Bagaslaviškio vaikų dienos centro veiklos apžvalga per 2021 m.

    Baigiasi 2021 metai. Šiais metais akredituotas „Gelbėkit vaikus“ Bagaslaviškio vaikų dienos centras vykdė veiklą ir sudėtingų sąlygų metu, vaikai buvo užimti įdomia popamokine veikla. Vaikai turėjo galimybę poilsiauti Daunorų stovykloje Biržų rajone, dalyvauti Širvintų kultūros centro Gelvonų bei Bagaslaviškio filialų bei Širvintų I. Šeiniaus viešosios bibliotekos Bagaslaviškio filialo organizuojamuose renginiuose, kartu  su partneriais vykdyti bendras veiklas, keliauti, susitikti su įdomiais žmonėmis, bendradarbiavimo partneriais, sportuoti, šokti, groti, tvarkyti aplinką apie Dienos centrą, žaisti stalo ir lauko žaidimus, skaityti knygas, ruošti pamokas, gaminti valgį ir kt. Nuo 2021 m. kovo  mėnesio kartu su UAB „Ernst & Young“ pradėtas vykdyti projektas „Kaip paprasti dalykai atveda į sėkmę“, kurio tikslas orientuotas į profesijas, t.y. vaikų supažindinimą su savo srities specialistų individualiomis gyvenimo istorijomis: kaip jiems sekėsi, su kokiais sunkumais susidūrė ir kaip atsidūrė čia, kur yra dabar. Tai  paprastų žmonių sėkmės istorijos ir paskatinimas vaikams atrasti skirtingas profesijas, domėtis įvairiomis sritimis. Užsiėmimai, pamokėlės vyko per online. Taigi kovo  17 d. vaikai susitiko su Simonu Tarvydu, kuris atskleidė paslaptį kaip  pagaminti popierinį šviestuvą ir pasidalino įdomiausiomis savo gyvenimo istorijomis: sėkmėmis ir nesėkmėmis, pasiekimais ir suklupimais. Balandžio 14 d. vaikai  susitiko su Milda Paukšte, kuri yra įsitikinusi, kad galima gyventi nekenkiant aplinkai, o prikelti antram gyvenimui nenaudojamus daiktus daug įdomiau nei kurti iš naujų žaliavų. Milda vedė vaikams pamoką kaip iš nereikalingų džinsų, džinsinių švarkų galima pasigaminti originalius daiktus, kaip pinigines, telefonų įdėklus, sages, papuošalus, persiūti kitaip džinsinį švarką, kelnes ir kt. Šie nereikalingi džinsai Mildai tapo bilietu į Kiniją ir raktu į nuosavą džinso studiją. Gegužės 12 d.  Dienos centro vaikai susitiko su architekte ir kūrėja Laura Petruške. Jos veikla yra susijusi su architektūra, antriniu dizainu. Laura yra asociacijos „Idėjų  lysvė“ bendra įkūrėja ir vadovauja „REPLASTICO2” iniciatyvai, kuri kviečia pernaudoti plastikines vienkartinių maišelių atliekas  išradingais būdais,  suteikiant joms naują gyvenimą ir socialinę vertę. Vaikai centro patalpose, aiškinant lektorei, kūrė piešinius- mozaikas iš spalvotų plastikinių maišelių, mokėsi šios metodikos lygintuvo pagalba.

    Birželio mėn. susitikimo tema – „Kaip paprasti dalykai atveda į sėkmę? Paulos vaikystė ir šeimos siuvimo tradicijos.“ Lektorė – Reda Paula – kostiumo dizainerė, tvaraus prekinio ženklo Reda Paula įkūrėja. Tęsdama savo giminės siuvimo tradicijas dizainerė kuria mažu tiražu tvarias drabužių kolekcijas, naudodama ekologiškas medžiagas ir likučius iš masinės gamybos įmonių. Reda yra baigusi Vilniaus Dailės Akademijos kostiumo dizaino magistro studijas, o praktiką atliko Emilia Wickstead mados namuose Londone. Kadaise močiutės išmokyta siūti, savo talentą atskleidė ir puošdama Karališkosios šeimos narius. Taigi vaikai turėjo iš arčiau susipažinti su Paulos sukurtais drabužiais ne tik suaugusiems, bet ir lėlytėms, šuniukams, skiautes virtuvėms,  turėjo galimybę patys išmokti kaip panaudoti nereikalingas medžiagas.

