ir kultūriniam darbui čia Želvoje, kad šio vadovo sukauptu muzikos, dainų, bagažu dalinsis, Želvelė, armoinikieriai, visi kiti kolektyvai, kurie kursis ir muzikuos čia, kur maestro dirbo, kūrė ir gyveno…..”, – kalbėjo pažinojusieji muzikantą.

***

  • Juozas Vasiliauskas gimė 1941 m. gruodžio 27 dieną.
  • 2016 m. rugsėjo 13 dieną, užkluptas klastingos ligos, jis mirė Ukmergėsligoninėje. Amžino poilsio J. Vasiliauskas atgulė savo tėviškėje, Kernavėje, kur palaidotas šalia savo mamos
  • Muzikanto gyvenimo metai prabėgo Molėtuose. Gyventa Bekupėje, Suginčiuose, Videniškiuose, trejetą paskutinių metų – Želvoje.
  • Juozo mama anksti mirė ir paliko jį augti su dar šešetu seserų. Viena jų – Onutė, gyvena Širvintose ir dalyvavo renginyje.
  • Mokėjo visus moteriškus darbus: audė, mezgė, valgius skanius gamino, gėles augino, savotišku skulptoriumi buvo, paukščius, triušius augino. Želvoje kūrė alpinariumus, o jo sesuo Onutė Širvintose daugiabučio kiemą ir dabar puošia alpinariumais.
  • Buvo įgijęs Vilniaus prekybos mokykloje maisto paruošimo specialybę, nors prieš tai jau turėjo chorinio dirigavimo specialybę.
  • Juozą nuolat girdėdavome ir matydavome grojant televizijos laidose „Duokim garo“, matydavome dalyvaujant Širvintų kultūros centre organizuojamuose kaimo kapelų renginiuose.
  • Juozui Vasiliauskui suteikta Lietuvos šviesuolio nominacija.

3 thoughts on “Paminėtas prieš penkerius metus išėjęs Juozas Vasiliauskas

  • 2021-09-19 at 22:43
    Permalink

    Normalu, kad dirba kitur. Juk Širvintų savivaldybė – miegamasis rajonas.

  • 2021-09-19 at 21:16
    Permalink

    Žinot, kas liūdniausia? Kad visi veiklūs mūsų rajono žmonės dirba kitur

  • 2021-09-15 at 08:17
    Permalink

    O taip. Onutės gėlynai prie Širvintų policijos išties džiugina akį

Comments are closed.