Dar ne visi rajono mokiniai išbandė netradicines kūno kultūros pamokas baseine

Širvintų sporto centro nuotrauka

/NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Širvintų sporto centro kainyne yra frazė, kad visų rajono bendrojo lavinimo mokyklų mokiniams kartą per mėnesį baseinas ir treniruoklių salė  nieko nekainuoja. Tokia pati informacija buvo paskelbta ir  mokslo metų pradžioje.

   Į pabaigą eina antras mokslo metų mėnuo. Tad nusprendėme pasidomėti, kaip sekasi mokiniams netradicinės kūno kultūros pamokose, ar noriai jas lanko.

   Savivaldybės teigimu, visos mokyklos dar mokslo metų pradžioje buvo informuotos apie galimybę nemokamai plaukioti baseine ar pasportuoti treniruoklių salėje. Mokyklos mokykliniais autobusais (savo nustatyta tvarka) atveža mokinius į baseiną, o į treniruoklių salę vyresnieji mokiniai eina patys.

   Pamokas organizuoja kūno kultūros mokytojai kartu su treneriais. Savivaldybės žiniomis, galimybėmis pakeisti aplinką ir pasinaudoti naujomis paslaugomis, naudojasi visos rajono mokyklos. Tačiau savivaldybė neslepia, kad „Daug priklauso ir nuo mokytojų“.

   Taigi, nieko nelaukdami pakalbinome mokyklų vadoves.

   Visų mokyklų vadovės patvirtino, kad žino apie galimybę mokiniams nemokamai paplaukioti ir pasportuoti. Vadovės teigia, kad vaikus veža mokykliniais autobusiukais.

   Pradinės mokyklos antrokai dalyvauja ir kitoje programoje. Po kartą į savaitę plaukia baseine su plaukimo treneriais. Tam yra skirtos iš karto dvi kūno kultūros pamokos. Tiesa, pradinukai treniruoklių sale nesinaudoja, kadangi jie dar per maži. Tačiau ekskursijos metu buvo supažindinti su tokia galimybe ateityje. Pasak direktorės Irenos Sližauskienės, „Nuo spalio mėnesio likusių klasių (1, 3 ir 4 kl.) mokiniai turi galimybę apsilankyti baseine nemokamai vieną kartą per mėnesį visus mokslo metus. Sąrašai baseino administracijai jau pateikti ir šia galimybe mokiniai tikrai pasinaudos.“

   Progimnazijos „Atžalynas“ fizinio ugdymo mokytojas  su septintokais lankėsi treniruoklių salėje ir su sporto centro administracija derino mokinių lankymosi tvarkaraštį. „Mokiniai  treniruoklių salėje lankytis pradės tik nuo gruodžio mėnesio, nes, pagal patvirtintus fizinio ugdymo  ilgalaikius pamokų planus, lengvosios atletikos pamokos bus vedamos gruodžio–sausio mėnesiais. Nuo spalio pradėjome įgyvendinti Geros savijautos programą, todėl, reguliuodami mokinių krūvį ir mokyklinių autobusų reisus, lankymąsi baseine atidedame vėlesniam laikui. Šiuo metu fizinio ugdymo pamokas vedame atnaujintoje ir  nauja įranga aprūpintoje salėje“, teigia ‚Atžalyno“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Suchockienė.

   Musninkų A.Petrulio gimnazijos mokiniai dalyvauja projekte ,,Mokausi plaukti ir saugiai elgtis vandenyje”. Direktorė Palmira Kvietkauskienė teigia, kad „Pirmoji mokinių grupė  rugsėjo 7 d. dalyvavo plaukimo pamokoje, kuri vyko Širvintų baseine. Spalio mėnesį  yra suplanuotos mūsų gimnazijos 1,2,3,4,6 klasių plaukimo pamokos. Pradinių klasių mokinius į pamokas lydi klasių vadovai, fizinio ugdymo mokytojai. Mokiniai spėja sugrįžti į kitas pamokas.“

   Gelvonų gimnazijos mokiniai kiekvieną savaitę aplanko baseiną. Į treniruoklių salę sportuoti mokiniai vyks ateityje. Direktorė Sondra Bartulienė pasakoja, kad „Įvairaus amžiaus mokiniai (nuo 7- 14 metų ) jau apsilankė baseine. Atsiliepimai labai geri. Dėl ligos ar asmeninių priežasčių mokiniai nevyksta į baseiną, tada lanko kitas pamokas.“

   Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniai naudojasi šia galimybe. „Kadangi pandemijos metu rekomenduojama pamokas organizuoti jas dubliuojant, t.y. dvi pamokas to paties dalyko organizuoti iš eilės, puikiai pavyksta organizuoti fizinio ugdymo pamokas treniruoklių salėje. Dėl baseino dar deriname laiką, bet būtinai išnaudosime ir šią galimybę.“ – pasakoja laikinai einanti direktorės pareigas Lada Kriščiūnienė. „Kol kas treniruoklių salėje buvo vykdomos pamokos tik vyresnių klasių mokiniams, po atostogų planuojame jas organizuoti ir I-II klasių gimnazistams.“

***

   Visų mokyklų vadovė tvirtina, kad dauguma mokinių noriai dalyvauja plaukimo pamokose. Mokyklos džiaugiasi galimybe organizuoti kūno kultūros pamokas netradicinėje aplinkoje. Kas žino, gal išbandę kitokias sporto šakas vaikai ir ateityje norės jas praktikuoti.

   Tiesa, atidesni skaitytojai, ko gero, pastebėjo, kad dar ne visų klasių mokiniams sudarytos tokios sąlygos. Bet tai ne bėda. Tiek mokiniai, tiek jų tėvai gali pasitarti su mokytojais ir mokyklos vadovais, bei rasti sprendimą, kad galėtų pasinaudoti tokia šaunia galimybe. Na, o mes lauksime jų įspūdžių.