    Rugsėjo mėnesį Dienos centras sulaukė svečio Simono Tarvydo kartu su Aiste. Simonas mokė vaikus kaip pasigaminti kalėdinius žaisliukus  iš popieriaus atliekų, kuriuos sumala smulkinimo mašinos biuruose. Vaikams ir Dienos centro savanorėms labai patiko šis užsiėmimas. Suformavę baltus burbulus iš popieriaus, juos išdžiovinę, vaikai juos dekoravo įvairiais žiemos, kalėdiniais raštais.

  Spalio mėn.  susitikimo tema – „Kaip paprasti dalykai atveda į sėkmę? Kuo Simo dirbtuvėse virsta spalvingi lūžusių riedlenčių kalnai?“ Paskaitą vedė  lektoriai – Simonas Sonkinas ir Justina Tažibajeva – pirmųjų riedlenčių perdirbimo dirbtuvių įkūrėjai Lietuvoje. Jaunas ir ambicingas riedlentininkų ir šiai kultūrai prijaučiančių žmonių kolektyvas dirba kartu tam, kad įkvėptų naujos kartos riedlentininkus, sudarytų sąlygas jiems augti, sukurtų neformaliojo švietimo erdvę bei skleistų žinią apie riedlenčių sporto naudą bei perdirbimo svarbą. Šiuo metu dirbtuvės perdirba šimtus lūžusių lentų ir gamina įvairiausius tvarius ir naudingus produktus iš perdirbtos riedlenčių medienos, kuriuos siūlo skirtingoms rinkoms – nuo verslo dovanų iki labai subtilių, vienetinių produktų automobiliams ar namų dekoravimui. Nuotoliniu būdu vaikai  apsilankė Commune DIY dirbtuvėse, kur turėjo galimybę pamatyti ką Simas sukūrė iš nenaudojamų riedlenčių, rodė kaip vyksta šis procesas.

  Lapkričio mėn. vaikų susitikimo tema – „Kaip paprasti dalykai atveda į sėkmę. Ar gali būti, jog brangiausi daiktai nieko nekainuoja? Lektorė Rasa Balaišė – daiktų dizainerė, kurianti įvairiausius daiktus iš likučių. Tai labai įdomus procesas, kai kalnai išmetimui pasmerktos žaliavos,  tampa nuotaikingais daiktais. Pasirodo, įdomių ir reikalingų daiktų galima sukurti net iš nieko nekainuojančių dalykų. Vaikai turėjo galimybę pasigaminti žaislų iš nenaudojamų konservuojamų dangtelių, plastikos butelių, virvučių,  nenaudojamų kojinių, pasitelkiant fantaziją.

  Gruodžio mėn. vaikai susitiko su Vaida Griškevičiene, „Kita firma“ dirbtuvių įkūrėja, ekologe, tvarumo projektų iniciatore, tvarių idėjų skleidėja. Ji supažindino vaikus kodėl nuo pat mažens verta domėtis ekologija, ar tvari mada užsibus ilgam, ar įmanoma pasidaryti madingiausius žaidimus iš likučių ir kaip patiems pasigaminti kalėdinių dovanų. Vaikai per šį užsiėmimą išmoko pasigaminti vonios burbulų.

