Kaip vaikams naudingai išnaudoti išmaniąsias technologijas?

Kompiuteris, telefonas, virtuali realybė, tai viskas, ko nori dabartiniai vaikai. Techninis raštingumas ir verslumo įgūdžiai yra du neabejotinai susiję gebėjimai. Jie vis dažniau skatinami įtraukti savo išsilavinimą į mokyklų programas ir neformalią popamokinę veiklą. Būtent naujausių technologijų ir verslo veiklos principų mokymas gali paskatinti vaikus sąmoningiau žvelgti į priklausomybę nuo išmaniųjų technologijų bei aktualizuoti socialinio ir emocinio ugdymo procesą. Kaip išmaniosios technologijos lydi kiekvieną mūsų žingsnį, būtų naivu tikėtis vaikus nuo jų visiškai atriboti. Tačiau to daryti ir nereikėtų – auginant šiuolaikines asmenybes svarbu nepamiršti, kad disponavimas naujausia informacija bei įrankiais yra tik privalumas.

Nežinome, kurios išmaniosios technologijos bus aktualios vaikams augant, todėl svarbiau padėti vaikams atrasti savo santykį su jais

Tėvelių ir artimųjų misija – naudoti išmaniąsias technologijas kaip įrankį idėjoms paversti realybe ir kurti vertę. Patirti ir atrasti naujausias technologines priemones, kurios yra arčiausiai širdies – vienas iš vaiko gyvenimo tikslų. Bandymų bus daug: nuo virtualios realybės iki sutelktinio finansavimo, nuo dirbtinio intelekto iki mobiliųjų aplikacijų kūrimo, kiekvienas vaikas gali rinktis, ką jis nori išbandyti gyvenime. Suaugusiųjų pareiga technologijas įvesti į vaikų gyvenimą kaip dar vieną ugdymosi priemonę, pramogą ar komunikavimo priemonę, tačiau su sąlyga, jog IT netaptų bendravimo realiame gyvenime pakaitalu. Kita vertus, iš draudimų dažniausiai būna mažai naudos, taigi jei stengiatės riboti vaikų “ekrano laiką”, reikėtų kartu su vaikais ieškoti alternatyvų bei kitų jų domėjimosi sričių, kurios pakeistų dalį laiko prie kompiuterio.

Išmaniosios technologijos sukurtos tam, kad mūsų gyvenimas taptų patogesnis ir greitesnis, patenkintų pagrindinius šiuolaikinės kartos ugdymosi poreikius

Kompiuteriai ir planšetiniai kompiuteriai ar mobilieji telefonai turi puikias pritaikymo galimybes edukacinėje veikloje. Kai technologijos pasirodo tinkamos mokslui, jos yra naudingiausios vaikams – tai ne priemonė laikui žudyti, o priemonė svajonėms įgyvendinti, kūrybiškumui ir smalsumui patenkinti. Pavyzdžiui, vaikai nori žinoti, kaip viskas aplinkui veikia, tam tinka edukacinė animacija. Technologijų dėka vaikai be galo išplečia savo galimybes ir įsisavina daug informacijos. Ugdymosi procese technologijas labai patogu naudoti informacijos paieškai, projektinių darbų ruošimui, kuomet kuriamą tekstą iš karto patogu pildyti vaizdinėmis priemonėmis. Labai patogu naudotis elektroniniais žodynais ir žinynais, kurie sutaupo daug laiko. Mobiliuosius telefonus galima puikiai išnaudoti organizuojant „Gamtos seklio“ arba „Foto medžioklių“ veiklas. Daugiau įdomių ir naudingų skaitinių rasite tnews.lt ir manopomegiai.lt.

Užsakymas ŠS Nr. 21-137