Viskas, ką jums reikia žinoti prieš perkant šviestuvą

    Apšvietimas yra labai svarbi darbo ir gyvenamosios aplinkos dalis. Teisingai ir tinkamai įrengtas apšvietimas sukurią aplinką našiam darbui. Rega suprastėja, jei akys ilgesnį laikotarpį būna veikiamos ir „įdarbintos” netinkamo apšvietimo sąlygomis. Atsiradusi įtampa kakle ir pečiuose, migrena, apatija, dirglumas, sunkiai sukaupiamas dėmesys taip pat yra netinkamo darbo vietos apšvietimo pasekmės.

   Lauko apšvietimas padidina teritorijos saugumą ir yra eksterjero dizaino elementas. Šiai funkcijai atlikti dažnai pasirenkami LED lauko šviestuvai–sieniniai, įmontuojami, pastatomi ar pakabinami.

   Ruošiantis įsigyti apšvietimo prietaisus, reikia atkreipti dėmesį į rekomenduojamas apšvietimo normas, kuriose reglamentuojamas mažiausias natūralus ir dirbtinis apšvietimas darbo vietose. Šiuolaikiniuose namuose dirbama kartais prie keleto kompiuterių. Darbo laukas nuo horizontalios plokštumos dažnai persikelia į vertikalius ekranus. Turi keistis ir apšvietimas.

  Patalpose turi būti nedaug šviestuvų, bet daug šviesos. Modernus apšvietimas nematomas, bet komfortiškas ir reguliuojamas automatiškai. Šviestuvų gaubtai gali būti pasirenkami tiek modernaus, tiek klasikinio dizaino.  Juos galima derinti prie langų dekoro – žaliuzių, roletų, romanečių, širmų. Gaubtai gali būti įvairių formų: apvalūs, keturkampiai ar priminti gėlės žiedus. Gamybos žaliavos šviestuvams  yra ne vien plastikas ar stiklas, gamintojai naudoja gobeleną, drobę, šilką arba roletinius, užuolaidinius audinius.

  Apšvietimas labai keičia interjerą. Tinkamos krypties šviesa tinkamoje vietoje gali pakeisti, vizualiai padidinti ar sumažinti patalpą.  Visavertį apšvietimą galima suprojektuoti tik prieš vidaus patalpų apdailą, turint patalpų planą, žinant baldų išdėstymą. Dauguma specialistų pataria naudoti LED lempas. Tai puikus pasirinkimas, nes jos naudoja itin mažai elektros energijos bei visai nekaista.

  Išskiriamos kelios šviestuvų rūšys. Lubiniai šviestuvai tvirtinami prie lubų, jie gali būti įmontuoti lubose arba nedaug išsikišę bei yra tinkami ir mažesnėse patalpose, nes vizualiai neapkrauna erdvės. Pakabinamų šviestuvų pasiūla ir įvairovė parduotuvėse pati didžiausia, jie laikomi pačiais universaliausiais. Įmontuojami šviestuvai (arba LED panelės) vertinami dėl jų minimalistinės išvaizdos. Įmontuojami šviestuvai pritaikomi tose vietose, kur užtenka blankesnės šviesos–voniose, koridoriuose, virš virtuvės spintelių. Sieniniai šviestuvai įrengiami siekiant ryškesnio papildomo  apšvietimo skaitymui, jaukesnės atmosferos, įmantresnio interjero vaizdo arba turint tikslą pabrėžti tam tikrus objektus kambaryje–paveikslus, nuotraukas. Toršerai–tai ant žemės statomi šviestuvai, kurie esant reikalui gali būti perkeliami ir padedantys kurti romantišką ir jaukią aplinką namuose. Vaikiški šviestuvai išsiskiria žaismingu ir unikaliu dizainu. Kaip atskirą rūšį reikia paminėti šviestuvus–ventiliatorius, kurie ne tik apšviečia patalpą, bet ir ją ventiliuoja vasaros karščių metu.

  Prieš įsigyjant šviestuvą svarbu numatyti jo įrengimo arba pastatymo vietą. LED panelių ir sieninio tipo šviestuvų šviesa dažniausiai nukreipia srautą į tikslinę vietą–darbo stalą ar virtuvės stalviršį. Jei numatėte apšvietimu sutelkti dėmesį į tam tikras namų zonas (augalus, meno kūrinius), bene geriausiai tam tiks įmontuojami arba sieniniai šviestuvai. Bendram patalpų apšvietimui tinkamiausi bus lubiniai, įmontuojami arba pakabinami šviestuvai. Gyvenant ne bute, o name, reikia pagalvoti ir apie lauko apšvietimą, jis reikalingas dėl saugumo ir kaip dekoratyvus kiemo elementas tamsiu paros metu. Tinka apšviesti takelius, gėles, tačiau nepatartina pasirinkti ryškių šviestuvų, kurie trikdytų ir erzintų kaimynus. Reaguojantys į judesį šviestuvai pasižymi patogumu ir taupo energiją.

  Apibendrinant reikia pabrėžti, kad renkantis šviestuvus patartina žinoti aukščiau išvardintas jų tipų savybes, pasirinkti tinkamą šviestuvo cokolį ir galią, nutarti, kurioje namų ar biuro zonoje jis bus pakabinamas.

Daugiau informacijos:

Užsakymas ŠS Nr. 21-119