    Smagiausias vaikams mėnuo – gruodis, kuomet Dienos centre yra puošiama eglutė, vaikai rašo Kalėdų seneliui svajones, jų laukia įgyvendinant, gyvena švenčių laukimu. Kaip ir kasmet, taip ir šiemet vaikai gavo labai daug dovanų, buvo įgyvendintos visos vaikų svajonės. Gruodžio 5 d. vaikai su tėveliais turėjo galimybę išvykti į Pakruojo dvarą ir grožėtis žibintų festivaliu „Stebuklų šalyje“. Šviesos žibintų festivalis “Stebuklų šalyje” leidžia pasinerti į kitą, iliuzijų ir mistikos kupiną pasaulį, kuris leidžia pamiršti kasdienybę ir nuveda kiekvieną į kitą realybę, pasakų šalį, kuri užburia savo nepakartojamomis šviesomis, spalvotu pasauliu, o kerinti muzika sukuria tikrą Kalėdinę dvasią. Vaikų tėveliai ir vaikai matė šį grožį pirmą kartą. Gyvasis kėnis, kurį padovanojo mūsų geradariai UAB „Ernst Young“, buvo papuoštas ir įžiebtas Dienos centre, o pavasarį bus pasodintas augti prie Dienos centro patalpų. Ši bendrovė  vaikus apdovanojo ir saldumynais, Dienos centrui padovanojo lavinamųjų žaidimų. HBC Coca-Cola bendrovė Dienos centrui padovanojo kolonėlę ir pačių geriausių filmų 2022 m. peržiūrą, gėrimo ir saldžių dovanėlių. O į Kalėdinę šventę Vilniuje gruodžio 20 d. vaikus pakvietė Dienos centro rėmėjai UAB „Wix“, kurie įgyvendino visų vaikų svajones. Vaikai gavo didesnius už save meškinus, bokso pirštines su bokso kriauše, kokteilinę, spiningą su žvejybai reikalingomis priemonėmis, papuošalus, riedlentę su skirtais šiam sportui batais, belaides ausines, kurių vaikai nėra matę, šiltą pledą, autentišką kilimėlį prie lovos, medinį lėlių namelį, kuris sveria 40 kg., mergaitės tėtis iki šiol jį dar konstruoja. O kur dar saldumynai, vaišės, dideli Kinder siurprizai.. Bendrovė padovanojo ir Dienos centrui lėlių namą, kad vaikai visi galėtų žaisti. Po Kalėdinės šventės  vaikai vyko į Robotų parką. Šią dovaną vaikams taip pat padovanojo UAB „Wix“ kolektyvas. Daugelis vaikų robotus  matė  gyvai pirmą kartą. Ekskursijos vadovė supažindino vaikus su  50 naujausios kartos robotų. Vaikai turėjo galimybę pamatyti, kaip jie šoka, dainuoja, žaidžia futbolą, kalba, gali išvirti kavos, piešia, veda žinias ir kt. Parodoje buvo pristatyti  ir naujausi robotai – keturkojis robotas Unitree A1, kuris turi dirbtinį intelektą ir tiksliai atkartoja naminio augintinio judesius bei elgesį, ir robotas Promobot ROBO-C, kurio mimika labai primena žmogaus ir kuris gali atrodyti kaip bet kuris pasirinktas žmogus. Kaip vienas vaikas išsireiškė, man šios Kalėdos yra pačios smagiausios. Tai tik dalis aprašytų Dienos centro veiklų.

    Labai dėkojame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei Širvintų rajono savivaldybei už skirtas lėšas  Dienos centro veiklai, VO „Gelbėkit vaikus/save the children“, Irenai Andrijevskajai, Natalijai Novakauskienei, Rasai Dičpetrienei už skiriamą paramą daiktais, piniginėmis lėšomis, UAB „Wix“, Martynai Kindurytei už išpildytas vaikų svajones, teikiamą džiaugsmą vaikams, pagalbą Dienos centrui, UAB „Ernst & Young“, Aistei Matulionytei už organizuojamus mokymus vaikams, suteiktą džiaugsmą Kalėdiniu laikotarpiu, If P&S Insurance AS filialui, Laurai Gurklytei už teikiamą paramą drabužiais, avalyne, žaislais, buitiniais daiktais, kanceliarinėmis priemonėmis, saldumynais ir t.t,  Dėkojame Dienos centro savanoriams: Rimai Žilinskienei, Jolantai Stankevičienei, Erikai Svirskienei, Ingai Čereškevičienei, Kazimierui Petreikiui, Arūnui Vareikiui, Gediminui Masiuliui, vaikų tėveliams savo darbais prisidėjusiais prie Dienos centro veiklos, aplinkos gražinimo, vandentiekio ir kitų daiktų taisymo. Labai dėkojame Gelvonų gimnazijai už skirtas patalpas, kuriose vyksta Dienos centro veikla. Šiemet pasirašyta nuomos sutartis dar 10 metų. Dėkojame UAB „Rabena“ ir jos direktoriui M. Kreizai už skiriamą transportą kelionių metu. Dėkojame redaktorei Neringai Tuškevičienei apie skleidžiamą mūsų Dienos centro veiklą jos internetiniame laikraštyje „Krašto žinios“.

 Bagaslaviškio vaikų dienos centro informacija